• Skip to primary navigation
  • Skip to content
  • Skip to primary sidebar
  • Skip to footer
Revista del
Baix Empordà
Empordà
Gastronòmic
  • Actualitat
    • Societat
    • Cultura
    • Salut
    • Patrimoni
    • Medi ambient
    • Gavarres
    • Esports
    • A peu pel Baix Empordà
    • A la vila del Peix Fregit
    • Serveis
  • Gastronomia
    • El rebost d’en Llenas
  • Agenda
  • La revista
  • Hemeroteca
  • Llibres
  • Qui som
  • Contacte

Els transportistes pateixen una davallada del 45% d’activitat pel coronavirus i reclamen 50 MEUR a les administracions

12 de Maig de 2020

Girona (ACN).- Els transportistes catalans veuen com la crisi del coronavirus els ha fet caure l’activitat en un 45% de mitjana.

Les dues grans patronals del sector, la Confederació Empresarial de Transports per Carretera de Catalunya (CETCAT) i la Coordinadora d’Organitzacions de Transportistes de Catalunya (COT), carreguen contra l’intrusisme que continua patint el sector i reclamen que els camioners es puguin moure per unes “infraestructures justes i segures“. El president de la CETCAT, Eduard Ayach, critica que durant l’estat d’alarma, i de manera “sorprenent“, se’ls hagin retirat les bonificacions de peatge per circular per autopista. I xifra en 50,1 milions d’euros (MEUR) els diners que les administracions els deuen; en part, per acords incomplerts.
La CETCAT i la COT, que representen un 90% del sector del transport a Catalunya, integren 2.300 petites i mitjanes empreses i 17.000 vehicles. Estan formades per les associacions Transcalit Barcelona, Asetrans Girona, Feat Tarragona, Asotrans Lleida (CETCAT) i AGTC i Astac Condal (COT).
El president de la CETCAT subratlla que els transportistes són “un sector estratègic per al país i, com s’ha vist, essencial en la crisi de la covid-19“. “Ens dirigim per l’oferta i la demanda i a l’inici hi va haver un creixement, vam treballar més intensament, però després la baixada de l’activitat es va notar i la davallada va ser important“, hi afegeix Eduard Ayach.
En concret, les dues patronals xifren la baixada d’activitat en un 45% al sector logístic, en un 40% en transports regionals i nacionals, i en un 38% en els internacionals. El sector del transport de mercaderies explica que “molta part productiva del país, com el sector serveis, es va aturar en sec” i que això s’ha traslladat en “moltes pèrdues“.
La CETCAT i la COT afegeixen que “a més de la baixa productivitat“, les empreses han fet “quilòmetres en buit i rutes amb mitja càrrega per poder garantir els serveis“. D’altra banda, també lamenten que sí bé la circulació per les carreteres europees s’ha mantingut oberta amb la crisi sanitària, els transportistes s’han trobat amb “dificultats” d’avituallament i han hagut de fer llargues esperes, cosa que ha afectat la productivitat i ha suposat cobrar “molt menys” per fer la mateixa feina.

Intrusisme amb vendes online
En canvi, sí que va començar a créixer la demanda en el transport de la venda online. “És un sector clau on hauríem de ser els principals protagonistes, però s’hi barreja l’intrusisme i alguns han fet creure que el transport és gratis i no ho és“, critiquen les dues patronals. “Patim problemes històrics que hem anat denunciant i tenim acords firmats amb la Generalitat de Catalunya des del 2012 sobre la mobilitat en la venda online i que mai s’han complert“, asseguren la CETCAT i la COT.
Les dues patronals recorden que, precisament, ara fa sis anys, els transportistes es van unir sota el paraigües de les dues organitzacions per “denunciar de manera conjunta la política de transports de la Generalitat de Catalunya“.
Des del sector lamenten que “anar a buscar costos més baixos a països de l’Est genera competència deslleial i fa el sector més precari“. “Ho hem denunciat i demanem solucions; el 45% del cost d’una empresa és el personal, el factor humà es un dels principals actius, el transport no es mou sense persones, que són qui aporten valor i donen la cara pel nostre client“, assegura Eduard Ayach, que al seu torn també és vicepresident de l’Asetrans Girona.
“Fa temps que reclamem a l’opinió pública que a la cadena de subministrament se’ns posi en valor“, hi afegeix el president de la CETCAT. I precisa: “Fem arribar les mercaderies d’un lloc a un altre, som una sortida laboral digna, des de fa temps reclamem a l’administració una formació professional pròpia, hi ha demanda de treball i hem tingut manca de conductors professionals“.

