• Skip to primary navigation
  • Skip to content
  • Skip to primary sidebar
  • Skip to footer
Revista del
Baix Empordà
Empordà
Gastronòmic
  • Actualitat
    • Societat
    • Cultura
    • Salut
    • Patrimoni
    • Medi ambient
    • Gavarres
    • Esports
    • A peu pel Baix Empordà
    • A la vila del Peix Fregit
    • Serveis
  • Gastronomia
    • El rebost d’en Llenas
  • Agenda
  • La revista
  • Hemeroteca
  • Llibres
  • Qui som
  • Contacte

Els set municipis afectats per la reconversió del parc de Bombers de la Jonquera amb voluntaris es mobilitzen

25 de Novembre de 2021

La Jonquera (ACN).- Els ajuntaments afectats per la reconversió del parc de Bombers de la Jonquera han alçat la veu.

Critiquen que Interior hagi tirat endavant la convocatòria de quinze places de bombers voluntaris i que la Generalitat els continuï deixant de banda. Per fer visible el seu malestar, aquest vespre han fet una protesta davant del parc de Bombers. S’hi han concentrat una seixantena de veïns, amb alcaldes i regidors dels municipis al capdavant. Durant la concentració, han llegit el manifest unitari que rebutja la decisió “unilateral” del Departament d’Interior. Els ajuntaments ja avancen que no estan disposats a acceptar que el parc es reconverteixi en un de bombers voluntaris.
Els municipis afectats tenen previst fer una mobilització setmanal fins que el Departament d’Interior els escolti i atengui les seves peticions. “Després d’explicar a tots els veïns la situació del parc de Bombers de la població, hem cregut necessari trobar-nos davant del parc cada dimecres per reivindicar que es mantingui obert“, ha afirmat l’alcaldessa de la Jonquera, Sònia Martínez. La primera concentració ha consistit en la lectura, per part de la plataforma de veïns, del manifest unitari que els plens municipals aprovaran en forma de moció al llarg de les properes setmanes.
L’objectiu és clar: que el Departament valori la situació geoestratègica d’aquest parc de Bombers i que faci marxa enrere. “Aquestes decisions no es poden prendre tenint en compte només les dades, sinó veient les peculiaritats d’aquest territori, que és molt complex“, ha subratllat Martínez que recorda que, en els darrers anys, la Jonquera ha patit incendis i emergències “molt importants“.
Fa una setmana que van començar a alçar la veu però encara no han rebut resposta d’Interior. L’alcaldessa ha lamentat que el Departament prengués la decisió d’esquenes als municipis afectats: “Feia molt temps que sentíem rumors al respecte i havíem demanat a Interior si era veritat. Sempre se’ns va dir que no fins a últim moment, gairebé a la vegada que s’anunciava a la premsa“.
Tenen l’esperança que Interior rectifiqui en aquest mes i escaig que queda abans de l’1 de gener. I també alerten que la convocatòria feta pública ahir de 15 places per a bombers voluntaris no arribarà a temps i que, a la pràctica, el parc tancarà.

