• Skip to primary navigation
  • Skip to content
  • Skip to primary sidebar
  • Skip to footer
Revista del
Baix Empordà
Empordà
Gastronòmic
  • Actualitat
    • Societat
    • Cultura
    • Salut
    • Patrimoni
    • Medi ambient
    • Gavarres
    • Esports
    • A peu pel Baix Empordà
    • A la vila del Peix Fregit
    • Serveis
  • Gastronomia
    • El rebost d’en Llenas
  • Agenda
  • La revista
  • Hemeroteca
  • Llibres
  • Qui som
  • Contacte

El sector turístic gironí demana matisar “l’eufòria de l’agost” i creu que la recuperació s’allargarà entre 2 i 3 anys

30 de Setembre de 2021

Girona (ACN).- El sector turístic gironí demana matisar “l’eufòria de l’agost“, perquè si bé durant aquest mes s’ha treballat “intensament” això no ha passat la resta de temporada.

De fet, hi ha càmpings que han patit caigudes de pernoctacions de fins al 40%. Durant una taula rodona dins el congrés Girocamping Pro, els representants del sector (hotels, apartaments, cases rurals, càmpings i agències de viatges) creuen que al 2022 començarà a encarar-se la “sortida” de la pandèmia, però que caldran entre dos i tres anys per recuperar els nivells del 2019. Asseguren que la Covid-19 ha fet redescobrir el territori als turistes de proximitat, però que és clau recuperar el visitant estranger (com el francès o l’anglès) i apostar per la desestacionalització.
El tercer congrés Girocamping Pro, que se celebra a l’Auditori-Palau de Congressos, ha servit per prendre el pols al sector després d’una segona temporada turística marcada per la pandèmia. Representants d’hotels, d’apartaments i habitatges d’ús turístic (HUT), de càmpings, de turisme rural i d’agències de viatges han compartit una taula rodona on han passat balanç d’aquest 2021 i, sobretot, s’han preguntat “I a partir d’ara, què?”.
D’entrada, tots han coincidit en què la Covid-19 ha fet que el turista de proximitat redescobrís el territori i els seus actius. I que part d’aquest visitant es mantindrà. El president de l’Associació de Càmpings, Miquel Gotanegra, ha explicat que ara mateix els catalans “ja són la segona nacionalitat” que s’hi allotja. “Durant aquests dos darrers anys, han tastat el càmping i han descobert que són un gran parc de vacances; això ens esperona i esperem que part d’ells es mantinguin fidels“, ha dit.
La vicepresidenta de l’Associació Turística d’Apartaments (ATA), Esther Torrent, explica que la pandèmia els ha obligat a ser “més flexibles amb les cancel·lacions” i admet que en properes temporades part del turista català es perdrà, “perquè els qui abans feien un viatge llarg ara han destinat el pressupost a estar-se una setmana o una quinzena a la Costa Brava“.
Més enllà d’això, però, el sector turístic gironí sí que demana tenir clar que la temporada, en cap cas, ha estat “normal“. Perquè més enllà de l’agost, mes en què s’ha treballat “intensament“, la irrupció de la variant delta n’ha estroncat la resta. “Ha estat un bon agost, però portem dos anys en què fins a finals de juliol pràcticament no s’ha ingressat res“, ha exposat Torrent.
El vicepresident de l’associació d’agències de viatges (ACAVe), Jordi Martí, ha admès que “l’espant generalitzat” que es va viure al juny ha fet “que la primera meitat de temporada no hagi existit“. I Gotanegra ha recordat que “la pandèmia encara no s’ha acabat“, i que tot i que a l’agost s’hagi viscut “una certa recuperació“, al llarg de la temporada hi ha càmpings que han patit caigudes d’allotjament de fins al 40%.

