El Parc Natural de Cap de Creus detecta una elevada presència de ducs

Alt Empordà.- El Parc Natural de Cap de Creus ha comptabilitzat un mínim de 17 territoris ocupats pel duc (Bubo bubo), una xifra superior a la comptabilitzada l’any passat, quan es van detectar 14 territoris segurs i tres de possibles.

El Parc Natural de Cap de Creus es consolida així com un dels indrets amb més densitat de ducs de tot Catalunya.
El duc és el rapinyaire nocturn més gros d’Europa, està protegit per directives europees i és prioritari pel que fa a conservació. Aquest rapinyaire requereix indrets tranquils, amb aliment i rocams en calma on nidificar, condicions que compleix el cap de Creus.
Igual que l’any passat, el cens s’ha dut a terme durant dues jornades, al mes de desembre i al mes de gener, i hi han participat 55 i 117 persones voluntàries, respectivament. Això ha permès cobrir 42 punts d’escolta repartits arreu del Parc Natural.
El cens s’inicia amb la posta de sol i es duu a terme fins ben entrada la foscor, perquè és quan, durant els mesos de tardor i hivern, els mascles comencen a cantar per marcar el territori per atraure les femelles, en un ritual reproductiu observat també en altres espècies de rapinyaires nocturns, com ara el gamarús, o mamífers, com el cérvol. Així, el recompte fa referència només als mascles territorials, a través dels quals s’estima el nombre de parelles reproductores en l’àmbit del Parc.
Des del Parc Natural de Cap de Creus s’han mostrat molt satisfets per l’elevada participació, que ha superat les 95 persones de l’any passat. “Aquest és un gran exemple de ciència ciutadana i de col·laboració entre entitats, particulars i Administració”, han afirmat des del Parc.
Gràcies a l’elevada participació, el cens també s’ha pogut fer extensiu a zones amb bons hàbitats per al duc del Paratge natural d’interès nacional de l’Albera i de l’espai inclòs a la Xarxa Natura 2000, on s’han detectat cinc territoris ocupats.

El Parc, lloc d’hivernada d’ocells
D’altra banda, el Parc Natural de Cap de Creus s’ha consolidat com un lloc d’hivernada d’ocells marins, a més del duc. S’hi poden observar espècies escasses en altres punts de Catalunya, com ara el gavot, la baldriga mediterrània, la baldriga balear, la gavineta de tres dits o el paràsit gros, entre d’altres. L’any passat el cens d’aus hivernants va comptabilitzar gairebé 1.500 individus.

Tags: Alt Empordà, cens, ciència, duc, espais naturals, fauna, medi ambient, ocells, Parc Natural del Cap de Creus, societat, voluntaris

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Fill out this field
Fill out this field
Introduïu una adreça electrònica vàlida.

Notícia anterior
Detenen a Madrid els autors d’un robatori de 400 quilos d’haixix a Calonge que es feien passar per policies
Notícia següent
Torna el cicle “Diàlegs sobre el comportament humà” a Verges

Vols estar informat?

Subscriu-te i rebràs les notícies de l’Empordà gratuïtament al teu correu.

Fill out this field
Introduïu una adreça electrònica vàlida.

Catalunya News

Segueix-nos

Instagram

També us pot interessar

Idiomes