• Skip to primary navigation
  • Skip to content
  • Skip to primary sidebar
  • Skip to footer
Revista del
Baix Empordà
Empordà
Gastronòmic
  • Actualitat
    • Societat
    • Cultura
    • Salut
    • Patrimoni
    • Medi ambient
    • Gavarres
    • Esports
    • A peu pel Baix Empordà
    • A la vila del Peix Fregit
    • Serveis
  • Gastronomia
    • El rebost d’en Llenas
  • Agenda
  • La revista
  • Hemeroteca
  • Llibres
  • Qui som
  • Contacte

El preu dels pisos nous a comarques gironines puja un 2,8% i un de 85 metres quadrats ja costa 270.000 euros

20 de Febrer de 2020

Girona (ACN).- El preu dels pisos nous a les comarques gironines ha pujat un 2,8% de mitjana durant el 2019 i un de 85 metres quadrats ja costa gairebé 270.000 euros.

Així ho recull l’estudi que periòdicament publica l’Associació de Promotors de Catalunya. Els promotors creuen, però, que els preus tendiran a estabilitzar-se i posen Girona ciutat com a exemple. Perquè aquí, d’un any per l’altre, el preu del metre quadrat útil s’ha mantingut invariable en 3.230 euros. L’estudi també subratlla que a la demarcació sis de cada deu habitatges que es comencen a construir ja tenen comprador, perquè s’han venut sobre plànol. Tot i que, en part, això es deu al fet que a l’hora de finançar promocions, ara els bancs demanen que el 30% ja s’hagi venut per avançat.
L’estudi que fa anualment l’Associació de Promotors de Catalunya se centra en els habitatges de nova construcció. A l’hora de prendre el pols al sector, s’han analitzat un miler de promocions d’obra nova, que sumen 8.376 habitatges, i que es troben repartides en 102 municipis d’arreu de Catalunya.
A les comarques gironines s’han analitzat 170 promocions (aquí, s’hi inclouen tant blocs d’edificis com cases). En total, aquestes noves promocions sumen 2.197 habitatges, dels quals el 65% són pisos (la majoria dels quals entre mitgeres).
D’entrada, l’estudi ja posa de relleu que, de tota aquesta oferta, actualment només el 38,2% es troba en venda. En concret, són 840 habitatges (dels quals 529 ja estan acabats i els 311 restants encara tenen l’obra en marxa).
La resta, és a dir 1.357 habitatges, pràcticament sis de cada deu dels que es construeixen de nou, s’han venut sobre plànol. El president de l’associació, Lluís Marsà, subratlla que això demostra que el sector té “solidesa” i que el mercat “es normalitza“, si bé en part també es deu al fet que ara, abans de finançar qualsevol promoció, els bancs demanen com a garantia que “s’hagin fet un 30% de prevendes“, concreta Marsà.

Calefacció i poca rehabilitació
Pel que fa a les característiques i qualitats, la majoria dels habitatges disposen de calefacció (65%), tres de cada deu tenen aire condicionat i armaris encastats, i el 25% terres de parquet. A més, en el cas dels blocs de pisos, la meitat dels edificis que s’aixequen de nou disposen d’ascensor i el 30% tenen, a més, piscina comunitària, jardí i trasters.
L’estudi també posa de relleu, però, que la rehabilitació continua essent una assignatura pendent. Perquè de totes les promocions que han entrat al mercat durant el 2019, el 94,6% corresponen a habitatges que s’han aixecat des de zero. I tan sols el 5,4% restant són rehabilitacions integrals. “A més, aquestes es concentren sobretot a Salt, perquè dels 45 habitatges registrats, 35 es troben en aquest municipi“, subratlla Lluís Marsà.