Sense bonificacions
Un altre dels aspectes que continua afectant els transportistes catalans, denuncien les dues patronals, és el cost dels peatges de les autopistes (a diferència del que passa a altres punts de l’estat espanyol). “Som un sector que encara patim un impacte important de la crisi del 2008, on vam tenir una baixada de preus, reducció de costos i d’una sèrie de mesures” diu Ayach.
“Hi va haver decisions que ens van perjudicar, com les restriccions de circular per algunes carreteres del país; davant l’obligatorietat d’haver d’anar per autopista, volíem una gratuïtat absoluta de peatges i al final vam aconseguir descomptes“, recorda el president de la CETCAT. Els transportistes, però, critiquen que el greuge s’ha accentuat durant aquestes setmanes d’estat d’alarma.
“Aquests descomptes, per sorpresa nostra, es van acabar a partir del 20 d’abril en ple estat d’alarma per, segons sembla, una resolució de la Generalitat que no ens ha notificat directament“, diu Ayach. I hi afegeix: “Es van acabar els descomptes i ens hem trobat circulant per autopistes sense saber que s’havia acabat la bonificació“.
En aquest sentit, el sector reclama “unes infraestructures justes i segures per la mobilitat“. “Ens és indiferent circular per una via d’alta capacitat o una carretera nacional; volem disposar de les eines que segurament ja hem pagat amb escreix amb els impostos de fiscalitat i que no se’ns obligui circular per carreteres de pagament i sense saber que ens treuen descomptes“, subratlla el president de la CETCAT. A més, Ayach calcula que les administracions catalanes els deuen “50,1 milions d’euros, 40,7 dels quals són directes per les empreses en el retorn d’uns diners ja pagats. Són petites ajudes que sufragarien la nostra problemàtica“.
Per últim, una de les altres inquietuds que mantenen els transportistes de la CETCAT i la COT és el possible col·lapse que hi pot haver a les Inspeccions Tècniques de Vehicles (ITV) quan acabi l’estat d’alarma. Per això, demanen allargar la pròrroga i que se’ls doni preferència quan reobrin.
“Volem que la moratòria sigui lògica, ja que hi ha vehicles que circulen quinze dies a l’estranger i poden ser sancionats al tenir la ITV caducada. Demanem que quan obrin de nou hi hagi una preferència pel nostre sector i que la moratòria no sigui de pocs dies, ja que preveiem que es crearà un embús entre tots els vehicles per passar la inspecció tècnica“, conclou el president de la CETCAT.

Arxivat com a: Serveis, Societat Etiquetat com a: ajudes, Catalunya, confinament, mobilitat, patronal, Salut, serveis, societat, transportistes

Reader Interactions

Deixa un comentari Cancel·la les respostes

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Barra lateral primària

Revista del Baix Empordà i Empordà Gastronòmic és una publicació trimestral d’àmbit comarcal de difusió dels valors culturals i històrics del Baix Empordà: el seu patrimoni arquitectònic tan ric –especialment l’iber i el medieval–, els seus paisatges tan admirats –el mar i la muntanya–, així com també els seus personatge i oficis, l’art i la literatura, l’educació, el medi ambient o les tradicions.

#josocemporda
#joemplantoalemporda

Vols estar informat?

Subscriu-te i rebràs les notícies de l'Empordà gratuïtament al teu correu

Segueix-nos

  • Facebook
  • Instagram
  • Twitter

Catalunya News

Vols estar informat?

