Erika Grimaldi i Albert Guinovart reten homenatge a Victoria de los Ángeles en la recta final del Festival de Torroella

Torroella de Montgrí.- El 43è Festival de Torroella de Montgrí enceta l’última setmana de concerts amb un homenatge a la soprano Victoria de los Ángeles amb motiu del centenari del seu naixement.

Els encarregats d’homenatjar-la, dimecres 16 d’agost, seran la soprano Erika Grimaldi i el que va ser l’últim pianista  acompanyant de la soprano, Albert Guinovart. El pianista va tocar per primera vegada en el Festival de Torroella en un concert d’alumnes dels cursos d’interpretació musical que organitzava el Festival el mateix any que va debutar Victoria de los Ángeles, l’estiu de 1984.
Victoria de los Ángeles va actuar en el Festival de Torroella en quatre ocasions. Va debutar-hi el 3 d’agost de 1984 amb un recital de Lied, mélodie francesa i cançó catalana acompanya al piano per Miguel Zanetti, i va tornar-hi en les edicions de 1987, 1988 i 1989. En l’edició de 1988, el Festival de Torroella va fer realitat el somni llargament anhelat de la soprano de cantar amb l’Escolania de Montserrat, organitzant un concert d’homenatge al compositor torroellenc Anselm Viola que havia estat director de l’escolania en el segle XVIII.
El programa del concert incorporarà repertori operístic i de cançó que Victoria de los Ángeles va interpretar al llarg de la seva carrera, des de la dècada de 1940 fins a finals de la de 1990. Entre les obres, destaca una ària de La Bohème, el primer títol operístic que la soprano va cantar el 1940, després de guanyar un concurs de cant a Ràdio Barcelona, i que va interpretar arreu del món convertint-se en una referència.
En el marc dels actes d’homenatge a la cantant amb motiu del centenari del seu naixement, el mateix dia del concert, a les 18 hores al Cinema Montgrí, es projectarà el documental “Brava, Victòria!” de la periodista catalana Maria Gorgues. I posteriorment, a les 19.15 hores hi haurà un col·loqui amb la directora del documental i la presidenta de la Fundació Victoria de los Ángeles, Helena Mora, al vestíbul de l’Auditori Espai Ter, seu dels concerts del Festival. Un espai que acull des de la setmana passada l’exposició Victoria de los Ángeles al Festival de Torroella que repassa la relació de la soprano amb el Festival. L’exposició mostra els programes de mà dels concerts de Victoria de los Ángeles al Festival de Torroella, fotografies dels concerts i objectes personals de la soprano.
En aquesta última setmana, el Festival de Torroella acull també el concert de debut del pianista islandès Víkingur Ólafsson, que serà l’encarregat de clausurar la 43a edició del Festival. Divendres 18 d’agost, Ólafsson interpretarà les “Variacions Golberg” de Johann Sebastian Bach, un dels cims de la literatura per tecla que el pianista ha enregistrat pel segell Deutsche Grammophon, que publicarà el pròxim octubre, i que el pianista portarà en gira pel tot el món la temporada que ve a les principals sales de concerts de ciutats com Londres, Nova York, París, Tòquio, Sydney, Los Ángeles, Zuric, Berlín, Budapest, Buenos Aires o Frankfurt.

La programació d’aquesta recta final del 43è Festival de Torroella es completa amb el concert que dijous 17 d’agost ferirà el conjunt Le Poème Harmonique dirigit per Vincent Dumestre i amb la mezzosoprano Eva Zaïcik, els tenors Serge Goubioud i Martial Pauliat, el baríton Virgile Ancely i la soprano Marie Théoleyre com a solistes. El concert es situarà a Venècia per gaudir de la música sacra italiana dels segles XVI, XVII i la primera meitat del segle XVIII. Una música que pretenia enfortir la fe d’aquells que l’escoltaven a través de lloances divines de gran bellesa i que, a més, servia per transmetre la paraula de Déu a través dels cants en llengua vulgar.
El programa del concert de Le Poème Harmonique inclou obres de Francesco Soto, Serafino Razzi, Pietro Antonio Locatelli i Antonio Vivaldi, quatre compositors que van escriure música per a institucions devocionals com la Capella Sixtina, l’Oratori de Sant Felip Neri de Roma o l’Ospedalle de la Pietà i San Lazzaro dei Mendicati de Venècia. Les dues últimes, al segle XVIII, van destacar per la intensa activitat musical que s’hi duia a terme i per l’ensenyament musical que oferien als orfes que acollien. El compositor Antonio Vivaldi hi va donar classes més de tres dècades i va convertir els concerts de la institució en una atracció a la qual acudien els viatgers estrangers.
Els tres concerts d’aquesta última setmana clouen la 43a edició del Festival de Torroella que des del 29 de juliol està fent un recorregut musical de cinc segles, des del Renaixement fins al segle XXI, amb un predomini de la música vocal i la música barroca. Una programació amb què el Festival reivindica el poder enriquidor i transformador de l’educació i la cultura i convida el públic, un any més, a reduir el ritme frenètic de les seves vides per gaudir plenament de la música a recer de la fúria del món.

Tags: concerts, cultura, festival, homenatge, música clàssica, societat, Torroella de Montgrí

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Fill out this field
Fill out this field
Introduïu una adreça electrònica vàlida.

Notícia anterior
L’Ajuntament de Begur interposa sancions a usuaris per un consum excessiu d’aigua de manera reiterada
Notícia següent
SOS Costa Brava alerta que les infraccions i molèsties per part de les embarcacions a motor segueixen impunes

Vols estar informat?

Subscriu-te i rebràs les notícies de l’Empordà gratuïtament al teu correu.

Fill out this field
Introduïu una adreça electrònica vàlida.

Catalunya News

Segueix-nos

Instagram

També us pot interessar

Idiomes