El manifest
El manifest en defensa del parc de Bombers el signen conjuntament els set ajuntaments. Són els de la Jonquera, Agullana, Cantallops, Capmany, Darnius, Maçanet de Cabrenys i la Vajol. S’hi afegeixen també entitats, comerciants i el sector d’hostaleria de la zona.
D’entrada, l’escrit critica la manera com Interior va decidir reconvertir el parc de la Jonquera en un de bombers voluntaris. “S’ha portat en secret fins al nivell de no informar les alcaldies dels municipis afectats“, subratlla l’escrit.
El manifest recull que, en aquesta zona de l’Alt Empordà, els incendis forestals tenen “una gran facilitat de propagació“, com ho testimonien els grans focs del 1986 i el 2012. Entre d’altres, perquè per aquí hi passa el corredor d’infraestructures de l’AP-7, l’N-II i l’AVE, i a això s’hi sumen els episodis de tramuntana.
“El parc de Bombers de la Jonquera té una importància geoestratègica molt significativa, que no veiem reflectida en el projecte que ara ens imposen“, afegeix l’escrit de protesta. El manifest assegura que l’equipament, des de fa anys, s’ha convertit en “el parc transfronterer per excel·lència” i reitera que dona servei a una àrea d’influència “d’extrema vulnerabilitat“. “Més de 10.000 camions i de 10.000 tones de productes perillosos circulen diàriament per aquest territori“, insisteix, en referència a les infraestructures.
En paral·lel, els alcaldes recorden que la Jonquera té una gran superfície comercial que suma 80.000 metres quadrats (dins la qual s’hi inclou l’outlet). Una extensió comercial, concreta el manifest, més gran “que la de moltes capitals de comarca com Banyoles, Olot, Ripoll o la Bisbal d’Empordà“. I que a això cal sumar-hi disset benzineres, el mateix nombre de supermercats i gairebé 40 locals de restauració.

“Poc seriós”
Els set municipis recorden que el parc de Bombers actual encara està “pendent” de reformar-se i ampliar-se, i asseguren que la seva reconversió en parc de voluntaris “obeeix a d’altres criteris que els estrictament operatius“. “No veiem que la intenció d’Interior de reconvertir-lo pugui respondre a tenir-lo obert els 365 dies l’any; més aviat és un intent de compensació o consolació, que no estem disposats a acceptar“, asseguren els Ajuntaments.
El manifest també subratlla que és “poc seriós” dir que a la Jonquera s’obrirà un parc de bombers voluntaris “quan a 50 quilòmetres a la rodona no hi ha prou voluntaris per cobrir-lo durant tot l’any“. “Ho considerem una profunda irresponsabilitat que no ens mereixem“, conclouen els pobles afectats, que reclamen a Interior que faci marxa enrere en la seva decisió “unilateral” abans no es faci efectiu el tancament del parc (previst per al proper 1 de gener).

Arxivat com a: Alt Empordà, Serveis, Societat Etiquetat com a: Alt Empordà, bombers, Departament d'Interior, incendis, La Jonquera, manifest, municipis, parc, prevenció incendis, protesta, reconversió, serveis, societat, voluntaris

Reader Interactions

Deixa un comentari Cancel·la les respostes

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Barra lateral primària

Revista del Baix Empordà i Empordà Gastronòmic és una publicació trimestral d’àmbit comarcal de difusió dels valors culturals i històrics del Baix Empordà: el seu patrimoni arquitectònic tan ric –especialment l’iber i el medieval–, els seus paisatges tan admirats –el mar i la muntanya–, així com també els seus personatge i oficis, l’art i la literatura, l’educació, el medi ambient o les tradicions.

#josocemporda
#joemplantoalemporda

Vols estar informat?

Subscriu-te i rebràs les notícies de l'Empordà gratuïtament al teu correu

Segueix-nos

  • Facebook
  • Instagram
  • Twitter

Catalunya News

Vols estar informat?