De mitjana, s’encareixen
L’anàlisi dels promotors també dedica un apartat específic a analitzar preus. I aquí, durant el 2019, a les comarques gironines es va viure una situació de doble velocitat. Mentre que de mitjana les cases es van abaratir un 17% (ara una de 176 metres quadrats costa un 470.000 euros) el preu dels pisos nous va continuar a l’alça.
En concret, arreu de la demarcació es van encarir un 2,8%. I ara, segons recull l’estudi, un pis de 85 metres quadrats surt a la venda per 268.989 euros. Això de mitjana, perquè quan s’analitzen les dades amb detall, apareixen disparitats depenent de les zones. De tots els municipis estudiats, Castelló d’Empúries és el que té el preu més elevat del metre quadrat útil, seguit de Lloret i Palamós. I a l’altre costat de la balança s’hi troba la Bisbal d’Empordà, amb el preu més baix.

A Girona ciutat, estables
Els promotors creuen, però, que els preus tendiran a estabilitzar-se i posen com a exemple Girona ciutat. Aquí, d’un any per l’altre, el preu del metre quadrat útil d’un pis nou s’ha mantingut invariable en 3.230 euros. Ara bé, el que sí que ha canviat és la superfície dels habitatges, perquè ara se’n fan de més petits.
Al 2018, de mitjana, aquells pisos que es construïen feien 99,9 metres quadrats i costaven 302.474 euros. L’any passat, aquesta superfície va baixar fins als 84,1 metres quadrats. I de retruc, també ho va fer el preu, que es va situar en 265.090 euros. És a dir, que ara es paga menys, però per un pis més petit (perquè en definitiva, el preu per metre quadrat útil continua essent el mateix).
“L’oferta creix i es diversifica, perquè també es construeix a més zones de la ciutat“, explica el president del Gremi de Promotors de Girona, Josep Maria Coll. I aquestes noves promocions, amb pisos més petits, fan que a l’estudi “baixi tant la superfície com el preu mitjà dels habitatges“, precisa el president.

Més seguretat
Per últim, els promotors també reclamen més seguretat jurídica a l’hora d’engegar promocions. Subratllen que, per exemple, el decret de mesures urgents d’accés a l’habitatge que ha aprovat el Govern “dificulta” aquells qui volen construir blocs de pisos per destinar-los a lloguer (perquè davant situacions d’emergència habitacional s’hauran d’oferir lloguers socials, però ningú complementarà la part que es deixi de cobrar). “A diferència de països europeus com França, on el govern destina recursos a cobrir la diferència, aquí el problema es traspassa als privats“, lamenta Lluís Marsà.
A més, l’Associació de Promotors també està amatent a les repercussions que pot tenir per al sector el nou Pla Urbanístic de la Costa Brava. “L’activitat promotora requereix de seguretat jurídica, i moratòries com les que es van aplicar poden fer disminuir-la“, conclou el president.

Arxivat com a: Comerç, Serveis, Societat Etiquetat com a: Comarques gironines, comerç, construcció, estudi, habitatge, preus, promoció econòmica, societat

Reader Interactions

Deixa un comentari Cancel·la les respostes

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Barra lateral primària

Revista del Baix Empordà i Empordà Gastronòmic és una publicació trimestral d’àmbit comarcal de difusió dels valors culturals i històrics del Baix Empordà: el seu patrimoni arquitectònic tan ric –especialment l’iber i el medieval–, els seus paisatges tan admirats –el mar i la muntanya–, així com també els seus personatge i oficis, l’art i la literatura, l’educació, el medi ambient o les tradicions.

#josocemporda
#joemplantoalemporda

Vols estar informat?

Subscriu-te i rebràs les notícies de l'Empordà gratuïtament al teu correu

Segueix-nos

  • Facebook
  • Instagram
  • Twitter

Catalunya News

Vols estar informat?

