L’Escala.- El pregó, a càrrec d’Antoni Vila Casas, president de la Fundació Vila Casas, ha donat el tret de sortida oficial a la Festa Major de l’Escala 2021.
Prèviament, però, s’havia inaugurat l’exposició “La mirada compartida: Joaquim Chancho – Joan Puig Guillot” que permet mostrar al públic part del fons Puig Guillot, llegat aquest any a l’Ajuntament de l’Escala per Joan Puig Guillot (L’Escala, 1929 – L’Ametlla del Vallès, 2020). Aquesta primera exposició del fons se centra concretament en obres de Joaquim Chancho, que també servia de fil conductor d’un espectacle de videodansa que s’ha fet després del pregó.
Antoni Vila Casas va fer un extens recorregut per les seves vivències a l’Escala al llarg de la seva vida, davant un nombrós públic que l’escoltava des de la plaça de l’Ajuntament i de l’Església, tot i que aquest any, amb motiu dels protocols contra la Covid, havia de seguir aquestes explicacions asseguts.
El pregó era seguit per un espectacle de videodansa, a càrrec de Toni Mira, Premi Nacional de Dansa 2010, amb projecció de quadres del fons Puig Guillot a la façana de l’església.
Aquesta primera jornada, que havia començat amb tastets de caiac, rem i pàddle surf i l’activitat d’entrenament rural, s’acabava amb l’espectacle de Joan Pera a la plaça Catalunya.
La plaça Catalunya concentra bona part de les activitats de la programació d’aquest any, per les seves dimensions i característiques i perquè permet un fàcil control de l’aforament. En aquest escenari estan previstos, entre d’altres, el concert de Festa Major amb l’orquestra Maravella o l’espectacle de circ i humor “Fili Busters”, de Mortelo & Manzani (2 de setembre); l’espectacle infantil “La veritable història dels 3 porquets”, de la companyia Xip Xap i l’espectacle “Íntimament Llach”, de Neus Mar (3 de setembre); el concert jove, amb Ítaca Band (4 de setembre) i diferents espectacles infantils i familiars. També es farà a plaça Catalunya una de les novetats d’aquest any, la cursa Xtrem Race –una cursa dins d’inflables amb un recorregut de 140 metres lineals– (3 de setembre) i el concert de fi de festa, amb Banda Neón.
Altres novetats d’aquest any són sessions de planetari natural per observar les estrelles en família des de la Punta (3 de setembre, amb una conferència prèvia sobre astronomia), l’espectacle de flamenc a càrrec de Santos Amaya i Companyia (4 de setembre) o l’espectacle Laser Show, que es farà a la Sala Polivalent el dia 5 de setembre. També a la sala polivalent està previst l’espectacle de màgia “Una nit amb el Mag Lari”.
La programació també inclou també la tirolina salada, que permet sobrevolar l’espai de mar entre la casa del Gavià i la Riba, l’escape room, concerts de sardanes, l’obert de tennis o una conferència i exhibició de l’embarcació de rem oceànic d’OceanCats.
Tal i com va succeir l’any passat, algunes activitats que eren clàssics de la Festa Major, com el festival nàutic, la cursa d’objectes flotants no identificats, les barrakes o els focs d’artifici, s’ha decidit que no es faran aquest any per tal d’evitar aglomeracions que no es puguin controlar. En canvi, es preveu recuperar les atraccions de fira, això sí, amb les restriccions que marqui el Procicat en el moment de la celebració de la Festa Major.
Canal 10 Empordà té prevista la retransmissió en directe de diverses de les activitats: Pregó, concert de Festa Major, espectacle “Íntimament Llach”, espectacle de flamenc i les sardanes del darrer dia.
Diverses activitats, com la tirolina, la cursa d’obstacles o el Laser show, entre d’altres, es faran amb sistema de torns. A l’hora d’inscriure’s cal reservar un torn i la no puntualitat suposarà la pèrdua de la reserva i l’accés a l’activitat.
Totes les entrades són gratuïtes i s’han de reservar a través del web inscripcions.lescala.cat, a excepció dels espectacles de Joan Pera i el Mag Lari, que són de pagament i s’han de reservar a través de www.entrapolis.com.