Confiança i client estranger
Durant la taula rodona, els representants del sector turístic han insistit en què, a l’hora d’afrontar la recuperació, és clau “generar confiança“, apostar per la desestacionalització i, també, recuperar el turisme estranger. Creuen, però, que la demarcació no se situarà a nivells prepandèmia fins d’aquí a dos o tres anys.
“Hem de normalitzar al màxim la pandèmia per donar confiança al client“, ha afirmat el vicepresident de la Federació d’Hostaleria, Enric Dotras. En paral·lel, també ha reclamat treballar de bracet amb l’administració per allargar temporada més enllà de l’estiu, “perquè som un territori privilegiat“. “Al novembre o desembre, passejar per la Costa Brava és un plaer; si treballem accions per generar confiança, l’any 2023 podríem fins i tot haver superat les xifres del 2019“, ha dit.
La vicepresidenta de l’ATA ha dit que, de moment, aquest setembre ja s’ha començat a notar una certa recuperació del client estranger, “sobretot el sènior“. Però també ha alertat que una part important dels qui s’allotgen en apartaments són francesos, un turisme “que ha davallat molt“.
Esther Torrent ha avançat que, pel que fa a apartaments i HUT, de cara a l’any vinent “s’han reactivat una mica les reserves“, però també ha volgut ser prudent, “perquè en qualsevol moment això es pot capgirar“. “Per al 2022, allò amb què ens conformaríem seria poder tenir temporada de principi a final“, ha dit en referència a poder treballar més enllà del pic de l’estiu.
El president de l’Associació de Càmpings, recollint el que ha dit Torrent, ha explicat que aquesta temporada “en molts llocs el turista francès ha arribat a caure més d’un 50%” i ha demanat treballar per recuperar-lo. Sobretot, tenint en compte que França, arran de la Covid-19, també ha potenciat el turisme de proximitat i “farà el que pugui per fidelitzar-lo“.
Miquel Gotanegra ha recordat que, abans de la pandèmia, més del 85% dels turistes que s’allotjaven als càmpings gironins eren estrangers. “El nostre objectiu, ara, és treballar perquè en uns dos o tres anys ens puguem situar en els mateixos nivells d’ocupació del 2018 o 2019“, ha subratllat.

“Estats Units, Rússia o Anglaterra”
Per la seva banda, el vicepresident d’ACAVe ha dit que les agències de viatges confien que a partir de la primavera els viatges de touroperadors “es reactivin amb força“. “Aquest hivern, posarem tota la carn a la graella perquè sigui així“, ha subratllat Jordi Martí. Ara bé, el vicepresident també ha dit que perquè això passi, és cabdal que es recuperin “les connexions aèries” i que hi hagi països com els Estats Units, Rússia o Anglaterra que obrin fronteres, “perquè fins ara han estat desapareguts“.
De tot el sector, els qui han passat millor la pandèmia han estat les cases de turisme rural. El president de l’associació que les agrupa, Ramon Corominas, ha explicat que el seu principal client sempre ha estat “familiar i de proximitat” i ha admès que, de fet, malgrat la Covid-19, l’ocupació no se n’ha ressentit.
“Les nostres dades dels anys 2019, 2020 i 2021 són les mateixes; no hem tingut davallada ni tampoc creixement, perquè no podem créixer més“, ha insistit. El president de Turisme Rural Girona, però, també ha volgut matisar que, a la demarcació, el sector agrupa 350 cases amb 3.000 llits. “És el que representen dos hotels de Lloret i, per tant, no sé si som gaire significatius“, ha dit, en referència a la situació que viu la resta del sector.

Arxivat com a: Alt Empordà, Baix Empordà, Comerç, Serveis, Societat, Turisme Etiquetat com a: agències, apartaments turístics, balanç, càmpings, Comarques gironines, coronavirus, hostaleria, recuperació, restriccions, serveis, societat, temporada turística, turisme, turisme internacional, turisme rural

Reader Interactions

Deixa un comentari Cancel·la les respostes

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Barra lateral primària

Revista del Baix Empordà i Empordà Gastronòmic és una publicació trimestral d’àmbit comarcal de difusió dels valors culturals i històrics del Baix Empordà: el seu patrimoni arquitectònic tan ric –especialment l’iber i el medieval–, els seus paisatges tan admirats –el mar i la muntanya–, així com també els seus personatge i oficis, l’art i la literatura, l’educació, el medi ambient o les tradicions.

#josocemporda
#joemplantoalemporda

Vols estar informat?

Subscriu-te i rebràs les notícies de l'Empordà gratuïtament al teu correu

Segueix-nos

  • Facebook
  • Instagram
  • Twitter

Catalunya News

Vols estar informat?