Subscriu-te i rebràs les notícies de l'Empordà gratuïtament al teu correu

Footer

Facebook

Facebook Pagelike Widget

Instagram

Treballadors de la fàbrica Conrado Vilar de @calo Treballadors de la fàbrica Conrado Vilar de @calongesantantoni a la dècada de 1930. Autor desconegut, fons Josep Fort. És una de les imatges que il·lustren l'article "Visió històrica de la fàbrica de suro de can Conrado Vilar" de Víctor Pou, que trobareu al número 80 de la @rbaixemporda, "Espies a la Costa Brava", ja a la venda a tots els quioscos i llibreries del #baixemporda juntament amb el número 26 d'Empordà Gastronòmic, "Xefles"
#suro #calongeisantantoni #fabrica #historia #industria #seglexx #fotosantigues #costabrava #gavarres #premsacomarcal
El congre, sabor i tradició en hores baixes", d'A El congre, sabor i tradició en hores baixes", d'Alfons Garrido (@museudelapesca de @visitpalamos). Podeu llegir l'article complet al número 26 d'Empordà Gastronòmic, "Xefles", ja a la venda a tots els quioscos i llibreries del #baixemporda juntament amb el número 80 de @rbaixemporda, "Espies a la Costa Brava"
#empordagastronomic #gastronomia #pesca #congre #cuinamarinera #cuinatradicional #cuinadepescadors #peix #palamós #costabrava #premsacomarcal
La barraca de les Rabioses és un dels 554 element La barraca de les Rabioses és un dels 554 elements patrimonials que recull fins ara l'inventari de patrimoni cultural del Parc natural del Montgrí @pnmmbt realitzat per l'arqueòleg Ferran Codina. Tota la informació al número 80 de la @rbaixemporda, "Espies a la Costa Brava", ja a la venda a tots els quioscos i llibreries del #baixemporda juntament amb el número 26 d'Empordà Gastronòmic, "Xefles"
#montgri #parcnaturaldelmontgrí #torroellademontgri #ullà #bellcairedemporda #lescala #patrimoni #patrimonicultural #pedraseca #cultura #historia #costabrava #premsacomarcal
"Cocotxes de bacallà amb pil-pil, all, bitxo i tòfona", de Dovarly Muñoz i Miguel Garcia (xefs del restaurant @kaospalamos a @visitpalamos). Trobareu aquesta i moltes altres receptes al número 26 d'Empordà Gastronòmic, "Xefles", ja a la venda a tots els quioscos i llibreries del #baixemporda juntament amb el número 80 de @rbaix, "Espies a la Costa Brava"
#empordagastronomic #gastronomia #cuinacatalana #receptes #bacalla#cocotxas #palamos #costabrava #premsacomarcal
Foto de Santa Cristina d'Aro de Pere Rigau Roch de Foto de Santa Cristina d'Aro de Pere Rigau Roch de la dècada de 1940 feta des de Salom. És una de les imatges que il·lustren l’article “Santa Cristina d’Aro a finals del segle XIX” de @gloriajaraalberti, que trobareu al número 80 de la @rbaixemporda, “Espies a la Costa Brava”, ja a la venda a tots els quioscos i llibreries del #baixemporda juntament amb el número 26 d’Empordà Gastronòmic, “Xefles"
#santacristinadaro #seglexx #historia #territori #fotosantigues #queboniceslempordà #costabrava #premsacomarcal
"Musclos amb salsa marinera", de @quimcasellas.cas "Musclos amb salsa marinera", de @quimcasellas.casamar (xef del restaurant @casamarllafranc a @visitapalafrugell). Trobareu aquesta i moltes altres receptes al número 26 d'Empordà Gastronòmic, "Xefles", ja a la venda a tots els quioscos i llibreries del #baixemporda juntament amb el número 80 de @rbaix, "Espies a la Costa Brava"
#empordagastronomic #gastronomia #musclos #cuinamarinera #receptes #costabrava #premsacomarcal
