“El mar a l’horitzó. Ocells i mamífers marins i els ocells més bells del món” a la Fundació Mascort de Torroella

Torroella de Montgrí.- Comissariada pels ornitòlegs Jordi Sargatal i Josep del Hoyo, aquesta iniciativa s’emmarca en el compromís de col·laboració de la Fundació Mascort amb la Fundació Philippe Cousteau Unió dels Oceans, una entitat que promou la cultura del mar, la conservació del medi ambient i la sostenibilitat, i que ben aviat obrirà la seva seu científica a l’Estartit amb el nom Fundació Philippe Cousteau Unió dels Oceans – Espai Mascort.

L’exposició mostra més d’un centenar de làmines d’ocells i mamífers marins, i una selecció dedicada als ocells més bells del món, dibuixades per il·lustradors científics reconeguts, i totes elles escollides pels seus comissaris. A través de la present mostra es destaca la importància d’aquestes espècies en els ecosistemes i s’aborda la necessitat crítica de conservació per garantir la supervivència del planeta.
Les làmines originals que s’exposen formen part del conjunt de les que van il·lustrar les dues obres insígnies de Lynx Edicions, el Handbook of the Birds of the World i el Handbook of the Mammals of the World. L’editorial Lynx va ser fundada l’any 1989 per Ramon Mascort Amigó, també fundador i president de la Fundació Mascort, juntament amb els comissaris de la mostra, el zoòleg Jordi Sargatal Vicens i el metge Josep del Hoyo Calduch, director de l’editorial des dels seus inicis i ambdós també membres del patronat de la Fundació Mascort.
Els ocells marins, com els albatros, les baldrigues i els petrells, són protagonistes essencials dels oceans, influint en la distribució i selecció natural dels peixos i altres organismes aquàtics. Tot i les seves habilitats excepcionals en la pesca, s’enfronten a amenaces com la contaminació, les captures accidentals i la sobrepesca, subratllant la urgència de preservar-los per mantenir l’equilibri dels ecosistemes.
Els mamífers marins, que inclouen balenes, dofins, foques i lleons marins, revelen adaptacions sorprenents per viure en el medi aquàtic. Les seves característiques, com les aletes i els espiracles, els permeten submergir-se a grans profunditats. Malgrat les seves proeses, aquests animals es troben amenaçats per la pesca excessiva, la contaminació i la degradació dels hàbitats, per això es vol subratllar la importància crítica de la seva conservació.
A més, la selecció de 85 làmines dels ocells més bonics del món destaca la diversitat d’aquestes espècies, amb l’èmfasi posat, no només en l’elegància i els colors, sinó també en la raresa i la singularitat.
La Fundació Philippe Cousteau Unió dels Oceans – Espai Mascort, amb seu a l’Estartit, representa un pas essencial en la promoció de la cultura marítima, la conservació del medi ambient i la sostenibilitat. Amb una àmplia gamma d’iniciatives, aquest espai servirà com a centre científic, cultural i educatiu, amb l’objectiu de preservar els oceans per a les generacions futures.
L’exposició, de caràcter gratuït, es podrà veure a la Casa Galibern, seu de la Fundació Mascort, fins el 14 d’abril de 2024.

Els comissaris
Josep del Hoyo Calduch és metge de formació, va dur a terme diversos projectes de divulgació mèdica a la televisió, la ràdio, la premsa, a part de dirigir diferents iniciatives editorials. Va ser el director de Lynx Edicions, on sobretot es va dedicar al Handbook of the Birds of the World i al HBW and BirdLife International Illustrated Checklist of the Birds of the World. L’editorial també va publicar al mateix temps una gran quantitat de guies de camp i llibres divulgatius de natura.
Va ser president de la Lliga per a la Defensa del Patrimoni Natural (DEPANA), i vicepresident  de la Societat Espanyola d’Ornitologia (SEO/BirdLife), a més de membre del Consell Global de BirdLife International.
Ha rebut diversos guardons d’institucions com l’Acadèmia de Ciències Mèdiques i de la Salut de Catalunya i de Balears, Òmnium Cultural, la Fundació BBVA i la Societat Geogràfica Espanyola, i també ha obtingut el Premi Francisco Bernis d’Ornitologia, de SEO/BirdLife, a la Trajectòria Personal.
Jordi Sargatal Vicens és zoòleg i des de l’any 1972 es dedica a l’estudi de la natura, especialitzant-se en les aus, les zones humides i la gestió del territori en general.
Va participar molt activament en la campanya de defensa dels Aiguamolls de l’Empordà, que va culminar amb la creació del Parc Natural. També va iniciar i dirigir el Servei de Control de Mosquits de la Badia de Roses i del Baix Ter, i va ser director del Parc Natural dels Aiguamolls de l’Empordà durant catorze anys, fins que inicià la direcció de la Fundació Territori i Paisatge, passant a continuació a ser director del grup Mascort des de 2010 fins al present.
Ha presidit la Institució Catalana d’Història Natural (ICHN) i la Institució Alt-empordanesa per a la Defensa i Estudi de la Natura (IAEDEN) i l’Associació d’Amics del Parc Natural dels Aiguamolls de l’Empordà (APNAE). És membre de la Junta de la Societat Espanyola d’Ornitologia (SEO/BirdLife), del Club de Roma, del Consell del Premi Margalef i del Rewilding Europe Circle. L’any 2015 va ser nomenat membre del Consell d’Experts per dissenyar la futura Agència del Medi Ambient i del Territori, així com coordinà l’Observatori del Món Rural i la Biodiversitat del Ministeri d’Agricultura del Govern d’Espanya.

Tags: espècies, exposició temporal, fauna, Fundació Mascort, mamífers, medi ambient, mediterrani, ocells, societat, sostenibilitat, Torroella de Montgrí
Notícia anterior
Balanç del X Rally Platja d’Aro Històric
Notícia següent
Mor Jordi Sistach i Roura, primer Síndic municipal de greuges de Palamós

Vols estar informat?

Subscriu-te i rebràs les notícies de l’Empordà gratuïtament al teu correu.

Fill out this field
Introduïu una adreça electrònica vàlida.

Catalunya News

Segueix-nos

Instagram

També us pot interessar

Idiomes