
Aquest dissabte 31 de maig va tenir lloc a la rajoleria can Marc de Regencós, al Baix Empordà, l’acte de celebració dels 250 anys de l’existència d’aquesta rajoleria tradicional. La celebració va comptar amb l’assistència de més de 180 persones, superant totes les expectatives dels organitzadors.
Joan Ferrer Plana és mestre rajoler i alhora és el darrer representant d’aquesta rajoleria, que ha passat ininterrompudament de pares a fills durant generacions i que segueix produint els rajols de forma manual, un a un, d’acord amb les tècniques artesanes dels seus avantpassats. Es tracta de la darrera rajoleria artesana que queda a Regencós, un municipi que, amb una població de 300 habitants, va concentrar en el passat fins a 23 forns de rajols.
Durant l’acte, Joan Ferrer va mostrar les diverses eines utilitzades per a l’elaboració dels rajols i va explicar els processos que permeten transformar el fang en un producte final de qualitat. També es va poder visitar el forn de llenya en el qual es fa la cocció de les peces i que cal mantenir encès durant dies, fent torns sense descans dia i nit. Seguidament es va projectar un documental amb imatges enregistrades a Can Marc pel mateix Joan Ferrer entre 1994 i 1996. Posteriorment la periodista Carmina Hereu va conduir una taula rodona que va comptar, a banda de Joan Ferrer, amb la participació de Carlos Serra, investigador i gran coneixedor de la història rajolera de Regencós i del forn de can Marc; i amb el ceramista Josep Matés, que col·labora habitualment amb Joan Ferrer en diversos projectes arreu de Catalunya. La celebració es va cloure amb un esmorzar tradicional a base de pa amb vi i sucre, pa amb vi i sal, i pa amb una rajola de xocolata (en imitació del rajol de fang).
