Endesa i Birding Natura instal·len un dispositiu de radioseguiment a dos exemplars de duc del Baix Empordà

Calonge i Sant Antoni / Albons.- Tècnics de Birding Natura (entitat dedicada a la conservació) han marcat i alliberat recentment dos exemplars de duc al Baix Empordà, un als entorns del poble de Sant Antoni de Calonge i un altre als afores d’Albons, en el marc d’un projecte que està duent a terme Endesa i que forma part del seu programa de protecció de la Biodiversitat.

Ara, aquests exemplars volen amb un geolocalitzador que permetrà estudiar el seu comportament durant un any, registrar dades i informació que permetin definir accions per contribuir a la seva preservació. I és que els darrers estudis apunten que la meitat de les morts que es produeixen en aquesta espècie són degudes a causes no naturals (persecució directa, atropellaments, intoxicacions per raticides col·lisions, electrocucions, etcètera).
La captura i instal·lació del dispositiu en el cas d’aquests dos exemplars, s’ha realitzat directament a camp, és a dir, no es tracta, com sí ha estat en d’altres ocasions, d’exemplars que han passat per un Centre de Recuperació. Per fer-ho a camp directament, els tècnics localitzen l’exemplar i n’estudien el comportament des de dies abans. El dia escollit, utilitzen una tècnica de reclam per atraure l’animal i llavors, procedeixen a instal·lar-li el dispositiu GPS en un procediment que dura, en total, una hora aproximadament. Després, l’exemplar és alliberat en el mateix lloc amb el seu geolocalitzador. Es tracta d’ un dispositiu de seguiment remot que disposa d’un mòdul GPS i un sistema d’alimentació mitjançant una bateria que té autonomia per un any. És com una petita motxilla que, amb una periodicitat diària, descarrega les dades en un servidor i també les conserva emmagatzemades. La informació obtinguda ha de permetre elaborar informes on quedarà reflectida l’activitat diària, evolució i incidències dels exemplars a través de gràfiques, taules de dades i mapes, per finalment extreure’n les conclusions oportunes.
L’objectiu de la iniciativa és poder definir accions per contribuir a la seva preservació. I és que els darrers estudis apunten que la meitat de les morts que es produeixen en aquesta espècie són degudes a causes no naturals (persecució directa, atropellaments, intoxicacions per raticides col·lisions, electrocucions, etcètera).
Als dos exemplars adults alliberats al Baix Empordà se’n sumen dos més alliberats a la Catalunya Central aquest mateix mes de desembre, i dos més alliberats a les Garrigues. Durant la següent primavera es marcaran 6 exemplars més, en aquest cas polls, afegint el territori de les Terres de l’Ebre, sumant un total de 12 individus en la totalitat del projecte.
En una següent fase del projecte, es preveu monitoritzar un niu mitjançant una càmera d’infrarojos per tal de verificar el correcte desenvolupament dels polls, analitzar la interacció d’aquests amb els adults i elaborar un anàlisi de resultats. A més, les imatges captades per la càmera, es podran veure en directe a través d’un enllaç que serà públic i obert a tothom.
L’objectiu final de totes aquestes accions, és adquirir un major coneixement sobre els motius i punts exactes de les possibles morts dels exemplars, amb la finalitat d’establir mesures que permetin minimitzar-les.

Sobre el duc
El duc (Bubo bubo) és l’espècie d’au rapinyaire nocturna de mida més gran d’Europa i una de les més elegants. La seva espectacular expressió facial i la bellesa del seu plomatge fan del duc una de les joies de la corona de la fauna ibèrica.
La seva població es troba àmpliament distribuïda per Europa i Àsia, des de la Península Ibèrica fins a Kamchatka. En el conjunt d’Europa, la població s’estima entre 12.000 i 42.000 parelles. A l’estat espanyol, es troba àmpliament distribuït a excepció del litoral cantàbric i les illes. Pel què fa a Catalunya, l’espècie apareix distribuïda en la majoria del territori, especialment en ambients mediterranis i boscos de poca altitud. A Catalunya s’estima que hi ha una població estable d’entre 550 i 700 parelles.
El seu estat de conservació està inclòs en la categoria SPEC3 en l’àmbit europeu, categoria que indica que, malgrat la població global va en augment, aquesta espècie té un estat de conservació desfavorable degut als diversos problemes que l’amenacen. De fet, a nivell espanyol està inlosa al “Llistat d’Espècies Silvestres en Règim de Protecció Especial” i a Catalunya està catalogada com “Espècie Protegida”.

Sobre Endesa i els projectes de conservació de la biodiversitat
La conservació de la biodiversitat és un compromís ferm d’Endesa ja des de la seva primera Política Mediambiental aprovada i publicada l’any 1998, on s’establia com a un dels seus principis de referència “conservar l’entorn natural de les seves instal·lacions mitjançant l’adopció de mesures per a protegir les espècies de fauna i flora i els seus hàbitats”.
La Companyia desenvolupa a tot l’estat al voltant de 25 projectes anuals de protecció i conservació de la Biodiversitat sobre espècies amenaçades, espais i hàbitats, augment del coneixement científic i posada en valor de la biodiversitat. El passat any 2020, es va publicar la primera Política centrada en la biodiversitat i s’ha constituït el Comitè de Biodiversitat d’Endesa on participen els diferents negocis que integren la Companyia.

Tags: Albons, Baix Empordà, biodiversitat, Calonge i Sant Antoni, duc, Endesa, fauna, medi ambient, ocells, projecte, protecció, societat

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Fill out this field
Fill out this field
Introduïu una adreça electrònica vàlida.

Notícia anterior
“Urbex, descobrint el buit del temps”: exposició al Centre Cívic Vilartagues de la fotògrafa ganxona Zayas Levan
Notícia següent
Els sanitaris afronten amb “desesperança” la sisena onada i alerten de l’impacte de baixes en plantilles ja “minvades”

Vols estar informat?

Subscriu-te i rebràs les notícies de l’Empordà gratuïtament al teu correu.

Fill out this field
Introduïu una adreça electrònica vàlida.

Catalunya News

Segueix-nos

Instagram

També us pot interessar

Idiomes