• Skip to primary navigation
  • Skip to content
  • Skip to primary sidebar
  • Skip to footer
Revista del
Baix Empordà
Empordà
Gastronòmic
  • Actualitat
    • Societat
    • Cultura
    • Salut
    • Patrimoni
    • Medi ambient
    • Gavarres
    • Esports
    • A peu pel Baix Empordà
    • A la vila del Peix Fregit
    • Serveis
  • Gastronomia
    • El rebost d’en Llenas
  • Agenda
  • La revista
  • Hemeroteca
  • Llibres
  • Qui som
  • Contacte

Els lloguers s’apugen un 10% a la demarcació per manca de pisos i un de dues habitacions a Girona ja costa 698 euros

16 de Desembre de 2022

Girona (ACN).- Els lloguers s’han apujat un 10% de mitjana a les comarques gironines durant l’últim any arran de la manca d’oferta i els canvis normatius, que han portat molts propietaris a encarir els contractes nous.

Sobretot, allà on l’augment s’ha fet més palès és a Girona, on se supera clarament aquesta mitjana. A la ciutat, llogar un pis de dues habitacions ja costa 698 euros, i un de tres s’enfila fins als 812. L’impacte de la inflació, l’encariment dels materials i l’alça dels tipus d’interès, de retruc, també es deixa notar a la resta del sector. Es fan menys edificis nous i la compravenda d’habitatges de segona mà, que durant la primera meitat d’any havia recuperat fins i tot les xifres anteriors a la crisi del 2008, ara s’està desaccelerant.
L’estudi de preus de mercat, que fan conjuntament el Gremi de Promotors i els col·legis d’Agents de la Propietat Immobiliària (API) i d’Administradors de Finques, serveix com a termòmetre per veure l’evolució del sector. Analitza tant l’evolució de l’obra nova, de la segona mà i dels lloguers. La 45a edició de l’informe, que s’ha presentat avui, evidencia la incertesa, i també les conseqüències, derivades de la inflació dels darrers mesos.
A la demarcació, a la manca d’habitatges de lloguer que ja s’arrossegava, ara s’hi ha sumat també el topall del 2% aplicat per l’Estat per a les revisions anuals dels contractes. I tot plegat, de retruc, ha comportat un increment generalitzat dels preus. De mitjana, ara els lloguers són un 10% més cars. Però hi ha zones d’interior, i sobretot a Girona, on aquesta alça se situa fins i tot per damunt d’aquest percentatge, i ja s’enfila més amunt de l’11%.
Segons recull l’estudi, llogar un pis de dues habitacions a la ciutat ara ja costa 698 euros (quan fa un any, sortia per 626). I en el cas d’un de tres habitacions, dels 727 euros s’ha passat als 812. El president del Col·legi d’Administradors de Finques, Francesc Xavier Quintana, explica que molts propietaris, preveient que no podran revertir els augments de l’IPC al preu del lloguer –perquè l’Estat els ha topat– ja opten, directament, “per apujar-los abans de signar els nous contractes i així contrarestar la mesura“.
En paral·lel, l’estudi també posa en relleu que la manca d’habitatges de lloguer també suposa, de retruc, que se signin menys contractes. Si l’any passat arreu de la demarcació se’n van rubricar 16.132, la previsió dels administradors de finques és que aquest 2022 se’n signin un 10%. Una davallada, en part, també provocada pels propietaris que ara han optat per vendre’s el pis que abans llogaven.

