Torroella de Montgrí.- El Museu de la Mediterrània ha estat un dels cinc museus escollits a tot Catalunya per tirar endavant el projecte “SignemMuseus”.
Es tracta d’una iniciativa de co-creació que ofereix visites guiades inclusives realitzades per persones sordes signants en Llengua de Signes Catalana (LSC). El projecte està promogut pel Departament de Cultura de la Generalitat i l’Associació de Persones Sordes de Vic i Comarca.
La regidora del Museu de la Mediterrània, Pilar Valls, valora molt positivament aquesta iniciativa i argumenta que “el foment de la cultura inclusiva és, precisament, una de les prioritats del museu. Per aquesta raó, treballem any rere any per aconseguir una accessibilitat el més universal possible i de qualitat per a tothom”.
La singularitat d’aquest projecte resideix en donar el protagonisme i l’oportunitat laboral al col·lectiu de persones sordes, convertint-les en les mediadores i guies del museu, alhora que es va més enllà d’oferir l’habitual activitat realitzada per persones oients en les quals s’hi afegeix la interpretació.
La primera visita a guiada a l’exposició permanent es realitzarà el 9 d’abril, a les 11 hores i se n’aniran realitzant periòdicament. La reserva de plaça es pot fer a lsc.reservavic@gmail.com.
Les persones encarregades de les visites són Martu Pericas, historiadora de l’art, i Sergio Cuadros, enginyer electrònic i automàtic. En ser persones sordes signants, les faran en la seva llengua materna, la LSC. A la vegada, per fer-ho accessible a tothom, els acompanyarà una persona intèrpret que posarà veu perquè també les persones oïdores puguin seguir les visites, a més de facilitar la lectura labial per a les persones sordes oralistes que, alhora, en podran llegir la transcripció.
Aquesta iniciativa del Departament de Cultura de la Generalitat, dins el marc del projecte europeu POCTEFA-ARTIS (Art per la inclusió social)-EFA358/19, juntament amb l’Agrupació de Persones Sordes de Vic i Comarca en coordinació amb el MEV Museu d’Art Medieval ha constituït un equip de treball dins de la comunitat sorda amb una diversitat de perfils professionals necessari (mediadors, dissenyador, reserves de visites, videograf) perquè la proposta sigui inclusiva en totes les fases del projecte.
L’equip ha treballat de conjunt amb els museus de Catalunya que pertanyen a les diferents xarxes temàtiques (Art, Arqueoxarxa, Història i Monuments, Ciència i Tècnica, Ciències Naturals, i Etnologia), oferint varietat tant a la temàtica com a la distribució territorial.