El Parc Natural del Montgrí, les illes Medes i el Baix Ter inventaria el seu patrimoni cultural

Torroella de Montgrí.- El Parc Natural del Montgrí, les Illes Medes i el Baix Ter ha elaborat, conjuntament amb el Museu de la Mediterrània, un inventari del patrimoni cultural del Parc.

Tots els elements inventariats i la seva localització es poden consultar a través de l’eina Instamaps. L’inventari aplega 522 elements patrimonials, tant terrestres com submergits. Des del Parc s’ha explicat que es tracta d’una eina viva i que s’anirà ampliant amb més dades.
L’inventari s’ha dut a terme a partir d’una metodologia científica que ha consistit en primer lloc a realitzar un recull bibliogràfic exhaustiu i la consulta d’inventaris preexistents. Posteriorment, s’han visitat cadascun dels elements inventariats per fer-ne una descripció formal i avaluar el seu estat de conservació. Al mateix temps, amb el treball de prospecció del territori, s’han pogut documentar nous elements que fins ara no havien estat inventariats. Amb tot aquest material, s’ha generat una base de dades que conté una informació exhaustiva de cadascun dels elements.
El treball, que s’ha estat duent a terme entre els anys 2019 i 2022, recull informació sobre l’estat de cadascun dels elements patrimonials, la seva ubicació, la tècnica constructiva emprada o la seva cronologia, entre d’altres. A l’inventari es troben des de restes prehistòriques, com ara coves, fins a assentaments ibèrics, restes de l’època medieval, masos fortificats, construccions de pedra seca o restes de conflictes bèl·lics recents, entre d’altres.
El paisatge actual que configura el Parc és fruit de més de 300.000 anys d’història i aplega no només valors naturals sinó també nombrosos elements patrimonials que es remunten a l’aparició dels primers assentaments humans durant la prehistòria. En aquest sentit, el patrimoni cultural dona identitat, lligam i arrelament a la població del Parc Natural. Així mateix, amb els anys també ha acabat sent una element més de l’hàbitat de moltes espècies de fauna i flora del Parc Natural.
L’inventari posa en valor tots aquests elements i els dona a conèixer, al mateix temps que constitueix una eina més de gestió de l’espai.
Aquest inventari s’emmarca dins la línia de treball que impulsen conjuntament des del 2019 la Direcció General de Polítiques Ambientals i Medi Natural i la Direcció General de Patrimoni Cultural per buscar sinergies que treballin per a la protecció i el foment de l’ús sostenible del patrimoni cultural que es troba als espais naturals protegits.

Tags: cultura patrimoni, historia, inventari, mapa, Museu de la Mediterrània, Parc Natural del Montgrí, presentacio, societat, Torroella de Montgrí

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Fill out this field
Fill out this field
Introduïu una adreça electrònica vàlida.

Notícia anterior
Detenen un home investigat per pornografia infantil mentre robava portàtils a un centre cívic de Palafrugell
Notícia següent
La Generalitat comprarà per 1,4 MEUR els estanys de Sant Antoni als Aiguamolls i els recuperarà juntament amb Vilaüt

Vols estar informat?

Subscriu-te i rebràs les notícies de l’Empordà gratuïtament al teu correu.

Fill out this field
Introduïu una adreça electrònica vàlida.

Catalunya News

Segueix-nos

Instagram

També us pot interessar

Idiomes