Torroella de Montgrí.- El Festival de Torroella de Montgrí continua l’itinerari expositiu amb el qual celebra el seu 40è aniversari amb l’inici, el 22 d’abril, del segon moviment de l’exposició “De l’Església a l’Auditori”, de la que és comissària la filòsofa i escriptora Eulàlia Bosch.
Aquest segon moviment, “Primavera – Allegretto”, recorre els carrers i places de Torroella de Montgrí seguint les passes del Festival en els espais en els quals ha celebrat concerts i activitats al llarg dels seus 40 anys d’història. La inauguració d’aquest segon moviment s’acompanya de quatre concerts i una conferència que se celebraran entre el 22 i el 25 d’abril. Com va passar amb el primer moviment, inaugurat el passat 11 de desembre i que es pot visitar al Palau Solterra, seu de la Fundació Vila Casas, l’exposició té una versió virtual a la web del Festival de Torroella (www.festivaldetorroella.cat).
Aquest segon moviment té una estructura itinerant que recorre Torroella de Montgrí des del passeig de l’Església fins a l’Auditori Espai Ter, fent parada en aquells espais en els quals el Festival hi ha celebrat concerts, assajos, cursos i concursos. “Quan l’església de Sant Genís va esdevenir insuficient per acollir els concerts i les activitats que el Festival anava incorporant, els seus organitzadors no van dubtar a expandir-se pels espais públics disponibles. En poc temps, el Festival va fer del centre històric de Torroella un veritable teixit de manifestacions musicals diverses obertes a tota mena de públics. El segon moviment de l’exposició celebra i honora aquest esperit que va transformar en oportunitats tots els entrebancs que anaven sorgint“, explica la comissària Eulàlia Bosch.
Recorregut de l’exposició
El segon moviment comença al passeig de l’església on si exhibeixen fotos de concerts de música clàssica celebrats a l’església de Sant Genís i de músiques del món, celebrats a la plaça de la Muralla. Seguint el carrer de l’Església, arriba a la casa Galibern, seu de la Fundació Mascort, que acull imatges dels concerts de músiques del món i del concurs d’imitació de cants d’aus que el Festival de Torroella va organitzar el 2003.
Continuant el carrer de l’Església, l’exposició arriba a la plaça de la Vila, que ha acollit concerts simfònics. Aleshores enfila per carrer d’Ullà i fa parada a l’antic Teatre Centre, on el llegendari violoncel·lista i director d’orquestra Mstislav Rostropóvitx va assajar amb la Joven Orquesta Nacional de España, la qual va fer una estada al Festival de Torroella de Montgrí el 1997.
L’exposició segueix pel Cinema Montgrí, on s’hi han programat sessions de cinema mut amb la interpretació en directe de bandes sonores, i el bar-restaurant La Sala, que acull concerts del Fringe Festival de Torroella. Les següents parades són les parets exteriors de Can Quintana, seu del Museu de la Mediterrània, i el Convent dels Agustins, on s’hi han celebrat durant 22 anys els Cursos d’Interpretació Musical i Composició que el Festival de Torroella va organitzar entre 1984 i 2005. L’última parada d’aquest segon moviment és l’auditori Espai Ter, seu del Festival de Torroella des de 2013.
“El Festival va saber adonar-se de les condicions favorables del nucli històric de Torroella i va fer de l’espai públic un punt de trobada musical durant els dies del Festival. L’itinerari expositiu vol reconèixer aquest recorregut, que va fer que els residents es fessin seu un Festival, els públics vinguts de fora fidelitzessin la seva assistència i Torroella fos capaç de construir l’auditori Espai Ter“, afirma Eulàlia Bosch.
El segon moviment de l’exposició De l’Església a l’Auditori2, amb la qual el Festival de Torroella de Montgrí celebra el seu 40è aniversari, conviurà amb el primer moviment, inaugurat l’11 de desembre al Palau Solterra, seu de la Fundació Vila Casas. “Beethoven i el seu amfitrió Amselm Viola conviuran des d’aquest abril amb la memòria de totes les músiques que han omplert Torroella aquests 40 anys i esperant pacients l’obertura del tercer moviment, que omplirà d’imatges i de so el Museu de la Mediterrània a partir del 23 de juliol“, avança la comissària de l’exposició.
L’exposició del 40è aniversari del Festival de Torroella de Montgrí s’havia d’inaugurar l’estiu passar amb la inauguració del 40è Festival de Torroella. La pandèmia de la Covid-19, però, va capgirar els plans i la commemoració del 40è aniversari va passar d’un estiu a tot un any de celebració, del 23 de juliol de 2020 fins a finals de 2021. L’exposició que s’havia planificat es va ajornar i en el seu lloc es va estrenar el 23 de juliol passat el documental Torroella de Montgrí. La 40ena d’un Festival, dirigit per Pau Subirós.
Concerts i activitats
Al voltant de la inauguració el 22 d’abril del segon moviment de l’exposició “De l’Església a l’Auditori”, el Festival de Torroella organitzat quatre concerts i una conferència sobre els ocells a la nostra cultura. El concert que clausurarà aquestes activitats el 25 d’abril és la preestrena mundial del programa “Il mondo al rovescio” (El món al revés), amb obres de Vivaldi que configurarà el pròxim disc de la violinista francesa Amandine Beyer i el seu grup Gli Incogniti, que publicarà Harmonia Mundi i que s’enregistra a Torroella de Montgrí.