Subscriu-te i rebràs les notícies de l'Empordà gratuïtament al teu correu

Footer

Facebook

Facebook Pagelike Widget

Instagram

Treballadors de la fàbrica Conrado Vilar de @calo Treballadors de la fàbrica Conrado Vilar de @calongesantantoni a la dècada de 1930. Autor desconegut, fons Josep Fort. És una de les imatges que il·lustren l'article "Visió històrica de la fàbrica de suro de can Conrado Vilar" de Víctor Pou, que trobareu al número 80 de la @rbaixemporda, "Espies a la Costa Brava", ja a la venda a tots els quioscos i llibreries del #baixemporda juntament amb el número 26 d'Empordà Gastronòmic, "Xefles"
#suro #calongeisantantoni #fabrica #historia #industria #seglexx #fotosantigues #costabrava #gavarres #premsacomarcal
El congre, sabor i tradició en hores baixes", d'A El congre, sabor i tradició en hores baixes", d'Alfons Garrido (@museudelapesca de @visitpalamos). Podeu llegir l'article complet al número 26 d'Empordà Gastronòmic, "Xefles", ja a la venda a tots els quioscos i llibreries del #baixemporda juntament amb el número 80 de @rbaixemporda, "Espies a la Costa Brava"
#empordagastronomic #gastronomia #pesca #congre #cuinamarinera #cuinatradicional #cuinadepescadors #peix #palamós #costabrava #premsacomarcal
La barraca de les Rabioses és un dels 554 element La barraca de les Rabioses és un dels 554 elements patrimonials que recull fins ara l'inventari de patrimoni cultural del Parc natural del Montgrí @pnmmbt realitzat per l'arqueòleg Ferran Codina. Tota la informació al número 80 de la @rbaixemporda, "Espies a la Costa Brava", ja a la venda a tots els quioscos i llibreries del #baixemporda juntament amb el número 26 d'Empordà Gastronòmic, "Xefles"
#montgri #parcnaturaldelmontgrí #torroellademontgri #ullà #bellcairedemporda #lescala #patrimoni #patrimonicultural #pedraseca #cultura #historia #costabrava #premsacomarcal
"Cocotxes de bacallà amb pil-pil, all, bitxo i tòfona", de Dovarly Muñoz i Miguel Garcia (xefs del restaurant @kaospalamos a @visitpalamos). Trobareu aquesta i moltes altres receptes al número 26 d'Empordà Gastronòmic, "Xefles", ja a la venda a tots els quioscos i llibreries del #baixemporda juntament amb el número 80 de @rbaix, "Espies a la Costa Brava"
#empordagastronomic #gastronomia #cuinacatalana #receptes #bacalla#cocotxas #palamos #costabrava #premsacomarcal
Foto de Santa Cristina d'Aro de Pere Rigau Roch de Foto de Santa Cristina d'Aro de Pere Rigau Roch de la dècada de 1940 feta des de Salom. És una de les imatges que il·lustren l’article “Santa Cristina d’Aro a finals del segle XIX” de @gloriajaraalberti, que trobareu al número 80 de la @rbaixemporda, “Espies a la Costa Brava”, ja a la venda a tots els quioscos i llibreries del #baixemporda juntament amb el número 26 d’Empordà Gastronòmic, “Xefles"
#santacristinadaro #seglexx #historia #territori #fotosantigues #queboniceslempordà #costabrava #premsacomarcal
"Musclos amb salsa marinera", de @quimcasellas.cas "Musclos amb salsa marinera", de @quimcasellas.casamar (xef del restaurant @casamarllafranc a @visitapalafrugell). Trobareu aquesta i moltes altres receptes al número 26 d'Empordà Gastronòmic, "Xefles", ja a la venda a tots els quioscos i llibreries del #baixemporda juntament amb el número 80 de @rbaix, "Espies a la Costa Brava"
#empordagastronomic #gastronomia #musclos #cuinamarinera #receptes #costabrava #premsacomarcal