Subscriu-te i rebràs les notícies de l'Empordà gratuïtament al teu correu

Footer

Facebook

Facebook Pagelike Widget

Instagram

"Art romànic: Sant Sadurní de Garrigoles i Sant "Art romànic: Sant Sadurní de Garrigoles i Sant Vicenç de les Olives", de Pau Roig. Podeu llegir l'article complet al número 76 de la @rbaixemporda, "Dones amb Do Major", ja a la venda a tots els quioscos i llibreries del #baixemporda juntament amb el número 22 d'Empordà Gastronòmic, "La cuina del cargol" #garrigoles #lesolives #artmedieval #artromanic #romàniccatalà #patrimoni #patrimonicultural #historia #espaismedievals #costabrava #queboniceslempordà #paisatgesdecataluya #premsacomarcal
Presentació aquest matí al @clubnauticestartit d Presentació aquest matí al @clubnauticestartit de les de les XXVI Jornades Gastronòmiques Sèpia i Clova de l'@ajtorroella i l'@emdlestartit. Del 15 de maig al 15 de juny a @torroellaestartitillesmedes, molt bona feina @enestartit @visitemporda #baixemporda #costabrava #gastronomia #cuinamarinera #sepia #clova #jornadesgastronòmiques #pesca #premsacomarcal
"Pals, vila de pubilles i princeses", de @narcissu "Pals, vila de pubilles i princeses", de @narcissubirana (Membre del Cercle Català d'Història). Podeu llegir l'article complet al número 76 de la @rbaixemporda, "Dones amb Do Major", ja a la venda a tots els quioscos i llibreries del #baixemporda juntament amb el número 22 d'Empordà Gastronòmic, "La cuina del cargol" #pals #historia #historiamedieval #pubilles #princeses #ermessenda #dones #donesambhistòria #costabrava #premsacomarcal
"Històries d'un boletaire" i "Cargols amb escamar "Històries d'un boletaire" i "Cargols amb escamarlans i ceps", d'@antequera_cuiner. Podeu llegir l'article i la recepta al número 22 d'Empordà Gastronòmic, "La cuina del cargol", ja a la venda a tots els quioscos i llibreries del #baixemporda juntament amb el número 76 de la @rbaixemporda, "Dones amb Do Major" #gastronomia #cuina #cuinacatalana #boletscatalans #boletscatalunya #lacuinadelsbolets #cargols #lacuinadelcargol #cultura #marimuntanya #receptes #premsacomarcal
"Teresa Juvé Acero", de @dpagesicassu. Podeu lleg "Teresa Juvé Acero", de @dpagesicassu. Podeu llegir l'entrevista completa al número 76 de la @rbaixemporda, "Dones amb Do Major", ja a la venda a tots els quioscos i llibreries del #baixemporda juntament amb el número 22 d'Empordà Gastronòmic, "La cuina del cargol" #dones #donesambhistòria #donesambempenta #cultura #historia #literatura #lletrescatalanes #llenguacatalana #premsacomarcal
"33 anys del @grupdedoneslabisbal". Podeu llegir l "33 anys del @grupdedoneslabisbal". Podeu llegir l'article complet al número 76 de la @rbaixemporda, "Dones amb Do Major", ja a la venda a tots els quioscos i llibreries del #baixemporda juntament amb el número 22 d'Empordà Gastronòmic, "La cuina del cargol" #labisbaldempordà #grupdedonesdelabisbal #dones #donesambhistòria #donesambempenta #cultura #historia #feminisme #premsacomarcal
"El restaurant Mas dels Arcs de @visitpalamos es r "El restaurant Mas dels Arcs de @visitpalamos es reiventa amb @antoniizquierdogourmet". Podeu llegir l'entrevista completa amb @izquierdo_toni al número 22 d'Empordà Gastronòmic, "La cuina del cargol", ja a la venda a tots els quioscos i llibreries del #baixemporda juntament amb el número 76 de la @rbaixemporda, "Dones amb Do Major" #palamós #costabrava #empordanet #gironaexcellent #sofregit #gastronomia #cuinacatalana #cuinaempordanesa #menjardecollons #premsacomarcal
