El Terracotta Museu enriqueix el seu fons amb una excepcional col·lecció de ceràmica aplicada a l’arquitectura

La Bisbal d’Empordà.- Recentment, el Terracotta Museu de Ceràmica de la Bisbal ha incorporat en el seu fons unes cinc-centes cinquanta peces de ceràmica aplicada a l’arquitectura del col·leccionista Jaume Vilà.

Concretament, es tracta de dues donacions realitzades els anys 2022 i 2023.
Paleta d’ofici durant més de cinquanta anys, al llarg de la seva vida Jaume Vilà ha reunit una extraordinària col·lecció de peces ceràmiques aplicades a la construcció, des de peces de rajoleria a revestiments ceràmics de tota mena, que configuren una de les millors col·leccions privades de Catalunya. Aquesta donació va tenir un precedent el 1992, quan Vilà ja va fer una primera donació arran de l’exposició temporal “Ceràmica i construcció (col·lecció particular de Jaume Vilà)”. Aquesta mostra es va poder visitar del 15 de novembre de 1991 al 15 de gener de 1992 i es tracta de la tercera exposició produïda pel Terracotta Museu i la segona que es va programar en la seu actual.
A la donació de 2022, el museu va incorporar gairebé dues-centes noranta peces de rajoleria artesanal i estris relacionats amb la seva manufactura. Es tracta de tot un conjunt de peces destinades a la construcció com ara totxos, maons, rajoles, cairons o teules. També hi trobem peces de mides i formes especials com ara tubs i derivacions, rajoles de vano o passamans. D’entre elles cal destacar un conjunt, de gran valor històric, amb escrits o llegendes incises, des de noms, números i anotacions diverses.
A l’última donació, feta aquest 2023, hi trobem peces de revestiment vinculades als moviments artístics del Modernisme i el Noucentisme. En aquest moment, les dues-centes seixanta peces d’aquesta donació es troben en la fase final de documentació i catalogació. Hi trobem un primer bloc amb peces de la fàbrica bisbalenca “La Gabarra”, moltes de les quals dissenyades per l’arquitecte noucentista Rafael Masó, i realitzades pels germans Joan Baptista i Alfons Coromina. L’altre gran bloc de peces són també dissenys de Rafael Masó, però en aquest cas fetes a Can Marcó de Quart.
Els treballs de catalogació i documentació d’aquesta col·lecció es poden dur a terme gràcies a l’exhaustiu treball dels professionals del Museu i a la concessió de dues línies de suport per a la documentació de la Xarxa de Museus de les Comarques de Girona. L’ingrés i estudi d’aquestes peces al fons del Museu comporta, sens dubte, un enriquiment qualitatiu molt important de la col·lecció i planteja la possibilitat d’endegar una exposició monogràfica sobre rajoleria tradicional i ceràmica de revestiment que es podria veure de cara al 2025.
El Terracotta Museu vol expressar el seu agraïment a Jaume Vilà, així com als altres col·leccionistes i particulars que donen peces per la seva conservació i posta en valor, gràcies a ells el Museu pot complir amb una de les seves tasques principals, la preservació, documentació i conservació del patrimoni industrial centrat en l’àmbit de la ceràmica, tenint en compte tant els sues aspectes tècnics com els socials i culturals.

Tags: arquitectura, ceràmica, ceramistes, col·leccionisme, cultura patrimoni, donació, historia, La Bisbal d'Empordà, societat, Terracotta Museu

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Fill out this field
Fill out this field
Introduïu una adreça electrònica vàlida.

Notícia anterior
Torna el Kids Talent de Begur per commemorar el Dia Internacional dels Drets dels Infants
Notícia següent
El Ple de l’Ajuntament de Calonge i Sant Antoni aprova el pressupost 2024 per import de 29.716.340€

Vols estar informat?

Subscriu-te i rebràs les notícies de l’Empordà gratuïtament al teu correu.

Fill out this field
Introduïu una adreça electrònica vàlida.

Catalunya News

Segueix-nos

Instagram

També us pot interessar

Idiomes