El Cabo San Vicente des del passeig marítim de @v El Cabo San Vicente des del passeig marítim de @visitpalamos (1967). Imatge del Fons Collell que il·lustra l'article "Creuers turístics a Palamós (1928-2022)", de @joaquimserrabech (Associació Gironina d'Amics de la Mar). El trobareu al número 80 de la @rbaixemporda, "Espies a la Costa Brava", ja a la venda a tots els quioscos i llibreries del #baixemporda juntament amb el número 26 d'Empordà Gastronòmic, "Xefles"
#palamós #passeigdemar #turisme #creuers #historia #costabrava #fotosantigues #premsacomarcal
"Arròs carnaroli, galta de vedella, tòfona, roma "Arròs carnaroli, galta de vedella, tòfona, romaní i xocolata", de @jordvallespi (xef del restaurant @pahissadelmas a @visitpals). Trobareu aquesta i moltes altres receptes al número 26 d'Empordà Gastronòmic, "Xefles", ja a la venda a tots els quioscos i llibreries del #baixemporda juntament amb el número 80 de @rbaixemporda, "Espies a la Costa Brava"
#empordagastronomic #gastronomia #pals #arrosdepals #cuinacatalana #cuinaempordanesa #receptes #costabrava #premsacomarcal
"Vestint la Mort: evolució històrica del vestuar "Vestint la Mort: evolució històrica del vestuari de la Dansa de la Mort de la @processo_verges", de @francesc.bosch.torrent (Professor d'història i cronista). Podeu llegir l'article complet al número 80 de la @rbaixemporda, "Espies a la Costa Brava", ja a la venda a tots els quioscos i llibreries del #baixemporda juntament amb el número 26 d'Empordà Gastronòmic, "Xefles"
#verges #setmanasanta #dansadelamort #processo #cultura #historia #tradició #vestuari #costabrava #premsacomarcal
"Conill a la caçadora amb carxofes, cansalada fre "Conill a la caçadora amb carxofes, cansalada fresca i cargols", de @tomasbrull (xef de @lacalataverna a @visitpalamos). Trobareu aquesta i moltes altres receptes al número 26 d'Empordà Gastronòmic, "Xefles", ja la venda a tots els quioscos i llibreries del #baixemporda juntament amb el número 80 de la @rbaixemporda, "Espies a la Costa Brava"
#gastronomia #cuinatradicional#menjardecollons #cuinaempordanesa #cuinaempordanet #receptes #conill #carxofes #cargols #costabrava #premsacomarcal
"Art romànic: Sant Iscle d'Empordà", de Pau Roig "Art romànic: Sant Iscle d'Empordà", de Pau Roig. Podeu llegir l'article complet al número 80 de la @rbaixemporda, "Espies a la Costa Brava", ja a la venda a tots els quioscos i llibreries del #baixemporda juntament amb el número 26 d'Empordà Gastronòmic, "Xefles"
#artromanic #romàniccatalà #esglesiesdecatalunya⛪️ #cultura #patrimoni #patrimonicultural #costabrava #queboniceslempordà #premsacomarcal
"Truita vaga de margaridetes i espàrrecs de marge "Truita vaga de margaridetes i espàrrecs de marge", de @iolandabustos (xef biodinàmica especialitzada en flora comestible). Trobareu aquesta i moltes altres receptes al número 26 d’Empordà Gastronòmic, “Xefles”, ja a la venda a tots els quioscos i llibreries del #baixemporda juntament amb el número 80 de la @rbaixemporda, “Espies a la Costa Brava”
#empordagastronomic #gastronomia #cuinaambflors #flors #cuinacatalana #cuinatradicional #receptes #truita #esparrecsdemarge #costabrava #premsacomarcal
"Natura i territori: Els espies de la nit", de @ra "Natura i territori: Els espies de la nit", de @ramotgarcia (President del @grupnaturasterna) i fotografies de @rosamatesanz. Podeu llegir l'article complet al número 80 de la @rbaixemporda, "Espies a la Costa Brava", ja a la venda a tots els quioscos i llibreries del #baixemporda juntament amb el número 26 d'Empordà Gastronòmic, "Xefles"
#espiesalacostabrava #fauna #ocells #ocellscatalans #gamarus #natura #naturasterna #patrimoninatural #costabrava #valldaro #premsacomarcal