Subscriu-te i rebràs les notícies de l'Empordà gratuïtament al teu correu

Footer

Facebook

Facebook Pagelike Widget

Instagram

"L’Hogar Alemán de S’Agaró, una aproximació "L’Hogar Alemán de S’Agaró, una aproximació econòmica en temps de Postguerra”, de @francesc.bosch.torrent (Historiador i escriptor). Podeu llegir l’article complet al número 79 de la @rbaixemporda, “Infants d’ahir i d’avui”, ja a la venda a tots els quioscos i llibreries del #baixemporda juntament amb el número 25 d’Empordà Gastronòmic, “Sopes i brous” #historia #cultura #patrimoni #seglexx #nazisme #franquisme #sagaro #santfeliudeguixols #anys40 #costabrava #rafaelmasó
"Amanida de col macerada amb cítrics, arbequina i "Amanida de col macerada amb cítrics, arbequina i flors amb verat semi curat”, de @iolandabustos (xef biodinàmica, especialista en flora comestible). Trobareu aquesta i moltes altres receptes al número 25 d’Empordà Gastronòmic, “Sopes i brous”, ja a la venda a tots els quioscos i llibreries del #baixemporda juntament amb el número 79 de @rbaixemporda, “Infants d’ahir i d’avui” #empordagastronomic #gastronomia #cuinacatalana #cuinaambflors #cuinatradicional #receptes #floracatalana #costabrava #premsacomarcal
Mossèn "Gumersindo" Vilagran va crear una escola Mossèn "Gumersindo" Vilagran va crear una escola mixta a Bell·lloc, va ajudar a restaurar diversos jaciments prehistòrics... Imatge de l'@arxiu_santacristina que il·lustra l'article "La infància a Romanyà de la Selva al segle XX", de @gloriajaraalberti. El trobareu al número 79 de la @rbaixemporda, "Infants d'ahir i d'avui", ja a la venda a tots els quioscos i llibreries del #baixemporda juntament amb el número 25 d'Empordà Gastronòmic, "Sopes i brous" #romanyadelaselva #santacristinadaro #educació #ensenyament #cultura #historia #infants #infancia #patrimoni #seglexx #costabrava #premsacomarcal
Carme Àvila i @carmeferres, promotores del fumet Carme Àvila i @carmeferres, promotores del fumet de peix "La Mar de Dones". Podeu llegir l'entrevista de Jazmina Caballero amb @teresaferres64, una de les fundadores de la cooperativa @lamardedones, al número 25 d'Empordà Gastronòmic, "Sopes i brous", ja a la venda a tots els quioscos i llibreries del #baixemporda juntament amb el número 79 de @rbaixemporda, "Infants d'ahir i d'avui" #sopesibrous #fumet #peix #pesca #pescadors #gastronomia #cuinamarinera #cuinatradicional #km0 #palamos #costabrava
"Josep Dalmau i Carles, fill de Sant Cebrià dels "Josep Dalmau i Carles, fill de Sant Cebrià dels Alls", de @narcissubirana. Podeu llegir l'article complet al número 79 de la @rbaixemporda, "Infants d'ahir i d'avui", ja a la venda a tots els quioscos i llibreries del #baixemporda juntament amb el número 25 d'Empordà Gastronòmic, "Sopes i brous" #santcebriàdelsalls
#Gavarres #educació #ensenyament #infants #cultura #historia #seglexx #costabrava #premsacomarcal
"Peix de sopa", d'Alfons Garrido (@museudelapesca "Peix de sopa", d'Alfons Garrido (@museudelapesca de @visitpalamos). Podeu llegir l'article complet al número 25 d'Empordà Gastronòmic, "Sopes i brous", ja a la venda a tots els quioscos i llibreries del #baixemporda juntament amb el número 79 de @rbaixemporda, "Infants d'ahir i d'avui" 
#gastronomia #cuinacatalana #cuinatradicional #pesca #pescadors #cuinamarinera #sopesibrous #sopadepeix #receptes #cultura #patrimoni #palamos #costabrava #empordagastronomic #premsacomarcal
"Néixer en un medi aquàtic a l'Hospital de Palam "Néixer en un medi aquàtic a l'Hospital de Palamós. Entrevista a Yolanda Casabella Casares, coordinadora de les llevadores", de @rosamariamasana. Podeu llegir l'article complet al número 79 de la @rbaixemporda, "Infants d'ahir i d'avui", ja a la venda a tots els quioscos i llibreries del #baixemporda juntament amb el número 25 d'Empordà Gastronòmic, "Sopes i brous" #salut #maternitat #hospitaldepalamos #naixement #infants #mare #premsacomarcal
