• Skip to primary navigation
  • Skip to content
  • Skip to primary sidebar
  • Skip to footer
Revista del
Baix Empordà
Empordà
Gastronòmic
  • Actualitat
    • Societat
    • Cultura
    • Salut
    • Patrimoni
    • Medi ambient
    • Gavarres
    • Esports
    • A peu pel Baix Empordà
    • A la vila del Peix Fregit
    • Serveis
  • Gastronomia
    • El rebost d’en Llenas
  • Agenda
  • La revista
  • Hemeroteca
  • Llibres
  • Qui som
  • Contacte

El Mediterrani ja s’ha escalfat més d’un grau i experts alerten que el nivell del mar pujarà un metre a final de segle

25 d'Abril de 2023

Catalunya (ACN).- El Servei Meteorològic de Catalunya (SMC) alerta que la temperatura de l’aigua del mar ha augmentat al voltant d’1,4 graus des dels anys 70 fins a l’actualitat a Catalunya, en coincidència amb altres punts del mar Mediterrani i també del món.

De fet, en una entrevista amb l’ACN, concreta que durant els darrers anys les mitjanes mensuals han anat registrant anomalies “pràcticament de forma ininterrompuda” en un context d’escalfament global. Segons el responsable de l’Àrea de Climatologia, Marc Prohom, abans d’acabar el segle la temperatura de l’aigua del Mediterrani podria augmentar entre tres i quatre graus més i es preveu que el nivell del mar creixi al voltant d’un metre.
La temperatura del Mediterrani augmenta progressivament, tot i que no ho fa a un ritme igual d’accelerat que la temperatura de l’aire a causa de la inèrcia. El meteoròleg i divulgador Josep Pascual mesura la temperatura del mar a les illes Medes des del 1974. En una entrevista amb l’ACN, Pascual explica que aquesta diferència entre l’increment de temperatura de l’aire i de l’aigua es deu al fet que hi ha corrents marines que ajuden el mar a “autoregular-se“. Aquestes corrents fan que aigües més profundes passin a la superfície i, d’aquesta manera, la zona més calenta passa al fons del mar, on la temperatura és inferior. Per a Pascual, això serveix de “filtre“.
Tot i això, els registres indiquen una clara tendència a l’alça, arran d’un escalfament que “no és fruit de la variabilitat natural”, remarca Marc Prohom. Així, per exemple, aquest mes d’abril la temperatura marítima a Catalunya es troba entre mig i un grau per sobre del que tocaria. Un altre dels canvis que també preocupa als experts és que més enllà de l’augment de la temperatura a la superfície del mar, també puja la de les profunditats. Josep Pascual assegura que en els últims 30 anys, l’aigua que hi ha a 80 metres de profunditat és “mig grau més calenta“.
El registre més alt de temperatura a 80 metres de profunditat que periòdicament mesura Josep Pascual a les illes Medes (Baix Empordà) va ser l’octubre del 2018, quan es va arribar als 17,9 graus. Quan Pascual va començar a mesurar la temperatura el 1974, aquest mateix mes l’aigua estava quatre graus més freda, a 13,7 graus. Pel que fa a registres a nivell de superfície, el pic es troba el mes d’agost de l’any passat, quan de mitjana l’aigua estava a 25,2 graus.
Aquest augment de temperatura preocupa als experts de l’SMC, ja que es tracta d’una pujada “molt gran” que no s’havia produït mai en el passat i, de fet, encara que s’aturessin les emissions, els mars i oceans continuarien escalfant-se les pròximes dècades. “És com un transatlàntic, si li paréssim els motors continuaria caminant”, conclou el responsable de climatologia.

Impacte en ecosistemes
Tot plegat ja està impactant directament en els ecosistemes en forma d’una major mortaldat d’espècies, un augment de la migració de peixos a latituds diferents i una proliferació d’espècies exòtiques. L’augment de temperatura va acompanyat, a més, d’acidesa, que perjudica aquelles espècies que tenen esquelet i closca, disminuint la seva capacitat d’absorbir calci.
Josep Pascual remarca que el mar Mediterrani pateix “tropicalització” de la biodiversitat. Això vol dir que algunes espècies que habitaven cap al sud s’estan traslladant a la zona nord “perquè en el seu hàbitat natural fa massa calor“.