El Cabo San Vicente des del passeig marítim de @v El Cabo San Vicente des del passeig marítim de @visitpalamos (1967). Imatge del Fons Collell que il·lustra l'article "Creuers turístics a Palamós (1928-2022)", de @joaquimserrabech (Associació Gironina d'Amics de la Mar). El trobareu al número 80 de la @rbaixemporda, "Espies a la Costa Brava", ja a la venda a tots els quioscos i llibreries del #baixemporda juntament amb el número 26 d'Empordà Gastronòmic, "Xefles"
#palamós #passeigdemar #turisme #creuers #historia #costabrava #fotosantigues #premsacomarcal
"Arròs carnaroli, galta de vedella, tòfona, roma "Arròs carnaroli, galta de vedella, tòfona, romaní i xocolata", de @jordvallespi (xef del restaurant @pahissadelmas a @visitpals). Trobareu aquesta i moltes altres receptes al número 26 d'Empordà Gastronòmic, "Xefles", ja a la venda a tots els quioscos i llibreries del #baixemporda juntament amb el número 80 de @rbaixemporda, "Espies a la Costa Brava"
#empordagastronomic #gastronomia #pals #arrosdepals #cuinacatalana #cuinaempordanesa #receptes #costabrava #premsacomarcal
"Vestint la Mort: evolució històrica del vestuar "Vestint la Mort: evolució històrica del vestuari de la Dansa de la Mort de la @processo_verges", de @francesc.bosch.torrent (Professor d'història i cronista). Podeu llegir l'article complet al número 80 de la @rbaixemporda, "Espies a la Costa Brava", ja a la venda a tots els quioscos i llibreries del #baixemporda juntament amb el número 26 d'Empordà Gastronòmic, "Xefles"
#verges #setmanasanta #dansadelamort #processo #cultura #historia #tradició #vestuari #costabrava #premsacomarcal
"Conill a la caçadora amb carxofes, cansalada fre "Conill a la caçadora amb carxofes, cansalada fresca i cargols", de @tomasbrull (xef de @lacalataverna a @visitpalamos). Trobareu aquesta i moltes altres receptes al número 26 d'Empordà Gastronòmic, "Xefles", ja la venda a tots els quioscos i llibreries del #baixemporda juntament amb el número 80 de la @rbaixemporda, "Espies a la Costa Brava"
#gastronomia #cuinatradicional#menjardecollons #cuinaempordanesa #cuinaempordanet #receptes #conill #carxofes #cargols #costabrava #premsacomarcal
"Art romànic: Sant Iscle d'Empordà", de Pau Roig "Art romànic: Sant Iscle d'Empordà", de Pau Roig. Podeu llegir l'article complet al número 80 de la @rbaixemporda, "Espies a la Costa Brava", ja a la venda a tots els quioscos i llibreries del #baixemporda juntament amb el número 26 d'Empordà Gastronòmic, "Xefles"
#artromanic #romàniccatalà #esglesiesdecatalunya⛪️ #cultura #patrimoni #patrimonicultural #costabrava #queboniceslempordà #premsacomarcal
"Truita vaga de margaridetes i espàrrecs de marge "Truita vaga de margaridetes i espàrrecs de marge", de @iolandabustos (xef biodinàmica especialitzada en flora comestible). Trobareu aquesta i moltes altres receptes al número 26 d’Empordà Gastronòmic, “Xefles”, ja a la venda a tots els quioscos i llibreries del #baixemporda juntament amb el número 80 de la @rbaixemporda, “Espies a la Costa Brava”
#empordagastronomic #gastronomia #cuinaambflors #flors #cuinacatalana #cuinatradicional #receptes #truita #esparrecsdemarge #costabrava #premsacomarcal
"Natura i territori: Els espies de la nit", de @ra "Natura i territori: Els espies de la nit", de @ramotgarcia (President del @grupnaturasterna) i fotografies de @rosamatesanz. Podeu llegir l'article complet al número 80 de la @rbaixemporda, "Espies a la Costa Brava", ja a la venda a tots els quioscos i llibreries del #baixemporda juntament amb el número 26 d'Empordà Gastronòmic, "Xefles"
#espiesalacostabrava #fauna #ocells #ocellscatalans #gamarus #natura #naturasterna #patrimoninatural #costabrava #valldaro #premsacomarcal
