El Palau Solterra presenta els finalistes del Premi de Fotografia 2023 i els retrats de Francesc Català-Roca amb motiu del seu centenari

Torroella de Montgrí.- Un any més, la Fundació Vila Casas ha convocat l’edició dels premis dedicats, de manera rotativa, a les disciplines de pintura, escultura i fotografia.

Enguany és el torn del Premi de Fotografia 2023 i el jurat –format per Natàlia Chocarro, Sophie Köhler, Antonio Sagnier, Àlex Susanna, Laura Terré i Antoni Vila Casas– seleccionarà les obres finalistes que es podran veure en una exposició al Palau Solterra de Torroella de Montgrí entre el 29 d’abril i el 18 de juny de 2023. La inauguració tindrà lloc el mateix dissabte 29 d’abril a les 12.30 hores.
Els 33 finalistes són: Nora Ancarola, Samuel Aranda, Marc Ávila Català, Juan Baraja, Quim Boix, Andrés Cañal, Maite Caramés, Carma Casula, Salvi Danés, Ana DMatos, Beatriz Dubois, Michael Dunev, Alba Duque, Ingrid Ferrer Homs, Rosa Gabriela, Eugeni Gay Marín, Lucía Gorostegui, Ramon Guimarães, Anna Ill, Joan-Ramon Manchado, Xavier Manrique, Gemma Miralda, Santos Montes, Myriam Negre, Jaume Parera, Alberto Polo, Lluc Queralt, Kati Riquelme, David Salcedo, Rubèn Tresserras, Blanca Viñas, Clàudia Vives-Fierro i Román Yñán.

“Homenots & Homenets” de Francesc Català-Roca
Paral·lelament a la presentació dels finalistes del Premi de Fotografia 2023, el Palau Solterra acull també l’exposició “Homenots & Homenets” de Francesc Català-Roca. Amb aquesta mostra la Fundació Vila Casas se suma a la celebració del centenari del fotògraf, una iniciativa important pel fet de no haver-se assenyalat prou la seva faceta de retratista.
La sèrie que l’encapçala es compon de cinquanta-vuit retrats fets entre el 1949 i el 1975, més el seu cèlebre autoretrat. Un conjunt singular, únic, que Català-Roca va regalar a Joan Uriach i Tey, com a complement de la seva col·lecció d’art, on aquests artistes estaven representats gairebé tots. Anys més tard, el seu fill Joan Uriach i Marsal en va fer donació al seu amic Antoni Vila Casas: aquest gest, no només d’amistat sinó de complicitat entre col·leccionistes, es va produir en entendre que aquestes peces serien més apreciades al si de la destacada col·lecció de fotografia que s’estava constituint a la Fundació Vila Casas.
Hem titulat aquest conjunt com a ‘Homenots’, fent-li l’ullet a Josep Pla, amb qui Català-Roca va compartir l’autoria de guies i llibres: així va titular Pla les seixanta semblances de personatges del seu temps, redactats entre el 1958 i el 1974, majoritàriament escriptors, artistes o polítics, triats per la seva peculiaritat i per haver-se significat de manera remarcable”, explica Laura Terré, comissària de l’Any Català-Roca. Com a complement d’aquesta galeria de gent rellevant, l’exposició afegeix quinze retrats de nens, els “Homenets”: a petita escala, són el reflex d’una Espanya enfosquida per la Dictadura, el poble senzill allunyat del poder, la política, la ciència i la cultura. Aquests petits treballadors fan la seva feina com si fos un joc, igual que altres criatures juguen al carrer o mengen gelats. Traspuen humanitat i tendresa, compartint el risc de viure, els perills i les amenaces de la vida dels grans; són els “homenets” en contraposició als “homenots”.

Tags: art contemporani, cultura, exposició temporal, fotografia, Fundació Vila Casas, Palau Solterra, Premis, societat, Torroella de Montgrí

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Fill out this field
Fill out this field
Introduïu una adreça electrònica vàlida.

Notícia anterior
The Tyets, Lildami, Suu i Búhos, entre els caps de cartell de l’Empordà Music Festival 2023
Notícia següent
Palamós compta amb l’única embarcació de tot el litoral català que ofereix l’activitat de Pescaturisme

Vols estar informat?

Subscriu-te i rebràs les notícies de l’Empordà gratuïtament al teu correu.

Fill out this field
Introduïu una adreça electrònica vàlida.

Catalunya News

Segueix-nos

Instagram

També us pot interessar

Idiomes