Fenòmens extrems propis del Carib
Paral·lelament, tal com ha explicat Prohom, l’escalfament provoca que hi hagi més humitat a l’atmosfera, més evaporació i, per tant, més energia perquè en “condicions favorables les grans tempestes es tornin més violentes”. Segons el responsable de l’SMC, en les pròximes dècades els fenòmens extrems podrien augmentar considerablement, amb un cert símil a aquells que es poden trobar al Carib.
“De moment tots els models marquen que hi haurà més fenòmens extrems: sequeres i precipitacions intenses de cara a meitat de segle”, alerta. Una situació “inquietant” que el responsable de climatologia recomana abordar des d’una vessant proactiva. Prohom conclou que “més d’hora que tard” es produiran “fenòmens propis de latituds més tropicals”, tot i que el Mediterrani té una complexitat elevada en ser un mar tancat, envoltat de muntanyes i amb moltes illes.
Un altre factor rellevant serà la pujada del nivell del mar, que es preveu que sigui d’un metre aproximadament de cara al 2100, afectant especialment zones “més exposades”, com per exemple els deltes.
De moment, en els últims trenta anys el nivell de l’aigua ja ha pujat “mig pam” a l’Estartit, el punt on Josep Pascual té un mareògraf que calcula el nivell de l’aigua des del gener del 1990. El meteoròleg ha detallat que, de moment, aquesta pujada de nivell fa que les platges reculin “mig metre per any“, i des del 1990 a l’Estartit hi ha entre 15 i 20 metres menys de platja.

Registres des del 1974
Josep Pascual va començar a registrar la temperatura de l’aigua de les illes Medes a partir del 1974. Ho fa dues vegades per setmana, i si bé al principi ho anotava en una llibreta, ara passa tots els registres a una base de dades digitalitzada, que li permet generar gràfiques sobre l’evolució de les temperatures i del nivell del mar.
Aprofita els dies que ha de fer bona mar per agafar la seva petita embarcació del port de l’Estartit i sortir en direcció a les illes Medes. Fa mesuraments en tres punts diferents que li permeten aconseguir la temperatura a diferents profunditats. El primer d’ells és abans d’arribar a les Medes i submergeix la sonda fins a 30 metres de profunditat.
En un segon punt, posa la sonda a 50 metres de profunditat, a l’altura de les tres illes, i finalment, quan passa les Medes, envia la sonda a 80 metres de profunditat. En aquest punt també utilitza el termòmetre de mercuri, el que ha fet servir tota la vida. Això li permet seguir la sèrie de dades que va començar el 1974.
Pascual anota a mà els registres del termòmetre en un full i ho fa amb tinta xina, perquè així “si ve una onada, no s’esborren els números“. En aquesta mateixa pàgina aprofita per anotar altres coses que veu, com ara ocells o peixos que volten per la zona protegida pel parc natural. Quan torna a port, agafa la vella bicicleta i torna cap a casa, on bolca les dades de la sonda a l’ordinador i hi afegeix les anotades manualment.

Arxivat com a: Medi ambient, Societat Etiquetat com a: canvi climàtic, Catalunya, escalfament global, L'Estartit, medi ambient, mediterrani, meteorologia, servei meteorològic de catalunya, societat, temperatura

Reader Interactions

Deixa un comentari Cancel·la les respostes

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Barra lateral primària

Revista del Baix Empordà i Empordà Gastronòmic és una publicació trimestral d’àmbit comarcal de difusió dels valors culturals i històrics del Baix Empordà: el seu patrimoni arquitectònic tan ric –especialment l’iber i el medieval–, els seus paisatges tan admirats –el mar i la muntanya–, així com també els seus personatge i oficis, l’art i la literatura, l’educació, el medi ambient o les tradicions.

#josocemporda
#joemplantoalemporda

Vols estar informat?

Subscriu-te i rebràs les notícies de l'Empordà gratuïtament al teu correu

Segueix-nos

  • Facebook
  • Instagram
  • Twitter

Catalunya News

Vols estar informat?