"En aquesta equació màgica de la cuina empordane "En aquesta equació màgica de la cuina empordanesa del ‘mar i muntanya’ el mar per mi sempre hi té un pes més destacat”. Podeu llegir l’entrevista de Pau Roig amb el xef @enricherce, autor de “Deliciós mar” (@cossetaniaedicions), al número 26 d’Empordà Gastronòmic, “Xefles”, ja la venda a tots els quioscos i llibreries del #baixemporda juntament amb el número 80 de @rbaixemporda, “Espies a la Costa Brava”
#gastronomia #cuinamarinera#pesca #pescadors #cuinamarimuntanya #cuinaempordanesa #xef #llibres #receptes #premsacomarcal
#primavera #flors #natura #espaisnaturals #roselle #primavera #flors #natura #espaisnaturals #roselles #colza #baixemporda #costabrava
Tomba de Richard Schwenke al cementiri de Sant Fel Tomba de Richard Schwenke al cementiri de Sant Feliu de Guíxols. És una de les imatges que il·lustren l'article "Nazis a S'Agaró i Sant Feliu de Guíxols", d'@enigma_jorgerios, que trobareu al número 80 de la @rbaixemporda, "Espies a la Costa Brava", ja a la venda a tots els quioscos i llibreries del #baixemporda juntament amb el número 26 d'Empordà Gastronòmic, "Xefles"
#espiesalacostabrava #nazisme #seglexx #1940s #santfeliudeguixols #sagaro #historia #memoriahistorica #costabrava
"AnXoves: Ximpleries eiXelebrades a les Xarxes": l "AnXoves: Ximpleries eiXelebrades a les Xarxes": l'activista de la #cuinatradicional @abrahamsimon7932 analitza les bajanades sobre les anxoves confitades que circulen per les xarxes socials i Internet. Podeu llegir l'article complet al número 26 d'Empordà Gastronòmic, "Xefles", ja a la venda a tots els quioscos i llibreries del #baixemporda juntament amb el número 80 de @rbaixemporda, "Espies a la Costa Brava"
#gastronomia #cuina #cuinaempordanesa #pesca #pescadors #anxoves #xarxessocials #internet
La Dansa de la Mort, la màgia esfereïdora del #d La Dansa de la Mort, la màgia esfereïdora del #dijoussant a #verges 
#dansadelamort #setmanasanta #processo #cultura #patrimoni #tradicions #baixemporda #lotempsesbreu #neminiparco
Paul Fidrmuc i la seva piragua plegable "Don Tonto Paul Fidrmuc i la seva piragua plegable "Don Tonto" a la platja de Tamariu. És una de les imatges que il·lustren l'article "Un espia alemany a Tamariu" de Ramir Lacasa, que trobareu al número 80 de @rbaixemporda, "Espies a la Costa Brava", ja a la venda a tots els quioscos i llibreries del #baixemporda juntament amb el número 26 d'Empordà Gastronòmic, "Xefles"
#espiesalacostabrava #nazisme #seglexx #segonaguerramundial #fotosantigues #piragüisme #costabrava #espiesalacostabrava #historia #premsacomarcal
"Les societats gastronòmiques catalanes i basques "Les societats gastronòmiques catalanes i basques", de @marti.sabria. Podeu llegir l'article complet al número 26 d'Empordà Gastronòmic, "Xefles", ja a la venda a tots els quioscos i llibreries del #baixemporda juntament amb el número 80 de @rbaixemporda, "Espies a la Costa Brava"
#xefles #empordagastronomic #societatgastronòmica#cuinatradicional #gastronomia #menjardecollons #fotosantigues #seglexx #costabrava #premsacomarcal #20anys
This error message is only visible to WordPress admins

Twitter

A Twitter List by jordimolins

Revista del Baix Empordà i Empordà Gastronòmic
Tel. 646554923 · redaccio@revistabaixemporda.cat · www.revistabaixemporda.cat · www.empordagastronomic.cat
BAIX EMPORDÀ

Utilitzem galetes (cookies) per poder oferir la millor experiència al nostre web. Si hi continua navegant assumim que hi està d'acord.AcceptarPolítica de privadesa