La segona mà es desaccelera
Pel que fa als pisos de segona mà, l’estudi recull que l’evolució dels preus segueix una tendència dispar. Així, al centre de Girona, on hi ha poca oferta, els preus han continuat a l’alça (durant el darrer mig any, l’augment ha estat del 6,1%). Però per contra, allà on encara hi ha estoc per vendre, o bé ha disminuït la demanda, els preus s’han ajustat a la baixa. Això ha passat, per exemple, a Banyoles, Figueres o Olot.
L’informe, però, també permet veure de quina manera l’alça dels tipus d’interès ja comença a deixar petja al mercat immobiliari de segona mà. Perquè durant aquest tercer trimestre, les compravendes s’han desaccelerat. Si bé se n’han fetes un 3,6% més en comparació amb el mateix període del 2021 (en concret 4.038), són bastant menys de les que s’havien tancat durant la primera meitat d’aquest 2022, “quan ens situàvem en xifres anteriors a la crisi del 2008“, ha concretat el president dels API, Joan Company.
El president dels API precisa, però, que tot i aquesta tendència a la baixa, “el mercat encara està actiu“. Atribueix el descens al fet que, davant la por que s’apugessin els tipus d’interès, a principis d’any molts gironins que ja preveien comprar un habitatge van accelerar la decisió.
I de fet, Company ja precisa que, durant els propers mesos, el mercat estarà “totalment vinculat a l’evolució que tinguin la inflació i els tipus d’interès“. “Si no sobrepassen la barrera del 3 o del 3,5%, preveiem que el mercat es mantingui estable; però si això no es controla, podria suposar que la demanda es paralitzés i els preus anessin a la baixa“.

Roses, allà on l’obra nova és més cara
Per últim, el 45è estudi de preus de mercat també pren el pols a l’obra nova. Aquí, contrasta que mentre les compravendes han pujat un 25% entre gener i setembre, per contra, les noves promocions han caigut un 18%. Una situació que s’explica per les dificultats que tenen els constructors a l’hora de trobar finançament per engegar les obres, i sobretot, per l’encariment dels materials.
El president del Gremi de Promotors, Miquel Bosch, explica que durant aquest darrer any, en general, els preus de l’obra nova han tendit a estabilitzar-se. De fet, a les zones més cares de ciutats com Banyoles o Blanes, ja és més alt el preu dels habitatges de segona mà que els de nova construcció.
Segons concreta Bosch, però, aquesta moderació de preus no es dona ni a Girona, ni a Olot, ni a Roses, on aquí “continuen incrementant-se, tot i que amb augments més moderats“. En aquest punt, l’estudi recull que, de tota la demarcació, aquell municipi amb els preus més cars és Roses, precisament per l’interès que la zona desperta entre els francesos (que l’escullen per establir-hi la segona residència). Aquí, per un pis nou a primera línia de mar o a la zona centre, ja es paguen 4.275 euros per metre quadrat.
El president del Gremi de Promotors explica que, en resum, aquest 2022 no ha estat “un any eufòric“, però que tampoc es pot parlar en cap cas “de crisi econòmica“. Bosch concreta que els propers mesos vindran marcats, sobretot, per l’evolució dels preus dels materials i els tipus d’interès hipotecaris. I conclou que, tot i que hi ha una clara manca d’habitatge nou, “aquests últims anys no han estat dolents per al sector“. “Si els propers quatre fossin com aquests darrers, ja hi signaríem“, afirma el president dels promotors gironins.

Arxivat com a: Societat Etiquetat com a: activitats econòmiques, balanç, Comarques gironines, compravenda, construcció, economia, estadística, habitatge, lloguer, preus, promotors, societat

Reader Interactions

Deixa un comentari Cancel·la les respostes

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Barra lateral primària

Revista del Baix Empordà i Empordà Gastronòmic és una publicació trimestral d’àmbit comarcal de difusió dels valors culturals i històrics del Baix Empordà: el seu patrimoni arquitectònic tan ric –especialment l’iber i el medieval–, els seus paisatges tan admirats –el mar i la muntanya–, així com també els seus personatge i oficis, l’art i la literatura, l’educació, el medi ambient o les tradicions.

#josocemporda
#joemplantoalemporda

Vols estar informat?

Subscriu-te i rebràs les notícies de l'Empordà gratuïtament al teu correu

Segueix-nos

  • Facebook
  • Instagram
  • Twitter

Catalunya News

Vols estar informat?

