Glòria Jara i Albertí
Santa Cristina d’Aro.- Sempre s’ha dit que quan una persona fa el que li agrada pot arribar molt lluny. En Marc Grañen n’és un gran exemple.
La jardineria, el que havia de ser una feina de caps de setmana per pagar-se la carrera universitària, l’ha portat a convertir-se en un paisatgista artístic autodidacte reconegut a nivell mundial. La passió per a la natura, les inquietuds artístiques i la vena pedagògica ho han fet possible.
En Marc interactua amb la natura observant i descobrint la màgia que hi ha en aquell lloc per poder-la transformar en un paisatge estilístic. Tal com va explicar el dissabte 26 de març a Santa Cristina, el criteri artístic està totalment lligat amb la sostenibilitat, utilitzant plantes autòctones com les gramínies en comptes de la gespa, per reduir el consum d’aigua, utilitzar fustes de casa nostra, com roure, pi, faig, castanyer en comptes de les fustes tropicals, entre altres mesures que suposin el menor cost possible per al medi ambient. Els seus jardins sempre tenen elements que sorprenen gràcies a distintius que els fa únics.
Un dels exemples en que treballa Marc Grañen és el jardí vertical. Una temàtica nova, el jardí biofílic, que permet integrar la natura a la ciutat a partir d’unes plantes que puguin ser pol·linitzades a través de les abelles, papallones, marietes… Els exemples que va mostrar Marc Grañen als Amics de La Casa Màgica no varen deixar indiferent a ningú. La conferència-col·loqui “La màgia del paisatgisme artístic” va donar a conèixer la fusió en que juga constantment Grañen entre l’art, la natura i la societat.
La creativitat del paisatgista artístic està totalment lligada en la vessant pedagògica, amb la intenció que els nostres nens i nenes, en un futur no gaire llunyà, aportin un nou model de ciutat. El projecte Edu-acció ja està present als parcs i als patis de les escoles perquè ja de ben petits visquin amb la natura, aprenguin a dissenyar i a ser responsables cuidant-la. Sense oblidar que les cobertes i les façanes de moltes escoles estan cobertes de natura, una manera totalment ecològica que fa d’aïllament tèrmic. Però l’experiència de Marc Grañen va molt més enllà apostant pels jardins en moviment, és a dir autobusos, furgonetes,… amb una coberta vegetal i és que entre la natura i els humans hi ha una comunicació directa que ens aporta benestar, alegria, felicitat…
Deixa un comentari