Es crea l’aplicació “SITMUN-Vespa Asiàtica” per establir un registre de dades i informació territorial sobre aquesta espècie invasora

Catalunya.- El primer cas de vespa asiàtica (Vespa velutina ssp. nigrithorax) a Catalunya es va detectar el 2012, a l’Alt Empordà. Des d’aleshores, l’expansió d’aquesta espècie exòtica invasora ha estat progressiva, fins al punt d’estar present en molts punts del país.

Les condicions climàtiques idònies, una gran disponibilitat de fonts d’alimentació, la gran capacitat reproductora d’aquesta espècie, i la manca d’enemics naturals específics n’han afavorit l’expansió, amb els greuges que aquest fet comporta en l’àmbit de l’apicultura, la biodiversitat i els riscos en la seguretat i la salut pública.
Fins ara, les mesures que s’han pres per erradicar-les no han aconseguit frenar el seu creixement. Per aquest motiu, més enllà de centrar els esforços a procurar mitigar-ne la presència, els experts consideren que cal implementar també mesures de gestió, d’adaptació i sensibilització per conviure-hi.
Ara, la Generalitat dona suport a la nova aplicació “SITMUN-Vespa Asiàtica”, un projecte desenvolupat  per les diputacions de Girona i Barcelona, en col·laboració amb les diputacions de Lleida i Tarragona. Es tracta d’una eina que permetrà establir un sistema de registre de dades i informació territorial sobre aquesta espècie invasora i que, en una primera fase, es posarà a disposició dels ajuntaments, consells comarcals i ens locals. D’aquesta manera, es pretén potenciar i unificar la recollida d’informació associada a la detecció de nius de la vespa asiàtica en l’àmbit local, i facilitarà la seva tasca als que treballen en la gestió territorial municipal.
La posada en funcionament d’aquest projecte conjunt neix de la necessitat d’establir uns criteris comuns en la gestió local de la vespa asiàtica i de millorar la qualitat i la quantitat d’informació territorial municipal sobre l’evolució de la invasió d’aquesta espècie exòtica invasora i el seu control.
En l’actualitat, les comarques de Girona i Barcelona són les més afectades per aquesta espècie invasora. Des del 2018, ja està present a les quatre demarcacions catalanes, per bé que el grau d’invasió s’entreveu menor a les terres de Lleida i Tarragona com a conseqüència d’unes condicions climàtiques menys favorables a la vespa asiàtica.


El Sistema d’Informació Territorial Municipal SITMUN
El SITMUN (Sistema d’Informació Territorial Municipal) és una plataforma pública que permet visualitzar i gestionar de forma estructurada i en un únic visor tota la informació geogràfica disponible, a diferents escales i per a tots els municipis. I al mateix temps, permet  visualitzar i relacionar dades de temàtiques diferents en un únic mapa, amb informació oficial.
El sistema disposa d’un gran volum d’informació geogràfica que permet veure, analitzar, planificar i gestionar el territori. Inclou diferents fonts d’informació generades pels departaments interns de les quatre diputacions, els ens locals de cada demarcació i altres organismes oficials que elaboren cartografia en l’àmbit de les seves competències. Cal tenir en compte que aquesta informació és homogènia a nivell supramunicipal, amb l’objectiu de poder aplicar polítiques comunes a nivell regional.
En el cas concret de la vespa asiàtica, s’ha optat per acollir-se a aquest sistema perquè és una aplicació informàtica consolidada, que afavoreix l’estandardització en la recollida de dades als ens locals de tot Catalunya i que compta amb eines i capes que faciliten l’edició, la gestió i la visualització en continu.

Tags: Catalunya, espècies invasores, medi ambient, natura, registre, serveis, societat, tecnologia, vespa asiatica

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Fill out this field
Fill out this field
Introduïu una adreça electrònica vàlida.

Notícia anterior
El nou Pla Local de Joventut: l’oportunitat de canviar les coses, a les mans del jovent bisbalenc
Notícia següent
Un mort i més de 30 positius per coronavirus en dos brots en centres de la Fundació Altem de Figueres

Vols estar informat?

Subscriu-te i rebràs les notícies de l’Empordà gratuïtament al teu correu.

Fill out this field
Introduïu una adreça electrònica vàlida.

Catalunya News

Segueix-nos

Instagram

També us pot interessar

Idiomes