Subscriu-te i rebràs les notícies de l'Empordà gratuïtament al teu correu

Footer

Facebook

Facebook Pagelike Widget

Instagram

Estat en que va quedar el vapor Provence l'endemà Estat en que va quedar el vapor Provence l'endemà de la seva arribada al moll de Palamós després d'haver estat torpedinat (1917). És una de les imatges que il·lustren l'article "Palamós: Espionatge i contraespionatge durant la Primera Guerra Mundial" de @gabrielmartinroig. El podeu llegir al número 80 de @rbaixemporda, "Espies a la Costa Brava", ja a la venda a tots els quioscos i llibreries del #baixemporda juntament amb el número 26 d'Empordà Gastronòmic, "Xefles"
#palamos #portdepalamós #1917 #primeraguerramundial#seglexx #vaixellenfonsat #historia#espionatge #espiesalacostabrava #fotosantigues #premsacomarcal
Foto d'autor desconegut de Llafranc o Tamariu (arx Foto d'autor desconegut de Llafranc o Tamariu (arxiu @paco.dalmau) que il·lustra l'article "Xefles, festes i convits" de @fabregajaume. El trobareu al número 26 d'Empordà Gastronòmic dedicat a les #xefles, ja a la venda a tots els quioscos i llibreries del #baixemporda juntament amb el número 80 de @rbaixemporda, "Espies a la Costa Brava" 
#empordagastronomic #llafranc #tamariu #palafrugell #gastronomia #historia #tradicions #seglexx #fotosantigues #costabrava #premsacomarcal #queboniceslempordà #raconsemporda #raconscostabrava
Fulletó propagandístic de l’empresa en la qual Fulletó propagandístic de l’empresa en la qual treballava Richard Schwenke, membre del Partit Nazi i administrador de l’Hogar Alemán de S’Agaró entre 1941 i 1945. És una de les imatges que il·lustren l’article “Servint l’NSDAP en el Sant Feliu de Postguerra (1940-1945)”, de @francesc.bosch.torrent (Professor d’història i cronista). El trobareu al número 80 de la @rbaixemporda, “Espies a la Costa Brava”, ja a la venda a tots els quioscos i llibreries del #baixemporda juntament amb el número 26 d’Empordà Gastronòmic, “Xefles"
#santfeliudeguixols #sagaro #historia #nazisme #seglexx #1940 #espiesalacostabrava #costabrava #premsacomarcal
Magnífica aixecada de #castells aquest matí dura Magnífica aixecada de #castells aquest matí durant la celebració de #castellum 4ª Fira de l'Oli de #fontanilles, amb les actuacions de les colles @marrecs, @collacastellerafigueres i @minyons.sc
#castellers #castellumfontanilles #fires #firadeloli #olidelemporda #baixemporda #costabrava #cultura #patrimoni
Revista del Baix Empordà celebra el seu 20è aniv Revista del Baix Empordà celebra el seu 20è aniversari! I per celebrar-ho com cal, a partir de la setmana que ve ja podreu trobar a tots els quioscos i llibreries del #baixemporda els nous números de @rbaixemporda i Empordà Gastronòmic, "Espies a la Costa Brava" i "Xefles". Moltes gràcies per acompanyar-nos tots aquests anys!
#premsacomarcal #20anys #aniversari #revistes #cultura #historia #patrimoni #natura #espies #costabrava #espiesalacostabrava #gastronomia #cuinacatalana #cuinatradicional #xefles
#8demarç #diainternacionaldona #dones #igualtat #8demarç #diainternacionaldona #dones #igualtat
"Natura i territori: Una qüestió d'ous", de @ram "Natura i territori: Una qüestió d'ous", de @ramotgarcia (President del @grupnaturasterna) amb fotografies de @rosamatesanz. Podeu llegir l'article complet al número 79 de la @rbaixemporda, "Infants d'ahir i d'avui", ja a la venda a tots els quioscos i llibreries del #baixemporda juntament amb el número 25 d'Empordà Gastronòmic, "Sopes i brous" #natura #naturasterna #ocells #ocellscatalans #fauna #faunacatalana #costabrava #valldaro #premsacomarcal
