Girona (ACN).- Els marxants reclamen obrir els mercats i alerten que, no fer-ho, suposarà el “col·lapse total” per al sector.
En un comunicat, la Confederació Catalana d’Associacions de Marxants (COCAM) recorda que, durant la crisis sanitària, la majoria dels marxants no ha pogut treballar –només els que tenen parades d’alimentació– i destaquen que el col·lectiu ha arribat a una “situació límit insostenible“. “La majoria de marxants s’han quedat sense cap ingrés, esgotant la seva liquiditat i capacitat per fer front a les necessitats vitals i de subsistència“, denuncia el president de la confederació, Josep M. Vergés. Per això, reclamen un pla de xoc per pal·liar els efectes de l’aturada i mesures econòmiques la condonació de taxes i impostos.
La COCAM reclama a les autoritats competents la “incorporació́ immediata” dels marxants i que es reobrin els mercats setmanals arreu de Catalunya. Fins ara, als mercats municipals que han continuat només hi podia haver parades d’agroalimentació. Segons Vergés, això ha fet que “la majoria dels marxants” hagin estat sense treballar i, per tant, sense font d’ingressos.
El president de la COCAM i de l’Associació de Marxants de les Comarques Gironines ha recordat que l’absència d’ingressos des de la declaració de l’estat d’alarma del passat 13 de març ha provocat que la majoria de marxants hagin esgotat la seva liquiditat i tinguin problemes “per fer front a les seves necessitats vitals i de subsistència per poder seguir endavant“. “Arribant a una situació de col·lapse total“, alerta Vergés.
La COCAM fa un seguit de reivindicacions per revertir la situació. D’entrada, reclamen un pla de xoc per pal·liar els efectes de l’aturada de l’activitat des de la declaració de l’estat d’alarma. Com a mesures econòmiques, insten a l’anul·lació i devolució de les taxes cobrades i que es condonin fins a la normalització de la situació. També proposen la cancel·lació de tots els impostos que afecten l’activitat econòmica durant el període d’alarma.
Els marxants volen un pla específic de reactivació dels mercats de marxants que inclogui una abaixada de taxes generalitzada, accions de potenciació i dinamització dels mercats municipals i l’activació d’un pla d’ajuts econòmics consensuat amb les associacions representants del sector les mesures.
Segons Vergés, “cal que aquestes mesures es puguin implementar amb caràcter d’urgència per salvar el col·lectiu que ja està molt malmès i no pot suportar una aturada d’aquestes característiques“. Per fer-ho possible, Vergés ha explicat que els representants majoritaris dels marxants de Catalunya estan a disposició de les autoritats pertinents per establir un calendari per poder reprendre l’activitat.