Subscriu-te i rebràs les notícies de l'Empordà gratuïtament al teu correu

Footer

Facebook

Facebook Pagelike Widget

Instagram

Treballadors de la fàbrica Conrado Vilar de @calo Treballadors de la fàbrica Conrado Vilar de @calongesantantoni a la dècada de 1930. Autor desconegut, fons Josep Fort. És una de les imatges que il·lustren l'article "Visió històrica de la fàbrica de suro de can Conrado Vilar" de Víctor Pou, que trobareu al número 80 de la @rbaixemporda, "Espies a la Costa Brava", ja a la venda a tots els quioscos i llibreries del #baixemporda juntament amb el número 26 d'Empordà Gastronòmic, "Xefles"
#suro #calongeisantantoni #fabrica #historia #industria #seglexx #fotosantigues #costabrava #gavarres #premsacomarcal
El congre, sabor i tradició en hores baixes", d'A El congre, sabor i tradició en hores baixes", d'Alfons Garrido (@museudelapesca de @visitpalamos). Podeu llegir l'article complet al número 26 d'Empordà Gastronòmic, "Xefles", ja a la venda a tots els quioscos i llibreries del #baixemporda juntament amb el número 80 de @rbaixemporda, "Espies a la Costa Brava"
#empordagastronomic #gastronomia #pesca #congre #cuinamarinera #cuinatradicional #cuinadepescadors #peix #palamós #costabrava #premsacomarcal
La barraca de les Rabioses és un dels 554 element La barraca de les Rabioses és un dels 554 elements patrimonials que recull fins ara l'inventari de patrimoni cultural del Parc natural del Montgrí @pnmmbt realitzat per l'arqueòleg Ferran Codina. Tota la informació al número 80 de la @rbaixemporda, "Espies a la Costa Brava", ja a la venda a tots els quioscos i llibreries del #baixemporda juntament amb el número 26 d'Empordà Gastronòmic, "Xefles"
#montgri #parcnaturaldelmontgrí #torroellademontgri #ullà #bellcairedemporda #lescala #patrimoni #patrimonicultural #pedraseca #cultura #historia #costabrava #premsacomarcal
"Cocotxes de bacallà amb pil-pil, all, bitxo i tòfona", de Dovarly Muñoz i Miguel Garcia (xefs del restaurant @kaospalamos a @visitpalamos). Trobareu aquesta i moltes altres receptes al número 26 d'Empordà Gastronòmic, "Xefles", ja a la venda a tots els quioscos i llibreries del #baixemporda juntament amb el número 80 de @rbaix, "Espies a la Costa Brava"
#empordagastronomic #gastronomia #cuinacatalana #receptes #bacalla#cocotxas #palamos #costabrava #premsacomarcal
Foto de Santa Cristina d'Aro de Pere Rigau Roch de Foto de Santa Cristina d'Aro de Pere Rigau Roch de la dècada de 1940 feta des de Salom. És una de les imatges que il·lustren l’article “Santa Cristina d’Aro a finals del segle XIX” de @gloriajaraalberti, que trobareu al número 80 de la @rbaixemporda, “Espies a la Costa Brava”, ja a la venda a tots els quioscos i llibreries del #baixemporda juntament amb el número 26 d’Empordà Gastronòmic, “Xefles"
#santacristinadaro #seglexx #historia #territori #fotosantigues #queboniceslempordà #costabrava #premsacomarcal
"Musclos amb salsa marinera", de @quimcasellas.cas "Musclos amb salsa marinera", de @quimcasellas.casamar (xef del restaurant @casamarllafranc a @visitapalafrugell). Trobareu aquesta i moltes altres receptes al número 26 d'Empordà Gastronòmic, "Xefles", ja a la venda a tots els quioscos i llibreries del #baixemporda juntament amb el número 80 de @rbaix, "Espies a la Costa Brava"
#empordagastronomic #gastronomia #musclos #cuinamarinera #receptes #costabrava #premsacomarcal