"La mirada pòstuma, fotografia post mortem de fon "La mirada pòstuma, fotografia post mortem de fons i col·leccions empordaneses", de @gabrielmartinroig. Podeu llegir l'article complet al número 79 de la @rbaixemporda, "Infants d'ahir i d'avui", ja a la venda a tots els quioscos i llibreries del #baixemporda juntament amb el número 25 d'Empordà Gastronòmic, "Sopes i brous"
#cultura #historia #fotografia #fotosantigues #fotografiapostmortem #postmortem #emporda #claudevolta #arxius #premsacomarcal
"La Bisbal celebra els 700 anys del mercat", de Jo "La Bisbal celebra els 700 anys del mercat", de Jordi Frigola (Escriptor i historiador). Podeu llegir l'article complet al número 79 de la @rbaixemporda, "Infants d'ahir i d'avui", ja a la venda a tots els quioscos i llibreries del #baixemporda juntament amb el número 25 d'Empordà Gastronòmic, "Sopes i brous"
#labisbaldempordà #mercats #cultura #historia #aniversari #700anys #comerç #km0 #imatgesantigues #fotosantigues #costabrava #premsacomarcal
Canana a l'americana", d'Abraham Simon-Ferré (Act Canana a l'americana", d'Abraham Simon-Ferré (Activista de la cuina tradicional). Trobareu aquesta i moltes altres receptes al número 25 d'Empordà Gastronòmic, "Sopes i brous", ja a la venda a tots els quioscos i llibreries del #baixemporda juntament amb el número 79 de @rbaixemporda, "Infants d'ahir i d'avui" #empordagastronomic #gastronomia #cuinamarinera #cananes #receptes #lacuinadelpeix #km0 #cuinacatalana #cuinatradicional #costabrava #premsacomarcal
"El Collet de Sant Antoni, la nostra petita Pompei "El Collet de Sant Antoni, la nostra petita Pompeia", d'Evarist Puig (escriptor). Podeu llegir l'article complet al número 79 de la @rbaixemporda, "Infants d'ahir i d'avui", ja a la venda a tots els quioscos i llibreries del #baixemporda juntament amb el número 25 d'Empordà Gastronòmic, "Sopes i brous" #santantonidecalonge #calongeisantantoni #patrimoni #historia #arqueologia #mónromà #culturaromana #costabrava #premsacomarcal #raconsemporda #raconscostabrava #queboniceslempordà #paisatgesdecataluya
"La família @boca_dolca", de Jazima Caballero. Po "La família @boca_dolca", de Jazima Caballero. Podeu llegir l'article complet al número 25 d'Empordà Gastronòmic, "Sopes i brous", ja a la venda a tots els quioscos i llibreries del #baixemporda juntament amb el número 79 de @rbaixemporda, "Infants d'ahir i d'avui" #calongeisantantoni #santantonidecalonge #gastronomia
#bocadolça #emporda #costabrava #restaurants #menjardecollons #premsacomarcal
Santa Cristina de Corçà és una de les cinc esgl Santa Cristina de Corçà és una de les cinc esglésies romàniques de l'@ajuntamentcorca juntament amb Sant Genís de Casavells, Sant Martí de Cassà de Pelràs, Sant Joan de Matajudaica i Sant Julià de Corçà. Les trobareu a l'article "Les esglésies romàniques de Corçà", de Pau Roig, al número 79 de la @rbaixemporda, "Infants d'ahir i d'avui", ja a la venda a tots els quioscos i llibreries del #baixemporda juntament amb el número 25 d'Empordà Gastronòmic, "Sopes i brous" #corça #casavells
#cassàdepelràs #matajudaica #patrimoni #artromanic #romàniccatalà #cultura #historia #espaismedievals #costabrava #premsacomarcal
"El @cellermaseugeni de Calonge, 400 anys d'histò "El @cellermaseugeni de Calonge, 400 anys d'història", de Pau Roig. Trobareu l'entrevista sencera amb Martí Darnaculleta al número 25 d'Empordà Gastronòmic, "Sopes i brous", ja a la venda a tots els quioscos i llibreries del #baixemporda juntament amb el número 79 de @rbaixemporda, "Infants d'ahir i d'avui" #calonge #calongeisantantoni #videcalonge #vinsempordanesos #videpagès #gastronomia #enoturisme #vinyes #cellers #doemporda #costabrava #premsacomarcal
