Els fisioterapeutes critiquen la manca de previsió de l’Estat i haver de restringir tractaments a pacients del municipi

Girona (ACN).- Els fisioterapeutes critiquen haver hagut d’anar a corre-cuita per reobrir els centres i adaptar-los a les disposicions de l’Estat. “El BOE es va publicar ahir a la tarda“, recorda el degà del Col·legi de fisioterapeutes, Ramon Aiguadé.

Mascaretes, desinfectants, bates d’un sol ús i material que el pacient s’endurà a casa (com els elèctrodes per fer corrents) marcaran a partir d’avui el dia a dia dels centres. A més, la professió diu que té “poc sentit” no poder atendre pacients d’altres municipis on hi hagi també centres de fisioteràpia, “perquè la forma d’abordar els tractaments pot ser molt diferent“. El col·legi tampoc amaga que la crisi de la covid-19 colpejarà de ple un sector on fins al 91% dels professionals tenen menys de 40 anys.
A l’entrada del centre de Fisiomedic Grup, a Girona, ja s’avisa els clients que caldrà que es desinfectin les mans, es posin peücs i portin mascareta abans d’entrar a la consulta. Són algunes de les mesures de protecció que ha adoptat el centre des d’aquest dilluns al matí, coincidint amb l’entrada a la fase 0.
A dins, la recepcionista pren la temperatura als clients, que entren un per un. La sala d’espera està inhabilitada i els pacients passen directament a la consulta . Quan arriba el fisioterapeuta, va equipat de cap a peus: amb bata, guants, peücs, mascareta i ulleres. Tot plegat fa més complicada la seva feina, a costa d’evitar possibles contagis per coronavirus. “La nostra és de les professions amb un contacte més directe amb el pacient“, explica un dels propietaris del centre, Eduard Ventura.
L’ús dels guants, però, és el principal escull. “Perdem molta sensibilitat del tacte“, ha lamentat Ventura. A més, les noves mesures impliquen un sobrecost en el tractament i que hagi de passar molt més temps entre pacient i pacient. Cada vegada han de desinfectar la sala i canviar-se tots els elements de protecció.
Ara per ara, Fisiomedic Grup tan sols atén persones que necessiten un tractament individualitzat. La sala de rehabilitació conjunta està tancada i qualsevol tractament que necessiti maquinària no es pot fer. També han clausurat els vestidors per evitar zones comunes que facilitin la propagació del coronavirus.
El de Fisiomedic Grup a Girona és l’exemple de la reobertura d’un centre de rehabilitació amb l’entrada en fase 0. El Col·legi de Fisioterapeutes preveu que, a partir d’aquest dilluns, molts centres aniran obrint “de manera progressiva“. També, per adaptar-se a un nou dia a dia del qual, tot just ahir a la tarda, en coneixien les directrius.
Ens hauria agradat que s’haguessin previst les coses amb més temps“, lamenta el president del col·legi, Ramon Aiguadé, en referència a què la Moncloa va publicar el BOE aquest diumenge a la tarda mateix. Això va obligar els centres a anar a darrera hora per adaptar-se a les diferents disposicions. “Hem de pensar que n’hi havia que ja obrien entre les vuit i les nou del matí“, precisa Aiguadé.
A més, el col·legi també critica algunes de les “interpretacions” que recollia el butlletí oficial. En especial, la limitació de no poder atendre pacients d’altres municipis si allà també hi ha centres de fisioteràpia. “Des del punt de vista sanitari, ens sembla que té poc sentit; perquè els tractaments d’un i altre lloc poden ser absolutament diferents, fins i tot a l’hora d’abordar una mateixa patologia“, diu el degà del Col·legi de Fisioterapeutes. I hi afegeix: “Ens sembla que caldria haver respectat la voluntat d’elecció del pacient“.

