• Skip to primary navigation
  • Skip to content
  • Skip to primary sidebar
  • Skip to footer
Revista del
Baix Empordà
Empordà
Gastronòmic
  • Actualitat
    • Societat
    • Cultura
    • Salut
    • Patrimoni
    • Medi ambient
    • Gavarres
    • Esports
    • A peu pel Baix Empordà
    • A la vila del Peix Fregit
    • Serveis
  • Gastronomia
    • El rebost d’en Llenas
  • Agenda
  • La revista
  • Hemeroteca
  • Llibres
  • Qui som
  • Contacte

El Festival de Torroella recorre els seus 40 anys d’història amb una exposició al Palau Solterra

7 de Desembre de 2020

Torroella de Montgrí.- El Festival de Torroella de Montgrí presenta l’exposició “De l’Església a l’Auditori, un recorregut per la història del Festival”, creat el 1981, que celebra el seu 40è aniversari.

Seguint l’estructura d’una simfonia, l’exposició, comissariada per la filòsofa i escriptora Eulàlia Bosch, s’articula en quatre moviments, el primer dels quals, “Andante con moto”, s’inaugura el dia 11 de desembre al voltant de l’aniversari del naixement, fa 250 anys, de Ludwig van Beethoven, protagonista juntament amb el compositor torroellenc Anselm Viola, contemporani seu, d’aquesta primera etapa de l’exposició, que s’exhibirà al Palau Solterra, seu del Museu de Fotografia Contemporània de la Fundació Vila Casas. L’acte inaugural, que comptarà amb la participació de l’Escolania de Montserrat, serà retransmès en streaming per la web i les xarxes socials del Festival de Torroella i el canal de YouTube de la Fundació Vila Casas. Paral·lelament als espais físics, l’exposició tindrà una versió virtual a la web del Festival de Torroella (www.festivaldetorroella.cat) en cinc idiomes: català, castellà, anglès, francès i alemany.
“A través de la recuperació d’audicions, fotografies i dels noms dels intèrprets que han participat en el Festival, l’exposició es proposa despertar en el seu públic la memòria de dies i nits de música viscuts a l’església, a la plaça o a l’auditori”, explica la comissària de l’exposició, Eulàlia Bosch. “Al mateix temps, la versió virtual de l’exposició permetrà donar a conèixer internacionalment la trajectòria d’una proposta musical que ha tingut l’estímul constant del poble que la va articular i l’ha mantingut en expansió ininterrompuda des de fa 40 anys”.
“Festival de Torroella de Montgrí. De l’Església a l’Auditori” recorrerà fins a l’estiu de 2021 diversos espais que al llarg dels 40 anys d’història han acollit els concerts del Festival. Així, després del Palau Solterra, l’exposició prosseguirà la primavera que ve amb nous espais expositius a la Casa Galibern, seu de la Fundació Mascort, el passeig de l’Església, la plaça de  la Vila, el Cinema Montgrí, el restaurant La Sala, l’antic Centro Cine i el Convent dels Agustins. L’estiu, coincidint amb els concerts del Festival, l’exposició es completarà a Can Quintana, seu del Museu de la Mediterrània, i a l’Auditori Espai Ter.
“El Festival de Torroella té una història molt singular que s’ha anat fent el seu lloc als diferents espais disponibles en cada moment: des de l’església on es va iniciar fins a la creació d’un auditori de nova planta. Em va sorprendre molt el paper que va jugar –i segueix jugant– la plaça de la Vila en aquest itinerari, que va acollir des de concerts simfònics fins a música popular de casa nostra i d’arreu”, recorda Bosch. “Reproduir l’itinerari seguit per la programació de concerts és fer visible la implicació de la vila de Torroella en la història del Festival. Espero que el recorregut sigui alhora un passeig per la vila i per la memòria, no només dels seus habitants sinó també de tots els que han participat en el Festival o l’estan descobrint per primera vegada”.
L’exposició del 40è aniversari del Festival de Torroella s’havia d’inaugurar aquest estiu passat coincidint amb la inauguració del 40è Festival de Torroella. La pandèmia de la Covid-19, però, va capgirar els plans i la commemoració del 40è aniversari ha passat d’un estiu a tot un any de celebració, del 23 de juliol de 2020 fins a finals de 2021. L’exposició inicialment planificada es va ajornar i en el seu lloc es va estrenar el 23 de juliol el documental Torroella de Montgrí. La 40ena d’un Festival, dirigit per Pau Subirós.
“En temps tan incerts com aquests i davant les adversitats actuals, t’obliguen a explorar i desenvolupar totes les possibilitats creatives possibles. La mateixa situació et fa plantejar diferents escenaris on pots arribar al punt més inimaginable, allà on trobes una escletxa de llum on tot és possible”, assenyala Montse Faura, directora del Festival de Torroella. “Tenint al capdavant de l’exposició una persona que va estirant del fil de cadascunes de les històries que passen al llarg i ample dels 40 anys del Festival et fa teixir complicitats extraordinàries. Torroella compta amb cases i palaus amb fundacions d’art on, des de fa dècades, són l’escenari del Festival i que formen part dels espais expositius d’aquesta exposició”.

