Els enginyers gironins visen un 30% més de projectes d’instal·lacions fotovoltaiques a la demarcació durant el 2023

Girona (ACN)

Els enginyers gironins han visat un 30% més de projectes d’instal·lacions fotovoltaiques arreu de la demarcació durant el 2023. En concret durant l’any passat se’n van segellar 345. En comparació el 2021 la diferència és significativa, perquè fa tres anys tan sols se’n van tramitar 21.

El Col·legi d’Enginyers Graduats i Enginyers Tècnics Industrials de Girona assegura que les energies renovables guanyen pes “possiblement com a resposta a l’augment del preu de l’energia i el gas durant els darrers anys“. En paral·lel, també destaquen aquells projectes vinculats amb l’eficiència energètica i amb la climatització (aire condicionat, calefacció, fred industrial o solar tèrmica). Entre uns i altres, sumen un centenar de projectes visats més.
Durant l’any passat els enginyers gironins van visar 345 projectes d’instal·lacions fotovoltaiques, cosa que representa un creixement del 30%. Segons subratlla el col·legi, aquestes dades certifiquen que el sector de les energies renovables continua a l’alça a les comarques gironines. Més encara, si les dades es comparen amb les del 2021 (perquè aleshores els enginyers tan sols van registrar 32 projectes vinculats a aquest tipus d’instal·lacions).
En paral·lel a les plaques solars, els enginyers gironins també han vist créixer altres projectes vinculats al sector de l’energia. En concret, durant l’any passat es van visar 62 instal·lacions d’eficiència energètica (una trentena més que al 2022) i 57 vinculats amb la climatització i el condicionament (que inclouen aire condicionat, calefacció, fred industrial o solar tèrmica).
Gairebé el 40% dels projectes visats el 2023 es van dur a terme al sector de l’energia, que cada cop cobra més rellevància amb l’optimització de recursos“, destaca el Col·legi d’Enginyers Graduats i Enginyers Tècnics Industrials de Girona.

Lleuger descens de tramitacions
En termes generals, l’any passat els enginyers gironins van tramitar 5.578 treballs (que inclouen tant obres com instal·lacions diverses). Això representa un lleuger descens respecte al 2022, quan les dades van assolir un rècord i se’n van tramitar 6.047.
Sigui com sigui, les dades de l’any passat són les segones més elevades dels últims cinc anys. Perquè el 2019 els enginyers van visar 5.062 treballs i el 2020, arran de la covid, els projectes van caure fins als 4.067. L’any 2021 les dades van tornar a remuntar i pràcticament van igualar-se amb les de la prepandèmia (amb 5.052 treballs).
A més de les energies, els altres àmbits en què els enginyers gironins han visat projectes són els d’activitats (808 treballs), obres (338, que engloben tant aquelles llicències majors com menors), seguretat i salut (361) o bé normatives de prevenció d’incendis (148).

Creixement entre el 2020 i el 2022
Els enginyers gironins subratllen que entre els anys 2020 i 2022 el creixement de les energies renovables ha estat significatiu arreu de l’estat espanyol. “Les xifres del Consell General de l’Enginyeria Tècnica Industrial d’Espanya (COGITI) mostren un augment del 376% durant aquest període“, destaca el col·legi. I hi afegeix: “En números globals, el COGITI va visar més de 230.000 projectes, dels quals 23.584 van ser d’instal·lacions fotovoltaiques“.
Els enginyers posen en relleu que “el visat és un acte col·legial que aporta seguretat jurídica i professional al projecte“. “Té per objectiu comprovar la identitat i titulació de l’enginyer autor del projecte, evitant que aquest estigui inhabilitat professionalment i judicialment; el treball es revisa que compleixi formalment amb la legislació vigent, inclogui aquells documents exigits per la legislació de Prevenció de Riscos Laborals i es trobi dins les seves competències, entre altres aspectes“, destaca el col·legi.

Tags: Comarques gironines, energies renovables, instal·lacions, medi ambient, parc fotovoltaic, societat, transició energètica

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Fill out this field
Fill out this field
Introduïu una adreça electrònica vàlida.

Notícia anterior
Nous espais inclusius i integradors, l’aposta del Museu Memorial de l’Exili per promoure una memòria amb perspectiva de gènere
Notícia següent
Les excavacions a la Ciutadella de Roses descobreixen les restes d’un edifici d’època romana relacionat amb el port

Vols estar informat?

Subscriu-te i rebràs les notícies de l’Empordà gratuïtament al teu correu.

Fill out this field
Introduïu una adreça electrònica vàlida.

Catalunya News

Segueix-nos

Instagram

També us pot interessar

Idiomes