La Bisbal d’Empordà.- L’actual equip de govern de l’Ajuntament de la Bisbal, format per PSC-Independents, Compromís-Junts i Tots x la Bisbal, ha denunciat aquest dilluns de forma pública que l’anterior govern d’ERC i CUP va renunciar el 24 de juny a una subvenció de 6.218.104,52 euros (que hauria estat la més alta rebuda mai per l’Ajuntament) per a la construcció de la nova residència geriàtrica municipal.
Aquest fet, que l’alcalde Òscar Aparicio ha titllat “d’irresponsable”, no es va comunicar a la resta de grups del consistori, ni tampoc li va traslladar a ell l’exalcalde Enric Marquès quan va tenir lloc el traspàs de govern. El nou govern lamenta que aquesta actuació endarrereixi sense data la construcció del nou equipament i ja s’ha sol·licitat una trobada amb el conseller de Drets Socials, Carles Campuzano, per tractar la qüestió de manera urgent.
El nou govern té com un dels seus principals objectius que la Bisbal pugui disposar d’un nou centre geriàtric municipal el més aviat possible, per evitar el col·lapse de l’actual i fer desaparèixer una llista d’espera que anirà creixent els propers anys. En aquest sentit, l’Ajuntament buscarà de nou totes les línies de finançament possibles, tot i ser conscients que tornar a trobar una subvenció de 6 milions d’euros serà molt complicat. La primera actuació va ser una primera reunió amb el conseller Campuzano el passat 14 de juliol, quan va visitar personalment l’actual residència geriàtrica, convidat per l’alcalde Aparicio.
L’Ajuntament de la Bisbal buscarà la complicitat dels municipis dels voltants, també usuaris destacats del centre geriàtric bisbalenc, i de la pròpia societat bisbalenca, que ha d’estar informada de tot allò que faci referència a aquest tema. Cal lamentar que la renúncia a la subvenció es fes sense explorar formes complementaries de finançament: recerca de noves fonts de finançament que complementéssim la subvenció, com crèdits tous per part del ICF; la venta de patrimoni futur; la possibilitat d’una empresa mixta amb cofinançament; recórrer a endeutament… Possibilitats que s’haurien d’haver explorat a fons abans de deixar escapar un total de 6.218.104,52 euros.
La gestió de la subvenció renunciada
El juliol de 2022 va aparèixer una oportunitat amb la convocatòria de fons Next Generation per a la inversió de nous centres residencials i d’atenció diürna. L’Ajuntament de la Bisbal s’hi va presentar amb un projecte que proposava la construcció d’un edifici de planta baixa i tres plantes pis de 5.694,64 m2 construïts, amb 90 places i valorat en 15.047.812,92 euros, dels quals es sol·licitava en la subvenció un total de 12.436.209,02 euros i l’Ajuntament assumia amb ingressos propis un total de 2.611.603,90euros.
En data 3 de febrer de 2023, 7 mesos després (val la pena recalcar aquesta dada per demostrar també la lentitud del Departament) es va publicar la resolució provisional de la línia 1 inversió per a nous centres residencials i d’atenció diürna, on consta com a beneficiari l’Ajuntament de la Bisbal d’Empordà per un import de 6.218.104,52 euros. En conseqüència això significa que l’ajuntament havia d’assumir amb recursos propis una quantia de 8.829.708,42 euros, molt superior als 2.611.603,90 euros que es preveien a la sol·licitud.
L’equip de govern del moment, per poder fer front a la despesa, va refer la proposta presentada inicialment, en els següents termes:
Modificar el numero de places del centre, passant a les 76 places, per aquest motiu es proposa reduir de 5.694,64 m2 a 4.642,3 m2, eliminant la planta tercera de l’edifici. Aquesta proposta redueix el pressupost en 2.236.754,30 euros.
Executar l’obra d’edificació sense instal·lació i subministrament del mobiliari. Aquesta proposta redueix el pressupost en 1.643.386,67 euros.
Executar l’obra sense la urbanització del carrer. Aquesta proposta reduïa el pressupost en 1.092.092,46 euros.
Atès que la resolució definitiva va confirmar la subvenció, tot i la nova petició, el llavors alcalde Enric Marquès va convocar una junta de portaveus a l’Ajuntament en data 9 de maig, per explicar finalment totes les actuacions que s’havien portat a terme.
La seva proposta en la trobada va ser la de presentar la renúncia a la subvenció. La resta de grups, inclosos els que en aquells moments donaven suport al govern, varen dir que no veien bé la renuncia a la subvenció i que creien que calia pressionar a la Generalitat pel que fa la seva obligació en el finançament de la construcció. És a dir, entenien que calia pressionar a la Generalitat no només perquè es competència autonòmica la construcció de noves residències geriàtriques, sinó també pel fet que mantenir la subvenció en favor de l’Ajuntament de la Bisbal posava més pressió al Departament corresponent en vista de la dilació en la resolució de la convocatòria que complicava el compliment en els terminis d’execució de l’obra.
Per unanimitat, en aquella junta de portaveus es va acordar que l’alcalde demanaria una reunió amb la conselleria en la que hi participarien els portaveus dels sis grups polítics municipals i que, paral·lelament, es buscarien noves formules de cofinançament. La sorpresa va ser pel nou govern quan en data 20 de juny en la primera reunió amb el nou alcalde i primer i segon tinent d’alcaldia, ens explica que l’anterior alcalde Enric Marquès va renunciar a la subvenció en data 24 de maig, és a dir, 4 dies abans de les eleccions. El govern actual denuncia no només la gravetat del fet i el que suposa respecte l’endarreriment indefinit del projecte constructiu, sinó que aquesta decisió es prengués sense consultar-la ni comunicar-la als tres grups de l’oposició, incomplint l’acord adoptat de reunir-se amb el conseller Campuzano (no es va arribar ni a va demanar hora de visita).
L’actual Residència Geriàtrica Municipal Zoilo Feliu
Es tracta d’una residència municipal ubicada en un edifici composat de planta baixa i dues plantes que ha estat reformat en múltiples ocasions, tot i que encara conserva molts dels elements arquitectònics de la seva contractació al segle XIX. Es troba ubicat al centre de la ciutat, al costat de la plaça Benet Mercader, i envoltat de construccions, un fet que impossibilita el seu creixement urbanístic en el futur. En l’actualitat compta amb 62 places residencials i 18 de centre de dia.
Per la tipologia constructiva, com hem dit es troba en sol urbà envoltat de immobles, i en un edifici de tres plantes de construcció molt antiga, el que suposa que totes les intervencions acaben de ser pedaços que no aconsegueixen uns mínims de condicions per tenir un geriàtric en condicions i sobretot en base als criteris de qualitat assistencial que demanden les noves instal·lacions.
Per aquest motiu tots els grups municipals han apostat en els darrers anys per la construcció d’un nou centre geriàtric municipal, que cal tenir present que és competència de la Generalitat de Catalunya, si bé l’aportació dels terrenys ha de ser municipal. Era març de l’any 2014 quan la bisbalenca Carme Roig va signar la cessió d’uns terrenys de la seva propietat a la zona de la Guardiola de prop de 20.000 metres quadrats amb el compromís de l’Ajuntament de destinar-los a usos assistencials sociosanitaris.