Inauguració de l’exposició
Finalment, l’exposició Festival de Torroella de Montgrí. De l’Església a l’Auditori s’inaugura l’11 de desembre transformada en un recorregut per diversos espais de Torroella de Montgrí que han estat seu del Festival al llarg de la seva història. Emulant una simfonia, aquest recorregut està compost per quatre moviments, que aniran desvetllant-se de forma paral·lela a les estacions de l’any fins a completar l’exposició l’estiu de 2021.
Aquest primer moviment, “Andante con moto”, s’inicia al Museu Palau Solterra coincidint amb la data de naixement, ara fa 250 anys, de Ludwig van Beethoven, protagonista de la primera part de l’exposició juntament amb el compositor torroellenc Anselm Viola, contemporani seu i mestre de l’Escolania i la Capella de Música de Montserrat, substituint Benet Julià, compositor nascut també a Torroella de Montgrí. Beethoven i Viola no es va arribar a conèixer mai, però ara la recuperació de la història del Festival els apropa i permet que Viola doni la benvinguda a Beethoven a Torroella, una vila present des del segle XIV a la història de la música.
Fotografies de concerts del Festival de Torroella en els quals s’han interpretat obres de Beethoven o Anselm Viola i documents relacionats amb els dos compositors, entre els quals la pàgina del Llibre de Baptismes de l’església de Sant Genís de Torroella on es va inscriure el bateig de Viola, formen part d’aquest primer moviment de l’exposició, que ha permès establir un acord de col·laboració amb la Beethoven-Haus Bonn, el president de la qual, el violinista Daniel Hope, va ser alumne el 1987, quan tenia 14 anys, dels Cursos d’Interpretació Musical que el Festival de Torroella va organitzar des de 1984 fins al 2005.
Les fotografies de concerts exposades van acompanyades d’un codi QR que llegit pel mòbil permeten escoltar un fragment del concert que es va fer al Festival de Torroella gràcies a la col·laboració de Catalunya Música, que els va enregistrar.

Arxivat com a: Baix Empordà, Cultura, Història, Societat Etiquetat com a: cultura, exposició temporal, festival, Fundació Vila Casas, historia, música clàssica, Palau Solterra, societat, Torroella de Montgrí

Reader Interactions

Deixa un comentari Cancel·la les respostes

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Barra lateral primària

Revista del Baix Empordà i Empordà Gastronòmic és una publicació trimestral d’àmbit comarcal de difusió dels valors culturals i històrics del Baix Empordà: el seu patrimoni arquitectònic tan ric –especialment l’iber i el medieval–, els seus paisatges tan admirats –el mar i la muntanya–, així com també els seus personatge i oficis, l’art i la literatura, l’educació, el medi ambient o les tradicions.

#josocemporda
#joemplantoalemporda

Vols estar informat?

Subscriu-te i rebràs les notícies de l'Empordà gratuïtament al teu correu

Segueix-nos

  • Facebook
  • Instagram
  • Twitter

Catalunya News

Vols estar informat?

