Els estats de la UE arriben a un acord per moderar la reducció dels dies de pesca proposada per la Comissió

Brussel·les (ACN).- Els estats de la Unió Europea han arribat aquest dimarts a un acord sobre les quotes de pesca del 2023.

Després d’unes negociacions que s’han allargat dos dies, els 27 han aconseguit moderar la reducció dels dies de pesca que havia proposat la Comissió Europea, passant d’una restricció addicional de tres setmanes a poc més d’una setmana (la reducció original era del 7% i s’ha passat al 3,5%). A canvi d’aquesta rebaixa, però, el sector pesquer del Mediterrani haurà d’apostar per mesures que permetin seleccionar millor la mida dels exemplars que es cacen –com per exemple fer ús de xarxes que impedeixin pescar peixos de dimensions reduïdes– o acceptar una veda de quatre setmanes consecutives.
Si bé el ministre d’Agricultura i Pesca, Luis Planas, ha valorat els resultats generals de la reunió de forma “positiva“, considera que continua existint una “discrepància de fons” amb l’executiu comunitari sobre el Mediterrani. “La Comissió vol continuar un cronograma de reducció de dies de pesca, i entenem que aquesta no és la via adequada; amb una selecció de les arts podem aconseguir el mateix resultat i amb un menor impacte econòmic i social“, ha defensat.
És per això que, malgrat la rebaixa, Espanya ha votat en contra d’aquesta resolució. “Hi ha hagut millores respecte a la proposta inicial, però no és positiva“, ha afegit.

Èxit a l’Atlàntic
En el cas de l’Atlàntic, en canvi, Planas ha celebrat tot allò que s’ha pactat, qualificant “d’històriques” algunes de les fites assolides. En espècies com el llenguado, el lluç o la llagosta, de gran rellevància per a les flotes de la zona, el govern espanyol ha aconseguit incrementar les captures permeses.
L’acord assolit aquest dimarts inclou un augment del 33% en les captures de bruixa, d’un 12% en les de rap, d’un 20% en les de llenguado i d’un 19% en les de llagosta a la zona del golf de Biscaia.
Alhora, es manté el nombre de captures permeses de llenguado al mar Cantàbric i a la resta de l’Atlàntic espanyol, així com la quota que fa referència a la palaia anglesa, mentre que pel besuc roig i la rajada ondulada s’exigeixen unes reduccions de les captures de tan sols el 4% i el 10%.
Pel que fa al cas concret de les Illes Balears, el comunicat emès pel Consell informa que s’ha acordat reduir en un 5% les captures referents a les poblacions de gambes blaves i vermelles.
Finalment, la pesca comercial de les anguiles s’aturarà durant sis mesos l’any i es prohibirà la pesca recreativa, tal com havia proposat la Comissió amb l’objectiu de protegir l’espècie i restaurar la població. No obstant això, l’acord final deixa oberta la possibilitat que aquests sis mesos es puguin repartir en dos períodes de tres mesos, ja que l’executiu espanyol considerava que una aturada de sis mesos consecutius es traduiria en un tancament definitiu de l’activitat pesquera.

Tags: acord, captures, Comissió Europea, flota, medi ambient, negociacions, pesca, pescadors, quotes, restriccions, sector pesquer, Unió Europea

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Fill out this field
Fill out this field
Introduïu una adreça electrònica vàlida.

Notícia anterior
El projecte de pressupost del 2023 del Consell Comarcal potencia els serveis que s’ofereixen als ajuntaments
Notícia següent
Gimcana fotogràfica per a joves a Pals

Vols estar informat?

Subscriu-te i rebràs les notícies de l’Empordà gratuïtament al teu correu.

Fill out this field
Introduïu una adreça electrònica vàlida.

Catalunya News

Segueix-nos

Instagram

També us pot interessar

Idiomes