"Recupereu les sopes de peix!", d'@abrahamsimon793 "Recupereu les sopes de peix!", d'@abrahamsimon7932. Podeu llegir l'article complet al número 25 d'Empordà Gastronòmic, "Sopes i brous", ja a la venda a tots els quioscos i llibreries del #baixemporda juntament amb el número 79 de @rbaixemporda, "Infants d'ahir i d'avui" #empordagastronomic #gastronomia #sopesibrous #sopes #pesca #peix #sopesdepeix #cuinacatalana #receptes #cuinaempordanesa #cuinatradicional #costabrava #premsacomarcal
"El joc i els infants. Jocs d'ahir i d'avui", de F "El joc i els infants. Jocs d'ahir i d'avui", de Francesca Ríos i Ullastres (Mestra, Llicenciada en Història- Centre d'Estudis Calongins @colonico1980). Podeu llegir l'article complet al número 79 de la @rbaixemporda, "Infants d'ahir i d'avui", ja a la venda a tots els quioscos i llibreries del #baixemporda juntament amb el número 25 d'Empordà Gastronòmic, "Sopes i brous" #cultura #historia
#patrimoni #infants #jocsinfantils#jocs #seglexx #fotosantigues #imatgesantigues #costabrava #premsacomarcal
"Les sopes", de @fabregajaume. Podeu llegir l'arti "Les sopes", de @fabregajaume. Podeu llegir l'article complet al número 25 d'Empordà Gastronòmic, "Sopes i brous", ja a la venda a tots els quioscos i llibreries del #baixemporda juntament amb el número 79 de @rbaixemporda, "Infants d'ahir i d'avui" #sopesibrous #sopes #gastronomia #receptes #cuinacatalana #cuinatradicional #cuinaempordanesa #historia #cultura #patrimoni #empordagastronomic #emporda #premsacomarcal
Bones festes i un millor any 2023! #revistabaixemp Bones festes i un millor any 2023!
#revistabaixemporda #empordagastronomic #baixemporda #cultura #historia #gastronomia #patrimonicultural #patrimoninatural #gastronomia #cuinacatalana #cuinaempordanesa #premsacomarcal #feliç2023 #bonesfestes #bonnadal
"Els fills de la foscor: nens abandonats o de pare "Els fills de la foscor: nens abandonats o de pares incògnits (segles XVI-XIX)", de Ramir Lacasa. Podeu llegir l'article complet al número 79 de la @rbaixemporda, "Infants d'ahir i d'avui", ja a la venda a tots els quioscos i llibreries del #baixemporda juntament amb el número 25 d'Empordà Gastronòmic, "Sopes i brous" #infants #nensabandonats #historia #palafrugell #seglexix #seglexviii #seglexvii #maternitat #poblespetits #parròquies #premsacomarcal
Acabades de sortir del forn! A partir de demà pod Acabades de sortir del forn! A partir de demà podeu començar a trobar a tots els quioscos i llibreries del #baixemporda els nous números de @rbaixemporda i Empordà Gastronòmic, "Infants d'ahir i d'avui" i "Sopes i brous" #cultura #historia #infants #educació #ensenyament #patrimoni #gastronomia #cuinacatalana #cuinatradicional #sopes #receptes #costabrava #premsacomarcal
"La gamba blanca, la nova promesa del sector pesqu "La gamba blanca, la nova promesa del sector pesquer", d'Alfons Garrido (@museudelapesca de @visitpalamos). Podeu llegir l'article complet al número 24 d'Empordà Gastronòmic, "La cuina del peix", ja a la venda a tots els quioscos i llibreries del #baixemporda juntament amb el número 78 de @rbaixemporda, "Crònica negra" #pesca #pescadors #lacuinadelpeix #cuinamarinera #cuinamediterrania #gastronomia #museudelapesca #palamos #costabrava #premsacomarcal
"Georgina Regàs tenia un llimoner a l'eixida", de "Georgina Regàs tenia un llimoner a l'eixida", de @marti.sabria. Podeu llegir l'article complet al número 24 d'Empordà Gastronòmic, "La cuina del peix", ja a la venda a tots els quioscos i llibreries del #baixemporda juntament amb el número 78 de la @rbaixemporda, "Crònica negra" #cuinatradicional #cuinaempordanesa