Elèctrodes a casa, qüestionari i mascaretes
El col·legi ha analitzat amb detall les directrius del BOE, per ser veu única a l’hora de fer recomanacions a la professió. Pel que fa al pacient, cal donar-li una mascareta d’un sol ús (i no fer servir la que porti del carrer), extremar les mesures higièniques i, a l’hora de donar-li cita, fer-li també un qüestionari previ (per saber si ha tingut contacte amb infectats o febre en els darrers dies, per exemple).
Pel que fa als fisioterapeutes, a més de dur una bata d’un sol ús, el col·legi demana adaptar les mascaretes al tipus de tractament (en funció de si el massatge pot fer o no expectoracions). “Normalment no serà necessari fer servir ulleres o pantalles, però sí que recomanem l’ús de guants“, diu Aiguadé. “Tot i que no deixen de ser una segona mà; és a dir, que podrien ser substituïbles per una bona higiene“, precisa el degà, en referència als gels hidroalcohòlics.
Deixar marge de temps entre pacient i pacient (per evitar que coincideixin), reservar franges per a la gent gran i tancar sales d’espera, vestuaris i lavabos són altres directrius que han de seguir els fisioterapeutes amb l’entrada a la fase 0. A més, també s’hauran de desinfectar pots de cremes. I cada vegada que es facin servir elèctrodes per fer corrents, el col·legi recomana que el pacient se’ls emporti a casa i els porti quan torni a tenir sessió.

Impacte “important”
D’ençà que es va decretar l’estat d’alarma, els fisioterapeutes només han atès urgències (moltes de les quals, en hospitals, UCI o geriàtrics). “Els nostres professionals han estat a primera línia d’atac, però la professió en general ha treballat molt poc“, diu el degà. Ara, amb l’entrada en fase 0, Ramon Aiguadé explica que els centres aniran obrint “progressivament“, però tampoc amaga que la professió patirà un cop dur.
La situació de la societat és precària, i això ens afectarà de manera important“, diu el degà del Col·legi de Fisioterapeutes. Perquè si bé la “necessitat” de tractaments hi serà, no tothom podrà pagar-los. A més, Aiguadé també subratlla que la crisi de la covid-19 impactarà damunt d’una professió “molt jove“.
Hem de pensar que dels 12.000 col·legiats que tenim, el 75% tenen menys de 30 anys, i un altre 16% es troben a la franja que s’estén entre els 30 i els 39“, indica el degà dels fisioterapeutes. “Parlem d’un perfil majoritàriament jove, amb molts d’autònoms i cotitzacions baixes“, explica Aiguadé.

Testos serològics
Per últim, a l’hora de prevenir contagis, el col·legi reclama al Departament de Salut que faci testos serològics als fisioterapeutes “com a professionals sanitaris que són“. La petició la van fer arribar ara fa uns deu dies, però encara no han rebut resposta.
Els fisioterapeutes no van ser els únics, perquè la carta que van trametre a la Conselleria també duia la signatura de sis col·legis més. Entre els quals, odontòlegs, òptics i nutricionistes. “Creiem que seria una mesura important per evitar la propagació de la covid-19, i ajudar també a protegir tant els mateixos professionals com els pacients“, conclou Ramon Aiguadé.

Tags: Comarques gironines, coronavirus, desconfinament, Fisioteràpia, Salut, serveis, societat

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Fill out this field
Fill out this field
Introduïu una adreça electrònica vàlida.

Notícia anterior
SOREA inicia una campanya a favor de l’assaig clínic #JoEmCorono per lluitar contra el coronavirus
Notícia següent
Palamós celebrarà la seva Festa Major 2020 amb un programa adaptat a les normes de seguretat de la COVID-19

Vols estar informat?

Subscriu-te i rebràs les notícies de l’Empordà gratuïtament al teu correu.

Fill out this field
Introduïu una adreça electrònica vàlida.

Catalunya News

Segueix-nos

Instagram

També us pot interessar

Idiomes