Subscriu-te i rebràs les notícies de l'Empordà gratuïtament al teu correu

Footer

Facebook

Facebook Pagelike Widget

Instagram

Treballadors de la fàbrica Conrado Vilar de @calo Treballadors de la fàbrica Conrado Vilar de @calongesantantoni a la dècada de 1930. Autor desconegut, fons Josep Fort. És una de les imatges que il·lustren l'article "Visió històrica de la fàbrica de suro de can Conrado Vilar" de Víctor Pou, que trobareu al número 80 de la @rbaixemporda, "Espies a la Costa Brava", ja a la venda a tots els quioscos i llibreries del #baixemporda juntament amb el número 26 d'Empordà Gastronòmic, "Xefles"
#suro #calongeisantantoni #fabrica #historia #industria #seglexx #fotosantigues #costabrava #gavarres #premsacomarcal
El congre, sabor i tradició en hores baixes", d'A El congre, sabor i tradició en hores baixes", d'Alfons Garrido (@museudelapesca de @visitpalamos). Podeu llegir l'article complet al número 26 d'Empordà Gastronòmic, "Xefles", ja a la venda a tots els quioscos i llibreries del #baixemporda juntament amb el número 80 de @rbaixemporda, "Espies a la Costa Brava"
#empordagastronomic #gastronomia #pesca #congre #cuinamarinera #cuinatradicional #cuinadepescadors #peix #palamós #costabrava #premsacomarcal
La barraca de les Rabioses és un dels 554 element La barraca de les Rabioses és un dels 554 elements patrimonials que recull fins ara l'inventari de patrimoni cultural del Parc natural del Montgrí @pnmmbt realitzat per l'arqueòleg Ferran Codina. Tota la informació al número 80 de la @rbaixemporda, "Espies a la Costa Brava", ja a la venda a tots els quioscos i llibreries del #baixemporda juntament amb el número 26 d'Empordà Gastronòmic, "Xefles"
#montgri #parcnaturaldelmontgrí #torroellademontgri #ullà #bellcairedemporda #lescala #patrimoni #patrimonicultural #pedraseca #cultura #historia #costabrava #premsacomarcal
"Cocotxes de bacallà amb pil-pil, all, bitxo i tòfona", de Dovarly Muñoz i Miguel Garcia (xefs del restaurant @kaospalamos a @visitpalamos). Trobareu aquesta i moltes altres receptes al número 26 d'Empordà Gastronòmic, "Xefles", ja a la venda a tots els quioscos i llibreries del #baixemporda juntament amb el número 80 de @rbaix, "Espies a la Costa Brava"
#empordagastronomic #gastronomia #cuinacatalana #receptes #bacalla#cocotxas #palamos #costabrava #premsacomarcal
Foto de Santa Cristina d'Aro de Pere Rigau Roch de Foto de Santa Cristina d'Aro de Pere Rigau Roch de la dècada de 1940 feta des de Salom. És una de les imatges que il·lustren l’article “Santa Cristina d’Aro a finals del segle XIX” de @gloriajaraalberti, que trobareu al número 80 de la @rbaixemporda, “Espies a la Costa Brava”, ja a la venda a tots els quioscos i llibreries del #baixemporda juntament amb el número 26 d’Empordà Gastronòmic, “Xefles"
#santacristinadaro #seglexx #historia #territori #fotosantigues #queboniceslempordà #costabrava #premsacomarcal
"Musclos amb salsa marinera", de @quimcasellas.cas "Musclos amb salsa marinera", de @quimcasellas.casamar (xef del restaurant @casamarllafranc a @visitapalafrugell). Trobareu aquesta i moltes altres receptes al número 26 d'Empordà Gastronòmic, "Xefles", ja a la venda a tots els quioscos i llibreries del #baixemporda juntament amb el número 80 de @rbaix, "Espies a la Costa Brava"
#empordagastronomic #gastronomia #musclos #cuinamarinera #receptes #costabrava #premsacomarcal
