El Govern estudia les variacions de nivell dels aqüífers mitjançant imatges de satèl·lit radar

La tècnica, que utilitza dades captades mitjançant el programa Copernicus, s’ha presentat a l’Eurocambra

Barcelona .- El Govern estudia les variacions de nivell dels aqüífers mitjançant imatges de satèl·lit radar obtingudes del programa europeu Copernicus i tècniques d’intel·ligència artificial. La tècnica, emprada per l’Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya (ICGC) per encàrrec de l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA), s’ha presentat aquest dimecres al Parlament Europeu. La directora de l’ICGC, Míriam Moysset, juntament amb experts d’observació de la terra de la institució han exposat la iniciativa a Brussel·les durant un debat organitzat pel grup NEREUS, la xarxa de regions europees que fan servir tecnologies de l’espai.

Bàsicament, les dades captades per satèl·lit detecten moviments del terreny on es troba un aqüífer per controlar el seu l’estat. Això permet analitzar-ne l’evolució, detectar-ne la sobreexplotació o la recuperació, i prendre mesures.

La metodologia que s’utilitza analitza les oscil·lacions en el nivell del terreny i permet contrastar la informació amb l’existència de captacions subterrànies en una zona per detectar una possible sobreexplotació i poder adoptar mesures en cas necessari.

Les imatges per radar Copernicus permeten mesurar el moviment de la superfície del terreny a Catalunya, ja que la tecnologia pot mesurar moviments mil·limètrics des de satèl·lits que orbiten a uns 800 quilòmetres de la Terra.

A més, l’ICGC ha desenvolupat una metodologia basada en tècniques d’intel·ligència artificial que millora la interpretació de les mesures de moviment de superfície per l’estudi de la dinàmica dels aqüífers.

Així, quan el terreny sobre un aqüífer s’enfonsa, pot implicar una extracció d’aigües subterrànies per garantir les demandes de consum. En canvi, quan el terreny s’alça, pot implicar que l’aqüífer subterrani s’està omplint i recuperant els seus nivells.

En l’anàlisi que s’està duent a terme a Catalunya s’ha constatat, per exemple, que en masses d’aigua subterrània en comarques com el Baix Camp o la Selva, s’observa un lleuger enfonsament del terreny a l’estiu, de pocs mil·límetres, arran de l’increment de les demandes i una posterior recuperació a l’època hivernal.

Tags: Agència Catalana de l’Aigua (ACA), aqüifers, medi ambient, sequera

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Fill out this field
Fill out this field
Introduïu una adreça electrònica vàlida.

Notícia anterior
El Museu Dalí mostra ‘El Crist’ en una exposició “única” on dialoga amb ‘La cistella de pa”
Notícia següent
Tres detinguts en una acció de Mossos i Policia Nacional contra una plantació de marihuana a Llagostera

Vols estar informat?

Subscriu-te i rebràs les notícies de l’Empordà gratuïtament al teu correu.

Fill out this field
Introduïu una adreça electrònica vàlida.

Catalunya News

Segueix-nos

Instagram

També us pot interessar

Idiomes