Els preus es catapulten a Girona a l’octubre i l’IPC interanual s’enfila fins al 6% per primer cop en 13 anys

Girona (ACN).- Escalada de preus sense precedents a les comarques gironines: durant el mes d’octubre, l’IPC va pujar 1,8 punts.

Es tracta de la xifra més alta de la sèrie històrica -que es remunta al 1993- i no es troben unes dades similars des dels mesos d’abril del 2012 (+1,5%) i el 2005 (+1,6%).
Els increments s’expliquen principalment per l’augment de preus que estan experimentant en els últims mesos la llum, el gas i els carburants. A la demarcació, durant el mes passat aquests serveis i els carburants han pujat un 7,5%, molt per sobre del 5,9% registrat el mes de setembre. Si ens fixem en l’acumulat de l’any, però, la variació anual continua a l’alça i ja se situa en més del 46%.
Durant el mes d’octubre, però, també han pujat altres grups com ara el vestit (+14,7%), el calçat (+7,7%), el transport (+2,1) i l’ús de vehicles personals (+2,7%), que s’explicaria també per l’increment del preu dels carburants.
Per contra, a l’altra banda de la balança, hi ha serveix que baixen. Amb l’entrada a la temporada baixa, els paquets turístics han caigut un 1,2% i els preus dels serveis d’allotjaments encara ho han fet més (-4,1%). També han baixat els preus dels equips de telefonia (-1,4%).

La taxa interanual per sobre de la de Catalunya
Segons les dades de l’última estadística de l’INE, la taxa interanual també arriba a xifres històriques. En concret, durant l’últim any ha pujat un 6%, per sobre de la dada registrada a Catalunya però lleugerament per sota d’altres demarcacions com a Ponent, l’Alt Pirineu i Aran (+6,2%).
D’un any per l’altre, però, també s’han encarit els aliments (+2,5% ); el transport (+12,4%) o la roba i el calçat (+1% ).

 

Tags: Catalunya, Comarques gironines, consum, electricitat, estadística, gas, hidrocarburs, increment, IPC, preus, serveis, societat
Notícia anterior
Campanya anual d’asfaltat de carrers a Castelló d’Empúries
Notícia següent
Presenten un documental que situa el vi de Calonge al costat dels “més especials del món”

Vols estar informat?

Subscriu-te i rebràs les notícies de l’Empordà gratuïtament al teu correu.

Fill out this field
Introduïu una adreça electrònica vàlida.

Catalunya News

Segueix-nos

Instagram

També us pot interessar

Idiomes