Monument de benvinguda als visitants que el batlle Monument de benvinguda als visitants que el batlle de Calonge Patrici Clara va fer col·locar a l'entrada del poble l'any 1923, amb un armariet amb llibres. És una de les imatges que il·lustren l'article "Calonge, Poble de Llibres. La primera booktown de Catalunya", de Víctor Pou (Professor de l'IESE Business School i de la UIC). El trobareu al número 79 de la @rbaixemporda, "Infants d'ahir i d'avui", ja a la venda a tots els quioscos i llibreries del #baixemporda juntament amb el número 25 d'Empordà Gastronòmic, "Sopes i brous" #calonge #calongepobledellibres #calongeisantantoni #pobledellibres
#booktown #llibres #cultura #llibreries #costabrava #premsacomarcal
Sopa de rap amb les seves mandonguilles, de @quimc Sopa de rap amb les seves mandonguilles, de @quimcasellas.casamar (xef del restaurant @casamarllafranc a @visitapalafrugell). Trobareu aquesta i moltes altres receptes al número 25 d'Empordà Gastronòmic, "Sopes i brous", ja a la venda a tots els quioscos i llibreries del #baixemporda juntament amb el número 79 de @rbaixemporda, "Infants d'ahir i d'avui" #gastronomia #cuinacatalana #cuinamarinera #cuinaempordanet #sopesibrous #sopadepeix #rap #receptes #menjardecollons #llafranc #costabrava #premsacomarcal #empordagastronomic
Nen sostenint un cèrcol de metall amb el qual es Nen sostenint un cèrcol de metall amb el qual es podia jugar a la rutlla. Imatge de l'any 1918 de l'Arxiu Comarcal del Baix Empordà (col·lecció Emili Casas) que il·lustra l'article "Jocs i joguines", de Jordi Frigola i Arpa (Historiador i escriptor). El podeu llegir al número 79 de la @rbaixemporda, "Infants d'ahir i d'avui", ja a la venda a tots els quioscos i llibreries del #baixemporda juntament amb el número 25 d'Empordà Gastronòmic, "Sopes i brous" #jocs #jocsinfantils #seglexx #1918 #infants #labisbaldempordà #fotosantigues #arxius #costabrava #premsacomarcal
Caldo de camagrocs amb farcell de col farcida de c Caldo de camagrocs amb farcell de col farcida de carn i clova, de @tomasbrull (xef de @lacalataverna a @visitpalamos). Podeu trobar aquesta i moltes altres receptes al número 25 d’Empordà Gastronòmic, “Sopes i brous”, ja a la venda a tots els quioscos i llibreries del #baixemporda juntament amb el número 79 de @rbaixemporda, “Infants d’ahir i d’avui” #gastronomia #cuinacatalana #cuinaempordanesa #cuinaempordanet #receptes #empordagastronomic #boletsdecatalunya #camagrocs #sopesibrous #costabrava #premsacomarcal
"L’Hogar Alemán de S’Agaró, una aproximació "L’Hogar Alemán de S’Agaró, una aproximació econòmica en temps de Postguerra”, de @francesc.bosch.torrent (Historiador i escriptor). Podeu llegir l’article complet al número 79 de la @rbaixemporda, “Infants d’ahir i d’avui”, ja a la venda a tots els quioscos i llibreries del #baixemporda juntament amb el número 25 d’Empordà Gastronòmic, “Sopes i brous” #historia #cultura #patrimoni #seglexx #nazisme #franquisme #sagaro #santfeliudeguixols #anys40 #costabrava #rafaelmasó
"Amanida de col macerada amb cítrics, arbequina i "Amanida de col macerada amb cítrics, arbequina i flors amb verat semi curat”, de @iolandabustos (xef biodinàmica, especialista en flora comestible). Trobareu aquesta i moltes altres receptes al número 25 d’Empordà Gastronòmic, “Sopes i brous”, ja a la venda a tots els quioscos i llibreries del #baixemporda juntament amb el número 79 de @rbaixemporda, “Infants d’ahir i d’avui” #empordagastronomic #gastronomia #cuinacatalana #cuinaambflors #cuinatradicional #receptes #floracatalana #costabrava #premsacomarcal

Twitter

A Twitter List by jordimolins

Revista del Baix Empordà i Empordà Gastronòmic
Tel. 646554923 · redaccio@revistabaixemporda.cat · www.revistabaixemporda.cat · www.empordagastronomic.cat
BAIX EMPORDÀ

Utilitzem galetes (cookies) per poder oferir la millor experiència al nostre web. Si hi continua navegant assumim que hi està d'acord.AcceptarPolítica de privadesa