El Cabo San Vicente des del passeig marítim de @v El Cabo San Vicente des del passeig marítim de @visitpalamos (1967). Imatge del Fons Collell que il·lustra l'article "Creuers turístics a Palamós (1928-2022)", de @joaquimserrabech (Associació Gironina d'Amics de la Mar). El trobareu al número 80 de la @rbaixemporda, "Espies a la Costa Brava", ja a la venda a tots els quioscos i llibreries del #baixemporda juntament amb el número 26 d'Empordà Gastronòmic, "Xefles"
#palamós #passeigdemar #turisme #creuers #historia #costabrava #fotosantigues #premsacomarcal
"Arròs carnaroli, galta de vedella, tòfona, roma "Arròs carnaroli, galta de vedella, tòfona, romaní i xocolata", de @jordvallespi (xef del restaurant @pahissadelmas a @visitpals). Trobareu aquesta i moltes altres receptes al número 26 d'Empordà Gastronòmic, "Xefles", ja a la venda a tots els quioscos i llibreries del #baixemporda juntament amb el número 80 de @rbaixemporda, "Espies a la Costa Brava"
#empordagastronomic #gastronomia #pals #arrosdepals #cuinacatalana #cuinaempordanesa #receptes #costabrava #premsacomarcal
"Vestint la Mort: evolució històrica del vestuar "Vestint la Mort: evolució històrica del vestuari de la Dansa de la Mort de la @processo_verges", de @francesc.bosch.torrent (Professor d'història i cronista). Podeu llegir l'article complet al número 80 de la @rbaixemporda, "Espies a la Costa Brava", ja a la venda a tots els quioscos i llibreries del #baixemporda juntament amb el número 26 d'Empordà Gastronòmic, "Xefles"
#verges #setmanasanta #dansadelamort #processo #cultura #historia #tradició #vestuari #costabrava #premsacomarcal
"Conill a la caçadora amb carxofes, cansalada fre "Conill a la caçadora amb carxofes, cansalada fresca i cargols", de @tomasbrull (xef de @lacalataverna a @visitpalamos). Trobareu aquesta i moltes altres receptes al número 26 d'Empordà Gastronòmic, "Xefles", ja la venda a tots els quioscos i llibreries del #baixemporda juntament amb el número 80 de la @rbaixemporda, "Espies a la Costa Brava"
#gastronomia #cuinatradicional#menjardecollons #cuinaempordanesa #cuinaempordanet #receptes #conill #carxofes #cargols #costabrava #premsacomarcal
"Art romànic: Sant Iscle d'Empordà", de Pau Roig "Art romànic: Sant Iscle d'Empordà", de Pau Roig. Podeu llegir l'article complet al número 80 de la @rbaixemporda, "Espies a la Costa Brava", ja a la venda a tots els quioscos i llibreries del #baixemporda juntament amb el número 26 d'Empordà Gastronòmic, "Xefles"
#artromanic #romàniccatalà #esglesiesdecatalunya⛪️ #cultura #patrimoni #patrimonicultural #costabrava #queboniceslempordà #premsacomarcal
"Truita vaga de margaridetes i espàrrecs de marge "Truita vaga de margaridetes i espàrrecs de marge", de @iolandabustos (xef biodinàmica especialitzada en flora comestible). Trobareu aquesta i moltes altres receptes al número 26 d’Empordà Gastronòmic, “Xefles”, ja a la venda a tots els quioscos i llibreries del #baixemporda juntament amb el número 80 de la @rbaixemporda, “Espies a la Costa Brava”
#empordagastronomic #gastronomia #cuinaambflors #flors #cuinacatalana #cuinatradicional #receptes #truita #esparrecsdemarge #costabrava #premsacomarcal
"Natura i territori: Els espies de la nit", de @ra "Natura i territori: Els espies de la nit", de @ramotgarcia (President del @grupnaturasterna) i fotografies de @rosamatesanz. Podeu llegir l'article complet al número 80 de la @rbaixemporda, "Espies a la Costa Brava", ja a la venda a tots els quioscos i llibreries del #baixemporda juntament amb el número 26 d'Empordà Gastronòmic, "Xefles"
#espiesalacostabrava #fauna #ocells #ocellscatalans #gamarus #natura #naturasterna #patrimoninatural #costabrava #valldaro #premsacomarcal
