Els preus s’apugen set dècimes a l’agost a Girona per l’encariment dels carburants i l’escalada dels aliments

Girona (ACN).- Els preus continuen la tendència a l’alça i s’han apujat set dècimes aquest agost a les comarques gironines. Al darrere d’aquest increment hi ha, sobretot, dos motius: l’encariment dels carburants i l’escalada dels aliments.

Aquest agost el menjar ha sumat una nova alça del 0,4%, i si bé feia mesos que la comparació interanual no baixava del 10%, actualment omplir la nevera costa un 9,6% més que ara fa un any. Pel que fa al paquet format per l’electricitat, el gas i els combustibles, de moment l’alça dels carburants encara no trastoca la mitjana (perquè aquí encara els preus han baixat un tímid 0,3%). Allà on es fa palesa, això sí, és en el preu del transport i del lloguer de vehicles (que s’han apujat un 2,9% i un 3,8% en tan sols un mes).
L’Índex de Preus al Consum (IPC) continua a l’alça. Després de remuntar un 0,2% al juliol, ara l’agost es tanca amb un increment calcat al del juny. Segons recullen les dades que periòdicament fa públiques l’Institut Nacional d’Estadística (INE), a les comarques gironines els preus s’han apujat set dècimes durant el darrer mes (+0,7%).
A la demarcació, sobretot, al llarg de l’agost els preus o bé han anat a l’alça o bé s’han mantingut. Del conjunt de productes i serveis que fixen l’IPC, n’hi ha molt pocs que hagin anat a la baixa. I novament, la tendència la marquen dos dels principals grups: per una banda, els aliments; i per l’altra, la llum, el gas i els carburants.
Pel que fa al menjar, durant el darrer mes els aliments s’han encarit un 0,4%. És un augment que ha estat sostingut durant l’estiu (al juliol, l’alça va ser també del 0,4%; i al juny, del 0,5%). La inflació continua fent-se palesa al cistell del dia a dia, perquè ara mateix, omplir la nevera costa un 9,6% més que fa un any. Sí que s’ha de fer notar, però, que tot i l’encariment, aquest és el primer cop en molts mesos que la xifra baixa per sota dels dos dígits (perquè fins ara, els augments superaven el 10%).

En paral·lel, l’increment dels carburants també es deixa notar. Sobretot, en els preus del transport i del lloguer de vehicles, que durant l’agost s’han encarit un 2,9% i un 3,8% respectivament. De totes maneres, però, l’alça dels combustibles encara no trastoca la mitjana del paquet on s’hi inclouen els carburants (i que també agrupa la llum i el gas).
Durant l’agost, els seus preus han baixat un tímid 0,3%. En comparació amb ara fa un any, són un 33,5% més barats. S’ha de tenir en compte, però, que els increments de l’electricitat i el repunt dels combustibles van traduir-se en un augment del 0,5% i de l’1,3% els mesos de juny i juliol.
En paral·lel, també perquè s’està al pic de la temporada turística, aquest agost també han anat a l’alça els preus dels paquets turístics (+3,5%) o el dels hotels i restaurants (+0,5%). Altres productes i serveis que s’han apujat han estat els articles de cura personal (+1,5%), l’oci i la cultura (+0,6%) o els lloguers (+0,1%). De fet, a les comarques gironines, arrendar un pis ara costa un 4,3% més que fa un any.
Segons recull l’estadística de l’INE, dins els grups que s’han mantingut invariables hi ha el vestit i el calçat, l’ensenyament o les comunicacions. I a l’altra banda de la balança, és a dir, dins aquells productes que han baixat de preu, s’hi troben els llibres i articles de papereria (-0,7%), les begudes no alcohòliques (-0,7%), el tèxtil per a la llar (-0,4%) i els articles de jardineria (-0,3%).

L’interanual, al 2,3%
A l’hora de decantar la balança, els encariments pesen més. I això fa que l’IPC interanual torni a enfilar-se més amunt del 2%. Després de tancar el juny a l’1,4%, i d’augmentar lleugerament fins a l’1,5% al juliol, ara aquest índex tanca l’agost al 2,3%.
Continua fent-se palesa la inflació, perquè tots aquests increments s’acumulen als rècords històrics que s’havien assolit –les dades de l’INE es remunten fins al gener del 1993– en què l’IPC interanual havia arribat a catapultar-se més amunt de l’11%.

Tags: aliments, augment, balanç, Comarques gironines, estadística, hidrocarburs, IPC, preus, societat

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Fill out this field
Fill out this field
Introduïu una adreça electrònica vàlida.

Notícia anterior
El sopar popular i el record a Mossèn Gumersindo protagonitzen la Festa Major de Romanyà
Notícia següent
Trobada de vehicles clàssics al Passeig Marimon Asprer de La Bisbal d’Empordà per la Diada

Vols estar informat?

Subscriu-te i rebràs les notícies de l’Empordà gratuïtament al teu correu.

Fill out this field
Introduïu una adreça electrònica vàlida.

Catalunya News

Segueix-nos

Instagram

També us pot interessar

Idiomes