"En aquesta equació màgica de la cuina empordane "En aquesta equació màgica de la cuina empordanesa del ‘mar i muntanya’ el mar per mi sempre hi té un pes més destacat”. Podeu llegir l’entrevista de Pau Roig amb el xef @enricherce, autor de “Deliciós mar” (@cossetaniaedicions), al número 26 d’Empordà Gastronòmic, “Xefles”, ja la venda a tots els quioscos i llibreries del #baixemporda juntament amb el número 80 de @rbaixemporda, “Espies a la Costa Brava”
#gastronomia #cuinamarinera#pesca #pescadors #cuinamarimuntanya #cuinaempordanesa #xef #llibres #receptes #premsacomarcal
#primavera #flors #natura #espaisnaturals #roselle #primavera #flors #natura #espaisnaturals #roselles #colza #baixemporda #costabrava
Tomba de Richard Schwenke al cementiri de Sant Fel Tomba de Richard Schwenke al cementiri de Sant Feliu de Guíxols. És una de les imatges que il·lustren l'article "Nazis a S'Agaró i Sant Feliu de Guíxols", d'@enigma_jorgerios, que trobareu al número 80 de la @rbaixemporda, "Espies a la Costa Brava", ja a la venda a tots els quioscos i llibreries del #baixemporda juntament amb el número 26 d'Empordà Gastronòmic, "Xefles"
#espiesalacostabrava #nazisme #seglexx #1940s #santfeliudeguixols #sagaro #historia #memoriahistorica #costabrava
"AnXoves: Ximpleries eiXelebrades a les Xarxes": l "AnXoves: Ximpleries eiXelebrades a les Xarxes": l'activista de la #cuinatradicional @abrahamsimon7932 analitza les bajanades sobre les anxoves confitades que circulen per les xarxes socials i Internet. Podeu llegir l'article complet al número 26 d'Empordà Gastronòmic, "Xefles", ja a la venda a tots els quioscos i llibreries del #baixemporda juntament amb el número 80 de @rbaixemporda, "Espies a la Costa Brava"
#gastronomia #cuina #cuinaempordanesa #pesca #pescadors #anxoves #xarxessocials #internet
La Dansa de la Mort, la màgia esfereïdora del #d La Dansa de la Mort, la màgia esfereïdora del #dijoussant a #verges 
#dansadelamort #setmanasanta #processo #cultura #patrimoni #tradicions #baixemporda #lotempsesbreu #neminiparco
Paul Fidrmuc i la seva piragua plegable "Don Tonto Paul Fidrmuc i la seva piragua plegable "Don Tonto" a la platja de Tamariu. És una de les imatges que il·lustren l'article "Un espia alemany a Tamariu" de Ramir Lacasa, que trobareu al número 80 de @rbaixemporda, "Espies a la Costa Brava", ja a la venda a tots els quioscos i llibreries del #baixemporda juntament amb el número 26 d'Empordà Gastronòmic, "Xefles"
#espiesalacostabrava #nazisme #seglexx #segonaguerramundial #fotosantigues #piragüisme #costabrava #espiesalacostabrava #historia #premsacomarcal
"Les societats gastronòmiques catalanes i basques "Les societats gastronòmiques catalanes i basques", de @marti.sabria. Podeu llegir l'article complet al número 26 d'Empordà Gastronòmic, "Xefles", ja a la venda a tots els quioscos i llibreries del #baixemporda juntament amb el número 80 de @rbaixemporda, "Espies a la Costa Brava"
#xefles #empordagastronomic #societatgastronòmica#cuinatradicional #gastronomia #menjardecollons #fotosantigues #seglexx #costabrava #premsacomarcal #20anys
This error message is only visible to WordPress admins

Twitter

A Twitter List by jordimolins

Revista del Baix Empordà i Empordà Gastronòmic
Tel. 646554923 · redaccio@revistabaixemporda.cat · www.revistabaixemporda.cat · www.empordagastronomic.cat
BAIX EMPORDÀ

Utilitzem galetes (cookies) per poder oferir la millor experiència al nostre web. Si hi continua navegant assumim que hi està d'acord.AcceptarPolítica de privadesa