Els pagesos gironins protesten per la nova baixada del preu que els paguen per la llet i que els porta a la ruïna

Girona (ACN).- Els pagesos gironins han tornat a protestar contra les empreses de distribució, després que els hagin tornat a rebaixar el preu que paguen per litre de llet. En concret, ha passat de 50 cèntims a 47, una xifra que està “per sota el preu de producció” i que, asseguren, els porta “a la ruïna“.

La manifestació estava convocada a les onze del matí davant de la Subdelegació del govern espanyol a Girona, però s’ha traslladat inicialment a l’Avinguda Ramon Folch. El motiu ha estat que la Policia Municipal ha interceptat un dels tres remolcs on havien carregat carros de compra del supermercat Mercadona amb els que volien fer la protesta. Després de certa tensió amb els agents i alguna identificació, han acabat la concentració a la Subdelegació.
La gent està desesperada“. Així de clar s’ha mostrat el responsable del sector lleter d’Unió de Pagesos, Marc Xifra, després que Mercadona hagi decidit rebaixar el preu que paga per litre de llet als pagesos catalans i, de retruc, hagi fet que la resta de grans distribuïdores –especialment Bonpreu i Lidl– també hagin pres la mateixa decisió. Una rebaixa que el sindicat denuncia que el que fa és incomplir la llei de la cadena alimentària, que no permet que es pagui un preu més baix del que costa fer un producte. En aquest sentit, Xifra assenyala que els 47 cèntims que ofereix la gran distribució no arriba a cobrir el cost de produir un litre de llet.
El responsable del sector lleter remarca que, a tot això, s’hi afegeix que no hi ha relleu generacional perquè els joves “veuen que no s’hi poden guanyar la vida“. La rebaixa de preu, assegura Xifra, els porta “a la ruïna” i demana al govern espanyol que “actuï” contra la gran distribució perquè es compleixi la llei.
Xifra denuncia que la llet s’està venent com un “producte reclam” als supermercats i això fa que “cada vegada hi hagi menys oferta“. A més, Unió de Pagesos assegura que el preu que paga el consumidor final està “per sota del que li costa a l’establiment“. “Si ells hi perden calers, imagineu-vos nosaltres“, ha denunciat.

Posició dominant de Mercadona
Els pagesos han portat la protesta davant de la Subdelegació del govern espanyol a l’Avinguda Jaume I, on hi ha abocat diversos sacs de palla, al costat d’una vintena de carros de compra de Mercadona. I és que el col·lectiu fa responsable la marca de Juan Roig de rebaixar el preu de la llet i fer que la resta de grans distribuïdores també ho facin.
El problema és que es miren pel retrovisor i si Mercadona baixa, els altres baixen i si puja, els altres pugen. Mercadona evidentment carda el que vol, perquè té un 35% de la quota de mercat del total de la llet líquida que es consumeix. Només volem que l’establiment del preu es fixi de baix cap a dalt i no pas al revés“, assenyala Xifra.

Persecució i identificacions
La protesta ha començat de forma accidentada. Pels volts de quarts d’onze, diversos cotxes patrulla de la Policia Municipal de Girona han perseguit a tres vehicles amb remolc dels pagesos pel centre de la ciutat. El motiu ha estat que un agent de la Policia Nacional que estava fora de servei i comprant al Mercadona de Sant Ponç ha alertat que els pagesos s’estaven emportant carros de compra per carregar-los.
En aquell moment s’ha iniciat la persecució que ha acabat amb un dels tres vehicles aturat a l’alçada de Correus, a l’Avinguda Ramon Folch. Allà els agents han identificat diversos membres d’UP, entre els quals el coordinador nacional, Joan Caball i el mateix Marc Xifra. Aleshores, la resta de pagesos que estaven davant de la Subdelegació s’han desplaçat fins on estaven retinguts per queixar-se i aclarir que no pretenien, en cap cas, robar o fer malbé els carros.
Finalment, l’incident no ha anat a més i els pagesos han acabat l’acte, mentre que la Policia Municipal s’ha fet càrrec dels carros que han quedat a Ramon Folch.

Tags: Comarques gironines, distribució, pagesia, posició dominant, preus, protestes, ramaderia, rebaixa, sector lleter, societat, supermercat, Unió de Pagesos
Notícia anterior
Presentació del projecte del camí de Mar, que enllaça Argelers amb Malgrat per la costa
Notícia següent
Lliurament dels premis del Concurs CLER 2024 a la Biblioteca Lluïsa Duran de La Bisbal

Vols estar informat?

Subscriu-te i rebràs les notícies de l’Empordà gratuïtament al teu correu.

Fill out this field
Introduïu una adreça electrònica vàlida.

Catalunya News

Segueix-nos

Instagram

També us pot interessar

Idiomes