"En aquesta equació màgica de la cuina empordane "En aquesta equació màgica de la cuina empordanesa del ‘mar i muntanya’ el mar per mi sempre hi té un pes més destacat”. Podeu llegir l’entrevista de Pau Roig amb el xef @enricherce, autor de “Deliciós mar” (@cossetaniaedicions), al número 26 d’Empordà Gastronòmic, “Xefles”, ja la venda a tots els quioscos i llibreries del #baixemporda juntament amb el número 80 de @rbaixemporda, “Espies a la Costa Brava”
#gastronomia #cuinamarinera#pesca #pescadors #cuinamarimuntanya #cuinaempordanesa #xef #llibres #receptes #premsacomarcal
#primavera #flors #natura #espaisnaturals #roselle #primavera #flors #natura #espaisnaturals #roselles #colza #baixemporda #costabrava
Tomba de Richard Schwenke al cementiri de Sant Fel Tomba de Richard Schwenke al cementiri de Sant Feliu de Guíxols. És una de les imatges que il·lustren l'article "Nazis a S'Agaró i Sant Feliu de Guíxols", d'@enigma_jorgerios, que trobareu al número 80 de la @rbaixemporda, "Espies a la Costa Brava", ja a la venda a tots els quioscos i llibreries del #baixemporda juntament amb el número 26 d'Empordà Gastronòmic, "Xefles"
#espiesalacostabrava #nazisme #seglexx #1940s #santfeliudeguixols #sagaro #historia #memoriahistorica #costabrava
"AnXoves: Ximpleries eiXelebrades a les Xarxes": l "AnXoves: Ximpleries eiXelebrades a les Xarxes": l'activista de la #cuinatradicional @abrahamsimon7932 analitza les bajanades sobre les anxoves confitades que circulen per les xarxes socials i Internet. Podeu llegir l'article complet al número 26 d'Empordà Gastronòmic, "Xefles", ja a la venda a tots els quioscos i llibreries del #baixemporda juntament amb el número 80 de @rbaixemporda, "Espies a la Costa Brava"
#gastronomia #cuina #cuinaempordanesa #pesca #pescadors #anxoves #xarxessocials #internet
La Dansa de la Mort, la màgia esfereïdora del #d La Dansa de la Mort, la màgia esfereïdora del #dijoussant a #verges 
#dansadelamort #setmanasanta #processo #cultura #patrimoni #tradicions #baixemporda #lotempsesbreu #neminiparco
Paul Fidrmuc i la seva piragua plegable "Don Tonto Paul Fidrmuc i la seva piragua plegable "Don Tonto" a la platja de Tamariu. És una de les imatges que il·lustren l'article "Un espia alemany a Tamariu" de Ramir Lacasa, que trobareu al número 80 de @rbaixemporda, "Espies a la Costa Brava", ja a la venda a tots els quioscos i llibreries del #baixemporda juntament amb el número 26 d'Empordà Gastronòmic, "Xefles"
#espiesalacostabrava #nazisme #seglexx #segonaguerramundial #fotosantigues #piragüisme #costabrava #espiesalacostabrava #historia #premsacomarcal
"Les societats gastronòmiques catalanes i basques "Les societats gastronòmiques catalanes i basques", de @marti.sabria. Podeu llegir l'article complet al número 26 d'Empordà Gastronòmic, "Xefles", ja a la venda a tots els quioscos i llibreries del #baixemporda juntament amb el número 80 de @rbaixemporda, "Espies a la Costa Brava"
#xefles #empordagastronomic #societatgastronòmica#cuinatradicional #gastronomia #menjardecollons #fotosantigues #seglexx #costabrava #premsacomarcal #20anys
This error message is only visible to WordPress admins

Twitter

A Twitter List by jordimolins

Revista del Baix Empordà i Empordà Gastronòmic
Tel. 646554923 · redaccio@revistabaixemporda.cat · www.revistabaixemporda.cat · www.empordagastronomic.cat
BAIX EMPORDÀ

Utilitzem galetes (cookies) per poder oferir la millor experiència al nostre web. Si hi continua navegant assumim que hi està d'acord.AcceptarPolítica de privadesa