#cuinadelesàvies #confitures #gastronomia #homenatge #donesambempenta #donescuineres #gastronomia #costabrava #premsacomarcal #empordagastronomic
Castell de Foixà" (c. 1945), pintura de José M. Castell de Foixà" (c. 1945), pintura de José M. Mascort, Col·lecció privada Mascort, Barcelona. És una de les imatges que il·lustren l'article "El castell de Foixà", de Pau Roig (periodista i escriptor). El podeu llegir al número 78 de la @rbaixemporda, "Crònica negra", ja a la venda a tots els quioscos i llibreries del #baixemporda juntament amb el número 24 d'Empordà Gastronòmic, "La cuina del peix" #foixa #espaismedievals #castellsdelempordà #patrimoni #patrimonicultural #historia #historiamedieval #castelldefoixà #emporda #costabrava #pinturacatalana #fundaciomascort #premsacomarcal #paisatgesdecataluya #queboniceslempordà
"El viatge dels empordanesos a les Amèriques", d' "El viatge dels empordanesos a les Amèriques", d'@adria.rubio.ruart (xef de l'@leixidarestaurant a @visita_peratallada). Podeu trobar aquesta i moltes altres receptes al número 24 d'Empordà Gastronòmic, "La cuina del peix", ja a la venda a tots els quioscos i llibreries del #baixemporda juntament amb el número 78 de @rbaix, "Crònica negra" #peratallada #forallac #gastronomia #cuinacatalana #cuinamarinera #lacuinadelpeix #menjardecollons #receptes #turbot #peix #pesca #pescadors #costabrava #premsacomarcal
"Un tastet d’indika. Menjar i beure en època ib "Un tastet d’indika. Menjar i beure en època ibèrica”: Excel·lent vermut aquest diumenge al migdia al @macullastret de la mà de @iolandabustos i @_lagastronomica en el marc del festival #somcultura del Patronat de turisme @costabravapirineu. Una gran experiència! #ullastret #ibers #indiketes #arqueologia #historia #cultura #patrimoni #gastronomia #cuinaantiga#menjardecollons #cuinaambflors #baixemporda #costabrava
Targeta postal de fotografia Granés del paratge d Targeta postal de fotografia Granés del paratge de Treumal de Calonge a principis de la dècada de 1950. És una de les imatges que il·lustren l'article "Calonge i Sant Antoni: estiuejants a Treumal (1889-1936)" d'Esther Loaisa i Joan Molla (Ateneu Popular de @calongesantantoni). Podeu llegir l'article al número 78 de la @rbaixemporda, "Crònica negra", ja a la venda a tots els quioscos i llibreries del #baixemporda juntament amb el número 24 d'Empordà Gastronòmic, "La cuina del peix" #calongeisantantoni #treumal #platges #costabrava #1950s #fotosantigues #imatgesantigues #seglexx #cultura #historia #patrimoni #turisme #premsacomarcal
"@bodegamasoller, un celler singular i amb una for "@bodegamasoller, un celler singular i amb una forta personalitat", de Pau Roig. Podeu llegir l'entrevista amb Jordi Esteve (gerent), Astrid Caritg (sommelier i responsable comercial) i Marta Arenós (enòloga) al número 24 d'Empordà Gastronòmic, "La cuina del peix", ja a la venda a tots els quioscos i llibreries del #baixemporda juntament amb el número 78 de la @rbaixemporda, "Crònica negra" #torrent #doemporda #vinsdoemporda #vinsdelemporda #gastronomia #cellers #enologia #enogastronomia #costabrava #empordagastronomic

Twitter

A Twitter List by jordimolins

Revista del Baix Empordà i Empordà Gastronòmic
Tel. 646554923 · redaccio@revistabaixemporda.cat · www.revistabaixemporda.cat · www.empordagastronomic.cat
BAIX EMPORDÀ

Utilitzem galetes (cookies) per poder oferir la millor experiència al nostre web. Si hi continua navegant assumim que hi està d'acord.AcceptarPolítica de privadesa