Inici de les visites guiades a la Torre de l'Homen Inici de les visites guiades a la Torre de l'Homenatge, l'únic edifici que resta dempeus de l'antic castell de Cruïlles (segles XI-XII). Una cita imprescindible per conèixer els orígens i la història del municipi, que es repetirà els propers 21 de maig i 18 de juny #cruillesmonellsisantsadurnidelheura #cruïlles #baixemporda #cultura #patrimoni #patrimonicultural #romanic #romàniccatalà #espaismedievals#raconsemporda #raconscomarquesgironines #queboniceslempordà #artmedieval #costabrava #visitesguiades #premsacomarcal
"Sònia Pujol. Una vida sobre rodes", de Jazmina C "Sònia Pujol. Una vida sobre rodes", de Jazmina Caballero (poetessa i periodista). Podeu llegir l'article complet al número 76 de la @rbaixemporda, "Dones amb Do Major", ja a la venda a tots els quioscos i llibreries del #baixemporda juntament amb el número 22 d'Empordà Gastronòmic, "La cuina del cargol" #santfeliudeguixols #dones #donesambhistòria #donesvalentes #donesfortes #costabrava #premsacomarcal
La doctora Conxa Aviñó Farret, la doctora Àngel La doctora Conxa Aviñó Farret, la doctora Àngels Masabeu Urrutia i la infermera Mª Teresa Aliu Bou són "Dones que han deixat petjada a l'Hospital de Palamós". Podeu llegir l'article complet de @rosamariamasana al número 76 de la @rbaixemporda, "Dones amb Do Major", ja a la venda a tots els quioscos i llibreries del #baixemporda juntament amb el número 22 d'Empordà Gastronòmic, "La cuina del cargol" #palamos #hospitaldepalamos #ssibe #salut #dones #donesambhistòria #medicina #infermeria #premsacomarcal
Namelaka de carbassa kabocha i espècies, d'@adria Namelaka de carbassa kabocha i espècies, d'@adria.rubio.ruart (xef de l'@leixidarestaurant de @visita_peratallada). És una de la receptes que trobareu al número 22 d'Empordà Gastronòmic, "La cuina del cargol", ja a la venda a tots els quioscos i llibreries del #baixemporda juntament amb el número 76 de la @rbaixemporda, "Dones amb Do Major" #eixidarestaurant #peratallada #forallac #empordanet #cuinacatalana #cuina #gastronomia #receptes #carbassa #premsacomarcal
La Nati de can Reixac (o de can Geli) amb els seus La Nati de can Reixac (o de can Geli) amb els seus dos germans, Pitu i Àngel, i la seva mare. Una de les imatges que il·lustren l'article "Cristinenques amb empremta" de @gloriajaraalberti, que trobareu al número 76 de la @rbaixemporda, "Dones amb Do Major", ja a la venda a tots els quioscos i llibreries del #baixemporda juntament amb el número 22 d'Empordà Gastronòmic, "La cuina del cargol" #santacristinadaro #costabrava #cultura #historia #dones #donesambhistòria #premsacomarcal
"Ceviche de sèpia amb llet de tigre i esponja de "Ceviche de sèpia amb llet de tigre i esponja de blat de moro i pols de quicos", de Quim Casellas (xef del Restaurant @casamarllafranc). Trobareu aquesta i moltes altres receptes al número 22 d'Empordà Gastronòmic, "La cuina del cargol", ja a la venda a tots els quioscos i llibreries del #baixemporda juntament amb el número 76 de la @rbaixemporda, "Dones amb Do Major" #casamar #llafranc #costabrava #gastronomia #cuinaempordanesa #cuinacatalana #cuinaempordanet #receptes #ceviche #sepia #premsacomarcal
Família remendant un tremall a la porta de casa ( Família remendant un tremall a la porta de casa (Fons Rosa M. Massagué, @museudelapesca). És una de les imatges que il·lustren l'article "L'ofici de remendar xarxes de pesca" d'Alfons Garrido @documare, que trobareu al número 76 de la @rbaixemporda, "Dones amb Do Major", ja a la venda a tots els quioscos i llibreries del #baixemporda juntament amb el número 22 d'Empordà Gastronòmic, "La cuina del cargol" #palamós #costabrava #dones #donesambhistòria #pesca #pescadors #museudelapesca #cultura #historia #patrimoniimmaterial #patrimoni #premsacomarcal
