El Servei Meteorològic confirma que el fenomen que va afectar una granja a Masarac va ser un tornado

Masarac (ACN)

El Servei Meteorològic de Catalunya ha confirmat que la tempesta que va afectar una granja a Masarac i va matar uns 40 porcs va ser un tornado.

Encara que en un inici es va qualificar el fenomen d’esclafit, finalment gràcies al testimoni d’afectats, l’anàlisi de la situació meteorològica a partir de models, d’eines de teledetecció i de dades d’estacions s’ha pogut determinar que es va tractar d’un tornado. L’SMC estima que va ser d’intensitat IF1,5 segons l’escala de Fujita, amb ratxes a uns 180 km/h. Va ser el primer tornado de l’any a Catalunya.
El tornado es va formar a tres quarts de dues del migdia del 16 de maig a Cabanes, on el vent va provocar danys en vegetació. El fibló es va anar desplaçant cap al nord-est pel terme de Masarac, on va provocar desperfectes importants en una granja. La força del vent va fer cedir la meitat superior de les parets d’una de les naus i la coberta va caure. En un altre dels espais es va endur part de la coberta de teules. A la granja hi havia uns 650 animals, 250 dels quals van quedar il·lesos. Van morir una quarantena de porcs i els altres van rebre contusions.
Al llarg de la resta del recorregut va afectar vinyes i camps de conreu i va tombar arbres. Es va dissipar sis minuts més tard al sud-oest de Mollet de Peralada. La franja dels danys va tenir una amplada màxima de 80 metres -tot i que en bona part del recorregut estava entre els 30 i els 40 metres- i 4 km de longitud.

Cinc o sis tornados de mitjana cada any a Catalunya
Segons l’SMC, a Catalunya hi ha entre cinc i sis tornados cada any de mitjana, més freqüents al sector central del litoral i el prelitoral. L’últim tornado a l’Alt Empordà va ser fa sis anys, el 7 de gener del 2018. Va afectar Navata, Vilanant, Cistella, terrades, Darnius, la Vajol i Agullana. Va travessar els Pirineus i es va dissipar a Terrats, a la comarca del Rosselló, a la Catalunya Nord.

Tags: Alt Empordà, Masarac, medi ambient, meteorologia, servei meteorològic de catalunya, societat, successos

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Fill out this field
Fill out this field
Introduïu una adreça electrònica vàlida.

Notícia anterior
Detenen sis persones per un robatori amb força de 90.000 euros en efectiu en una casa de Sant Feliu de Guíxols
Notícia següent
Els 22 municipis de l’Alt Empordà que depenen de l’aqüífer del Fluvià Muga passen d’emergència a excepcionalitat

Vols estar informat?

Subscriu-te i rebràs les notícies de l’Empordà gratuïtament al teu correu.

Fill out this field
Introduïu una adreça electrònica vàlida.

Catalunya News

Segueix-nos

Instagram

També us pot interessar

Idiomes