El Cabo San Vicente des del passeig marítim de @v El Cabo San Vicente des del passeig marítim de @visitpalamos (1967). Imatge del Fons Collell que il·lustra l'article "Creuers turístics a Palamós (1928-2022)", de @joaquimserrabech (Associació Gironina d'Amics de la Mar). El trobareu al número 80 de la @rbaixemporda, "Espies a la Costa Brava", ja a la venda a tots els quioscos i llibreries del #baixemporda juntament amb el número 26 d'Empordà Gastronòmic, "Xefles"
#palamós #passeigdemar #turisme #creuers #historia #costabrava #fotosantigues #premsacomarcal
"Arròs carnaroli, galta de vedella, tòfona, roma "Arròs carnaroli, galta de vedella, tòfona, romaní i xocolata", de @jordvallespi (xef del restaurant @pahissadelmas a @visitpals). Trobareu aquesta i moltes altres receptes al número 26 d'Empordà Gastronòmic, "Xefles", ja a la venda a tots els quioscos i llibreries del #baixemporda juntament amb el número 80 de @rbaixemporda, "Espies a la Costa Brava"
#empordagastronomic #gastronomia #pals #arrosdepals #cuinacatalana #cuinaempordanesa #receptes #costabrava #premsacomarcal
"Vestint la Mort: evolució històrica del vestuar "Vestint la Mort: evolució històrica del vestuari de la Dansa de la Mort de la @processo_verges", de @francesc.bosch.torrent (Professor d'història i cronista). Podeu llegir l'article complet al número 80 de la @rbaixemporda, "Espies a la Costa Brava", ja a la venda a tots els quioscos i llibreries del #baixemporda juntament amb el número 26 d'Empordà Gastronòmic, "Xefles"
#verges #setmanasanta #dansadelamort #processo #cultura #historia #tradició #vestuari #costabrava #premsacomarcal
"Conill a la caçadora amb carxofes, cansalada fre "Conill a la caçadora amb carxofes, cansalada fresca i cargols", de @tomasbrull (xef de @lacalataverna a @visitpalamos). Trobareu aquesta i moltes altres receptes al número 26 d'Empordà Gastronòmic, "Xefles", ja la venda a tots els quioscos i llibreries del #baixemporda juntament amb el número 80 de la @rbaixemporda, "Espies a la Costa Brava"
#gastronomia #cuinatradicional#menjardecollons #cuinaempordanesa #cuinaempordanet #receptes #conill #carxofes #cargols #costabrava #premsacomarcal
"Art romànic: Sant Iscle d'Empordà", de Pau Roig "Art romànic: Sant Iscle d'Empordà", de Pau Roig. Podeu llegir l'article complet al número 80 de la @rbaixemporda, "Espies a la Costa Brava", ja a la venda a tots els quioscos i llibreries del #baixemporda juntament amb el número 26 d'Empordà Gastronòmic, "Xefles"
#artromanic #romàniccatalà #esglesiesdecatalunya⛪️ #cultura #patrimoni #patrimonicultural #costabrava #queboniceslempordà #premsacomarcal
"Truita vaga de margaridetes i espàrrecs de marge "Truita vaga de margaridetes i espàrrecs de marge", de @iolandabustos (xef biodinàmica especialitzada en flora comestible). Trobareu aquesta i moltes altres receptes al número 26 d’Empordà Gastronòmic, “Xefles”, ja a la venda a tots els quioscos i llibreries del #baixemporda juntament amb el número 80 de la @rbaixemporda, “Espies a la Costa Brava”
#empordagastronomic #gastronomia #cuinaambflors #flors #cuinacatalana #cuinatradicional #receptes #truita #esparrecsdemarge #costabrava #premsacomarcal
"Natura i territori: Els espies de la nit", de @ra "Natura i territori: Els espies de la nit", de @ramotgarcia (President del @grupnaturasterna) i fotografies de @rosamatesanz. Podeu llegir l'article complet al número 80 de la @rbaixemporda, "Espies a la Costa Brava", ja a la venda a tots els quioscos i llibreries del #baixemporda juntament amb el número 26 d'Empordà Gastronòmic, "Xefles"
#espiesalacostabrava #fauna #ocells #ocellscatalans #gamarus #natura #naturasterna #patrimoninatural #costabrava #valldaro #premsacomarcal
