Catalunya.- Els alcaldes dels municipis de Calonge i Sant Antoni (Girona) i Urueña (Valladolid) rebran el proper 4 de desembre, en el marc de la 38a Nit de l’Edició, el Premi Atàntida, un reconeixement que des de 1986 el Gremi d’Editors de Catalunya lliura anualment a una persona o entitat que s’ha distingit per la defensa i promoció de la cultura en general, de la defensa de la propietat intel·lectual i/o del foment de la lectura. El premi és atorgat per un jurat integrat per editors i periodistes.
Premi Atlàntida
Des de la primera convocatòria, l’any 1986, el Premi Atlàntida ha recaigut en personalitats de gran rellevància com Václav Havel, Jacques Santer, Viviane Reding, Fabià Estapé, José Manuel Blecua, Javier Solana, Jordi Savall, Joan Manuel Serrat, Jaume Plensa, Isabel Coixet, Jordi Herralde, Lluís Pascual, Carme Riera, les tres llibreries més antigues de Catalunya, la companyia de teatre Tricicle, Josep Maria Pou, entre d’altres.
El jurat del Premi Atlàntida, consta de 17 membres i està integrat per editors i periodistes de les capçaleres dels diaris impresos que tenen edició a Catalunya. El jurat està presidit per Patrici Tixis, president del Gremi d’Editors de Catalunya, i format pels tres vicepresidents del Gremi d’Editors de Catalunya Roman de Vicente (Urano), Patxi Beascoa (Penguin Random House) i Ilya Pérdigo (Clandestina i president de l’Associació d’Editors en Llengua Catalana); els editors Daniel Fern|ndez (Edhasa i president de la Federación de Gremios de Editores de España), Jordi Herralde (Anagrama), Montserrat Ingla (Arcàdia), Carles Revés (Planeta), Luis Solano (Libros del Asteroide) i Núria Tey (Penguin Random House); i els periodistes Ignasi Aragay (Ara), David Castillo (El Punt Avui), Sergi Dòria (ABC), Francisco Marhuenda (La Razón), Miquel Noguer (El País), Álex Sàlmon (El Periódico de Catalunya) i Sergio Vila-Sanjuán (La Vanguardia).
Calonge i Sant Antoni i Urueña
Calonge i Sant Antoni és un municipi amb dos nuclis. Hi viuen un total de 12.300 persones però durant l’estiu augmenta considerablement la població. Actualment hi ha 6 llibreries a Calonge 1 una a Sant Antoni.
El projecte “Calonge, Poble de Llibres” es va inaugurar el desembre de l’any 2021. El dia 10 de desembre van obrir les 6 noves llibreries de Calonge (La llibreria de Sant Antoni és un negoci que ja fa molts anys que és obert) i durant el primer any es van vendre més de 35.000 llibres. La proposta va néixer com una iniciativa de l’Ajuntament de Calonge i Sant Antoni per revitalitzar el centre històric. L’objectiu era convertir-se en la primera book town estable de Catalunya (i la segona d’Espanya). Van iniciar una campanya per atraure llibreters que volguessin obrir el seu negoci a Calonge promovent diferents ajudes i subvencions i van rebre fins a 200 sol·licituds per obrir noves llibreries.
Calonge i Sant Antoni s’han consolidat com un referent de la cultura i el llibre a Catalunya. Durant l’any el municipi organitza diferents activitats i certàmens relacionats amb el món literari com presentacions de llibres, concerts literaris, maridatges de literatura i vi i visites guiades a les diferents llibreries entre d’altres. Gràcies a la creació d’aquest projecte, el municipi ha aconseguit captar un tipus de turisme interessat en el món del llibre i la cultura fet que ha permès també desestacionalitzat la massificació de la temporada d’estiu.
Urueña és un poble de 203 habitants situat a Valladolid (Castella i Lleó). Actualment hi ha nou llibreries i espais dedicats al món de la lectura i la literatura. Els diferents comerços estan especialitzats en temàtiques: viatges, periodisme, cinema, infantil, naturalesa, món rural, etnografia… El Centro e-LEA Miguel Delibes és un espai de 1.300m2 dedicat a la lectura, l’escriptura i les seves aplicacions. Durant l’any s’hi fan exposicions, tallers, presentacions de llibres, conferències, debats i simpòsiums literaris.
La primera llibreria que es va obrir a Urueña va ser l’Alcaravan ara fa 30 anys. La resta de comerços literaris van obrir el 2007. El projecte va començar gràcies a la iniciativa de la Diputació de Valladolid que seguint els referents d’altres països europeus com Hay-on-Wye a Gal·les buscaven un poble de la província per poder-hi plasmar el mateix projecte. La vila escollida va ser Urueña degut al seu llegat cultural i artístic que des de feia anys caracteritzava el poble amb equipaments reconeguts com la Fundació Joaquín Díaz, el museu de la música, estudis de gravació, enquadernació i maquetació gràfica. Tot plegat va fer que l’ajuntament comprés durant anys diferents solars abandonats per construir-hi espais dedicats al món literari. Finalment el 2007, Urueña va esdevenir el primer poble d’Espanya en ser declarat Villa del Libro.
Actualment cada any passen per Urueña més de 25.000 turistes que motivats per diferents inputs literaris visiten el poble ja sigui per trobar-hi llibres de temàtica molt concreta, assistir a presentacions de llibres en exclusiva o per celebrar-hi congressos i certàmens relacionats amb el món de les lletres.