Palamós.- El Mercat Municipal de Palamós ha acollit aquest dijous al matí una activitat del Museu de la Pesca vinculada a dia Internacional dels Museus.
Es tracta de la mostra de diversos estris relacionats amb l’ofici de peixatera, com balances de diversos tipus, i també la projecció d’imatges de les antigues peixateries del municipi, ubicades a la plaça del Forn, la llotja o el mateix mercat, i de les persones que hi varen estar vinculades.
Aquesta activitat també s’inclou dins la campanya “La cultura és al mercat”, que fins a final de mes proposa obrir els mercats de les comarques gironines a les manifestacions culturals. En el cas de Palamós aquesta campanya seguirà divendres 19 de maig, amb la música en directe que interpretaran al Mercat Municipal, l’Espai de Música de l’Escola Vedruna Palamós i d’Elbet Music.
Dins les propostes que es programen al Mercat de Palamós també es destaca l’activitat titulada “Contes per engreixar el cistell”, a càrrec de la companyia La Senyoreta, que es durà a terme el dia 23 de maig, amb la narració de contes per a despertar rialles i emocions.
El Servei d’Arxiu Municipal de Palamós recordarà la tradició dels mercats a Palamós amb 100 anys d’història. Durant els dies 24 i 25 de maig s’exposarà un plafó d’interpretació històrica del mercat municipal.
Finalment, el dia 26 de maig, es durà a terme una demostració d’arts plàstiques a càrrec dels pintors i artistes locals: Pere Coll, Martí Colls, Quim Comes i Roser Matés, tots ells membres del Cercle Artístic Palamós.
Prop de 21 anys d’activitat
Enguany el Museu de la Pesca commemorarà (14 de setembre) el seu vint-i-unè aniversari, d’ençà que es va inaugurar de la seva exposició permanent, ubicada a l’edifici del Tinglado, del port pesquer de Palamós.
La posada en funcionament d’aquest destacat equipament cultural palamosí, fa prop de 21 anys, va ser la culminació d’un llarg procés de disseny i execució d’un projecte museològic destinat a fomentar i revaloritzar el patrimoni marítim i pesquer de la Costa Brava i del litoral català. Dedicat a difondre el passat, present i futur de la pesca i la cultura de la gent de mar, el Museu de la Pesca continua essent l’únic a la Mediterrània en la seva especialitat.
El Museu de la Pesca, compta amb més de 9.000 registres que corresponen a objectes i espècimens relacionats amb la seva temàtica, tant de ciències humanes com de ciències naturals i que són custodiats, conservats i una part d’aquests formen l’exposició permanent del Museu de la Pesca, unes 380 peces. Aquestes peces han estat una bona part cedides per particulars del municipi, i per altres particulars, entitats i institucions d’arreu de Catalunya.
El programa educatiu “Viu la Mar”, el programa de recuperació del patrimoni immaterial “Memòria Viva”, o l’activitat “Imatges que fan parlar”, el festival mariner “Palamós Terra de Mar”, la “Fira de la Gamba” o la “Pescaturisme Palamós”, són algunes activitats de referència que identifiquen el Museu de la Pesca i el posicionen en la salvaguarda i difusió del patrimoni marítim, alhora que permeten reforçar la identitat del col·lectiu pesquer i del territori litoral.
Reconeixements nacionals i internacionals per al Museu de la Pesca
El destacat treball realitzat pel Museu de la Pesca durant tots aquests anys d’activitat, l’han fet mereixedor de molts premis de caràcter nacional i internacional.
L’any 2005 el Museu de la Pesca de Palamós va rebre el diploma d’excel·lència amb la menció especial al Premi del Museu Europeu de l’Any, essent escollit com a únic finalista de l’Estat espanyol. Aquest equipament cultural palamosí també va ser guardonat aquell mateix any a la Gran Nit de la Pesca Catalana i, posteriorment, va rebre el primer dels distintius de Qualitat Turística en Destí amb la qualificació d’excel·lència, amb el qual ha estat distingit en els darrers anys.
El febrer 2010 el Museu de la Pesca va ser guardonat amb un nou premi internacional. Es tracta d’una menció especial a la millor campanya de comunicació sobre el patrimoni marítim, que atorga “MAR Association for Marine Research and Activities”, una organització especialitzada en la gestió de projectes culturals relacionats amb el món de la mar. El juny de 2015 el Museu de la Pesca va ser guardonat amb el premi Francesc Roig Toqués que atorga la ciutat de Vilanova i la Geltrú mitjançant el seu Ajuntament.