"Flam de cargols", d'@enricherce, xef del Restaura "Flam de cargols", d'@enricherce, xef del Restaurant Aurum al l'Hotel @caladelpi de @salleshotels a @platjaroturisme i membre de la @cuinaempordanet. Trobareu aquesta i moltes altres receptes de #cargols al número 22 d'Empordà Gastronòmic, "La cuina del cargol", ja a la venda a tots els quioscos i llibreries del #baixemporda juntament amb el número 76 de la @rbaixemporda, "Dones amb Do Major" #cuinacatalana #cuinaempordanet #lacuinadelcargol #receptes #gastronomia #costabrava #premsacomarcal #empordagastronomic
Família de terrissers i llurs treballadors al pat Família de terrissers i llurs treballadors al pati de l’obrador “El Nuevo Mundo”, popularment “cals Americanos” (La Bisbal,1900 ca., col. Jordi Frigola i Arpa). És una de les imatges que il·lustren l'article "La dona a la ceràmica de la Bisbal. Dels orígens fins als anys vint del segle XX" de Xavier Rocas (director del @terracottamuseu de l'@ajuntament_labisbaldemporda). El trobareu al número 76 de la @rbaixemporda, "Dones amb Do Major", ja a la venda a tots els quioscos i llibreries del #baixemporda juntament amb el número 22 d'Empordà Gastronòmic, "La cuina del cargol" #labisbaldempordà #cultura #historia #dones #donesambhistòria #ceramicadelabisbal #ceramica #costabrava #premsacomarcal #seglexx #fotosantigues
El @terracottamuseu de l'@ajuntament_labisbaldempo El @terracottamuseu de l'@ajuntament_labisbaldemporda acull la presentació de “Dones amb Do Major” i “La cuina del cargol”, les noves propostes de @rbaixemporda i Empordà Gastronòmic. Moltíssimes gràcies per acompanyar-nos! #premsacomarcal #labisbaldempordà #cultura #historia #dones #donesambhistòria #gastronomia #lacuinadelcargol #arrosdepals #doemporda #sofregit #cuinacatalana
Aquest dissabte 9 d'abril a les set del vespre us Aquest dissabte 9 d'abril a les set del vespre us esperem al @terracottamuseu per a la presentació dels nous números de @rbaixemporda i Empordà Gastronòmic, "Dones amb Do Major" i "La cuina del cargol": ens acompanyaran Dolors Bassa i @fabregajaume i l'alcalde de l'@ajuntament_labisbaldemporda @marquesenric. En acabar l'acte hi haurà un tastet maridat amb vins @do_emporda del Celler @masgelipals #baixemporda#labisbaldempordà #costabrava #cultura #historia #patrimoni #dones #donesambhistòria #gastronomia #cargols #lacuinadelcargol
"Cargols mar i muntanya", de @tomasbrull (xef de @ "Cargols mar i muntanya", de @tomasbrull (xef de @lacalataverna a @visitpalamos). Trobareu aquesta i moltes altres receptes al número 22 d'Empordà Gastronòmic, "La cuina del cargol", ja a la venda a tots els quioscos i llibreries del #baixemporda juntament amb el número 76 de la @rbaixemporda, "Dones amb Do Major" #lacuinadelcargol #cargols #marimuntanya #gastronomia #cuinacatalana #cuinamarinera #receptes #cuinadelempordanet #lacalataverna #palamos #costabrava #empordagastronomic
"Dones d'abantes, dones valentes, dones de l'arrò "Dones d'abantes, dones valentes, dones de l'arròs", d'@esther_reig. Podeu llegir l'article complet al número 76 de la @rbaixemporda, "Dones amb Do Major", ja a la venda a tots els quioscos i llibreries del #baixemporda juntament amb el número 22 d'Empordà Gastronòmic, "La cuina del cargol" #dones #donesambhistòria #arros #arrossars #arrosdepals #historia #cultura #patrimoni #pals #agricultura #costabrava #seglexx #fotosantigues

Twitter

A Twitter List by jordimolins

Revista del Baix Empordà i Empordà Gastronòmic
Tel. 646554923 · redaccio@revistabaixemporda.cat · www.revistabaixemporda.cat · www.empordagastronomic.cat
BAIX EMPORDÀ

Utilitzem galetes (cookies) per poder oferir la millor experiència al nostre web. Si hi continua navegant assumim que hi està d'acord.AcceptarPolítica de privadesa