Ullastret / Palamós.- Com cada any pel primer cap de setmana d’octubre es presenta una gran oportunitat per conèixer com era la gent de les nostres terres fa 2.200 anys.
El Cap de Setmana Ibèric és l’esdeveniment anual de la Ruta dels Ibers més important i que atrau més visitants als 23 centres i jaciments ibèrics de tot Catalunya. Una festa que retorna a la vida els vestigis de fa més de 2.200 anys, oferint un gran ventall d’activitats al voltant de la cultura ibèrica: visites guiades, visites teatralitzades, tallers, reconstruccions històriques, tasts de menjars i de begudes… una varietat d’opcions per tots els gustos i públics.
Cada any s’escull un tema sobre el qual se centrarà aquesta gran festa. Aquest 22è Cap de Setmana Ibèric es dedicarà a l’enigma de la llengua ibèrica per aprendre tot el que s’ha descobert fins ara entorn aquest fascinant aspecte de la cultura ibèrica, l’escriptura, desenvolupada a partir del segle V aC, la qual continua sent una gran incògnita sense resoldre: la podem llegir, però no sabem què signifiquen les seves paraules.
A Ullastret les activitats començaran el dissabte 1 a les 11.30 hores amb una conferència-visita sobre les inscripcions monumentals en pedra de la Ciutat ibèrica d’Ullastret, de la mà del Dr. Joan Ferrer (especialista en escriptura ibèrica) i de l’arqueòleg Gabriel de Prado (responsable de la seu d’Ullastret del Museu d’Arqueologia de Catalunya).
Diumenge 2 de 10 a 18 hores tindrà lloc una jornada de Portes obertes, i a les 11 hores tindrà lloc el taller “L’ibèric, una llengua sense desxifrar…”. L’aforament és limitat per ambdues activitats i cal reserva prèviament al telèfon 972 17 90 58 o macullastret.cultura@gencat.cat.
Pel que fa al poblat ibèric de Castell, a Palamós, dissabte 1 a les 18 hores tindrà lloc la conferència “Les làmines de plom amb inscripció ibèrica: el plom de Castell”, a càrrec del Dr. Joan Ferrer (especialista en escriptura ibèrica), que farà especial incís en el plom procedent d’aquest jaciment i que conté una de les inscripcions més llargues en llengua ibèrica que es coneixen a Catalunya. El diumenge 2 a les 11 hores, finalment, tindrà lloc una visita teatralitzada al poblat iber. Ambdues activitats també són amb aforament limitat i és imprescindible reserva prèvia a través d’aquest enllaç: https://tickets.museudelapesca.org.