Els Amics del Museu de Sant Feliu de Guíxols adquireixen un petit quadre de l’artista local Elvira Llagustera

Sant Feliu de Guíxols

Recentment l’Associació Amics del Museu de Sant Feliu de Guíxols ha adquirit un petit quadre de l’artista local Elvira Llagustera i Surís, datat el març de 1872. Aquesta obra, titulada “Ecce Homo”, serà cedida al Museu d’Història.

Els Llagustera eren una família de Sant Feliu de Guíxols de classe rica. El pare, Daniel (1797-1884), era rendista i la mare, Francesca, de la família Surís, també provenia d’una nissaga econòmicament potent. Aquest matrimoni varen tenir quatre filles, totes nascudes a Itàlia, a Civitavecchia. Victòria, Teresa, Elvira nascuda el 1843 i Emilia nascuda el 1846.
Les dues primeres es varen casar i formar família fora de la nostra vila. L’Elvira i l’Emília no es varen casar mai, i, al no tenir descendència, varen dedicar els seus recursos a finançar obres de beneficència. Varen pagar la construcció dels pavellons per a tuberculosos del nostre hospital, la façana de la basílica de Montserrat, una escultura del rosari monumental també a Montserrat, el pavelló d’infància de l’hospital de Sant Pau de Barcelona, les obres d’ampliació del col·legi Sant Josep de la nostre ciutat, i altres donacions. A Sant Feliu se les coneix per haver estat les propietàries de l’edifici, ara desaparegut, d’Acció Catòlica del passeig del Mar.
Durant l’etapa d’estudi dels personatges un catàleg de les obres d’art de l’Ateneu Barcelonès va cridar l’atenció dels Amics del Museu de Sant Feliu de Guíxols: hi figuraven dos quadres atribuïts a una de les germanes, l’Elvira, amb la descripció de les circumstàncies.
Segons s’explica, l’Elvira era bona pintora copista, dedicant-se a reproduir quadres d’artistes reconeguts per encàrrec d’altres museus d’Espanya i d’Europa. Buscant més informació, es va descobrir a la xarxa que una casa de subhastes de Madrid tenia un petit quadre atribuït a l’Elvira Llagustera, signat i datat al darrera. Com que la subhasta havia quedat deserta, es venia pel preu de sortida, una quantitat mòdica i perfectament assumible i aquest dissabte al vespre es farà l’acte de lliurament de l’obra al Museu d’Història, quedant exposada al vestíbul de l’Antic Hospital.

Tags: artistes locals, cessió, cultura patrimoni, dones, Museu d’Història de Sant Feliu de Guíxols, pintura, Sant Feliu de Guíxols, segle XIX, societat

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Fill out this field
Fill out this field
Introduïu una adreça electrònica vàlida.

Notícia anterior
Palamós acollirà aquest cap de setmana la Copa d’Espanya Internacional de Veterans de Judo
Notícia següent
El festival Xalaro d’espectacles familiars de Platja d’Aro celebra 10 anys amb un programa amb 16 espectacles gratuïts el 25 i 26 de maig

Vols estar informat?

Subscriu-te i rebràs les notícies de l’Empordà gratuïtament al teu correu.

Fill out this field
Introduïu una adreça electrònica vàlida.

Catalunya News

Segueix-nos

Instagram

També us pot interessar

Idiomes