Els Bombers han apagat una mitjana de dos focs i mig al dia a les llars gironines aquest 2023

Girona (ACN).- Els Bombers han apagat una mitjana de dos focs i mig al dia a les llars de la Regió d’Emergències de Girona aquest 2023. En concret, des de principis d’any i fins al 10 de desembre, el cos ha actuat en 846 incendis; una xifra que és lleugerament superior a la de l’any anterior, quan se’n van registrar 817.

Més de la meitat d’aquests focs s’han produït a les comarques de la costa, i els mesos que més n’acumulen són el gener i el febrer “a causa d’aparells per escalfar les llars, que s’incendien“. El cap del Servei de Prevenció de Bombers a la Regió d’Emergències de Girona, Jordi Marquès, alerta que una causa habitual d’incendi a l’hivern és “la manca de manteniment de les llars de foc“, que pot derivar en “un excés de sutge“.
A la demarcació de Girona, les comarques que aglutinen més incendis a les llars són les de costa. A la Selva, se n’han originat fins al 10 de desembre, 202; al Baix Empordà, 185 i a l’Alt Empordà, 167. Aquestes tres comarques acumulen 554 focs, més de la meitat dels que s’han produït aquest 2023 a la demarcació. També destaca el Gironès, on n’hi ha hagut 181.
Pel que fa a la resta de comarques, a la Garrotxa se n’han produït 61; al Pla de l’Estany, 27 i al Ripollès, 23. Els Bombers ho relacionen directament amb la demografia de cada zona. “El nombre d’incendis a les llars és proporcional a la demografia de cada zona; a més gent, més situacions que poden originar situacions de risc“, detalla Marquès.

El 30% dels focs entre gener i febrer
A més, quan més se’n produeixen és a l’hivern, amb gairebé un 30% dels casos d’enguany. Aquest 2023, els Bombers n’han hagut d’apagar 138 al gener –en el si de tota la Regió d’Emergències de Girona– i 107, al febrer; una tendència que concorda amb l’any passat, quan se’n van apagar 116 i 88, respectivament.
Segons el cap del Servei de Prevenció de Bombers a la Regió d’Emergències de Girona, els incendis a les llars s’acumulen en aquesta època de l’any perquè “és quan es necessita climatitzar els habitatges; es fan servir les llars de foc i es consumeix més electricitats amb aparells que generen calor“. De fet, segons sosté Marquès, “els focs iniciats en llars de foc són una de les casuístiques més comunes” entre els incendis a les comarques gironines.
Per prevenir-los, Marquès recomana seguir els consells de seguretat que marca el cos de Bombers. Aquests són ventilar l’estança on està ubicat el foc, allunyar els troncs i materials combustibles de la llar, evitar cremar fustes resinoses o cobrir la llar de foc amb una pantalla mataguspires quan queda desatesa. A més, el cos també recorda que cal netejar el tub de la xemeneia un cop l’any per evitar que s’hi acumuli en sutge, que és un dels principals causants d’aquests incendis, i instal·lar un detector de fum a l’estança on es trobi la llar de foc.

Inhalar fum, una de les principals causes de mort
De fet, els Bombers recomanen instal·lar detectors de fum a diferents estances de les cases perquè alertin de l’origen de qualsevol classe d’incendi. Uns aparells que poden servir també per detectar fum i no exposar-s’hi. I és que el cap del Servei de Prevenció de Bombers a la Regió d’Emergències de Girona explica “és important no exposar-se mai al fum” d’un incendi perquè, assegura, “la inhalació de fum és una de les principals causes de mort” quan es produeix un foc.
En aquesta línia, Marquès recomana “sortir de l’habitatge, si es pot evitar exposar-se al fum“. Tanmateix, en cas de no ser així, aposta per “tancar-se a casa i avisar als Bombers” perquè diu que “la distribució de parcs del cos permet que arribin en un temps màxim de vint minuts“. En cas de quedar-se tancat en un habitatge o bloc on hi ha foc, les recomanacions són tancar totes les portes i col·locar tovalloles molles a les escletxes, per evitar que passi el fum. També es recomana quedar-se en una estança on les persones puguin ser detectades des de l’exterior.
El cap del Servei de Prevenció de Bombers a la Regió d’Emergències de Girona insisteix, per últim, en la necessitat de trucar de seguida al 112 quan es detecta un incendi. “És molt important trucar al 112 quan hi hagi una urgència, perquè així s’activen tots els recursos“, explica, i alerta que “trucar directament a un parc, alenteix el procés“.

Tags: balanç, bombers, Comarques gironines, emergències, estadística, focs, habitatges, incendis, serveis, societat

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Fill out this field
Fill out this field
Introduïu una adreça electrònica vàlida.

Notícia anterior
Detinguts dos homes per entrar a robar a punta de pistola de matinada en un hostal de Figueres
Notícia següent
El Teatre La Gorga encetarà el 2024 amb una àmplia varietat d’espectacles en la programació del primer trimestre de l’any

Vols estar informat?

Subscriu-te i rebràs les notícies de l’Empordà gratuïtament al teu correu.

Fill out this field
Introduïu una adreça electrònica vàlida.

Catalunya News

Segueix-nos

Instagram

També us pot interessar

Idiomes