"En aquesta equació màgica de la cuina empordane "En aquesta equació màgica de la cuina empordanesa del ‘mar i muntanya’ el mar per mi sempre hi té un pes més destacat”. Podeu llegir l’entrevista de Pau Roig amb el xef @enricherce, autor de “Deliciós mar” (@cossetaniaedicions), al número 26 d’Empordà Gastronòmic, “Xefles”, ja la venda a tots els quioscos i llibreries del #baixemporda juntament amb el número 80 de @rbaixemporda, “Espies a la Costa Brava”
#gastronomia #cuinamarinera#pesca #pescadors #cuinamarimuntanya #cuinaempordanesa #xef #llibres #receptes #premsacomarcal
#primavera #flors #natura #espaisnaturals #roselle #primavera #flors #natura #espaisnaturals #roselles #colza #baixemporda #costabrava
Tomba de Richard Schwenke al cementiri de Sant Fel Tomba de Richard Schwenke al cementiri de Sant Feliu de Guíxols. És una de les imatges que il·lustren l'article "Nazis a S'Agaró i Sant Feliu de Guíxols", d'@enigma_jorgerios, que trobareu al número 80 de la @rbaixemporda, "Espies a la Costa Brava", ja a la venda a tots els quioscos i llibreries del #baixemporda juntament amb el número 26 d'Empordà Gastronòmic, "Xefles"
#espiesalacostabrava #nazisme #seglexx #1940s #santfeliudeguixols #sagaro #historia #memoriahistorica #costabrava
"AnXoves: Ximpleries eiXelebrades a les Xarxes": l "AnXoves: Ximpleries eiXelebrades a les Xarxes": l'activista de la #cuinatradicional @abrahamsimon7932 analitza les bajanades sobre les anxoves confitades que circulen per les xarxes socials i Internet. Podeu llegir l'article complet al número 26 d'Empordà Gastronòmic, "Xefles", ja a la venda a tots els quioscos i llibreries del #baixemporda juntament amb el número 80 de @rbaixemporda, "Espies a la Costa Brava"
#gastronomia #cuina #cuinaempordanesa #pesca #pescadors #anxoves #xarxessocials #internet
La Dansa de la Mort, la màgia esfereïdora del #d La Dansa de la Mort, la màgia esfereïdora del #dijoussant a #verges 
#dansadelamort #setmanasanta #processo #cultura #patrimoni #tradicions #baixemporda #lotempsesbreu #neminiparco
Paul Fidrmuc i la seva piragua plegable "Don Tonto Paul Fidrmuc i la seva piragua plegable "Don Tonto" a la platja de Tamariu. És una de les imatges que il·lustren l'article "Un espia alemany a Tamariu" de Ramir Lacasa, que trobareu al número 80 de @rbaixemporda, "Espies a la Costa Brava", ja a la venda a tots els quioscos i llibreries del #baixemporda juntament amb el número 26 d'Empordà Gastronòmic, "Xefles"
#espiesalacostabrava #nazisme #seglexx #segonaguerramundial #fotosantigues #piragüisme #costabrava #espiesalacostabrava #historia #premsacomarcal
"Les societats gastronòmiques catalanes i basques "Les societats gastronòmiques catalanes i basques", de @marti.sabria. Podeu llegir l'article complet al número 26 d'Empordà Gastronòmic, "Xefles", ja a la venda a tots els quioscos i llibreries del #baixemporda juntament amb el número 80 de @rbaixemporda, "Espies a la Costa Brava"
#xefles #empordagastronomic #societatgastronòmica#cuinatradicional #gastronomia #menjardecollons #fotosantigues #seglexx #costabrava #premsacomarcal #20anys
This error message is only visible to WordPress admins

Twitter

A Twitter List by jordimolins

Revista del Baix Empordà i Empordà Gastronòmic
Tel. 646554923 · redaccio@revistabaixemporda.cat · www.revistabaixemporda.cat · www.empordagastronomic.cat
BAIX EMPORDÀ

Utilitzem galetes (cookies) per poder oferir la millor experiència al nostre web. Si hi continua navegant assumim que hi està d'acord.AcceptarPolítica de privadesa