Figueres commemora els 120 anys del naixement de Dalí amb una mostra amb dibuixos originals del pintor a la casa natal

Figueres (ACN)

Figueres commemora els 120 anys dels naixement de Salvador Dalí amb una exposició amb dibuixos originals del pintor que es podrà veure a la casa natal fins al setembre. La mostra compta amb sis pintures de l’etapa de joventut amb la família i l’Empordà com a rerefons.

També hi ha dos programes de les Fires i Festes de la Santa Creu que va elaborar mostrant el seu vincle amb la ciutat. Es tracta de peces cedides per col·leccions particulars que mai abans s’havien exposat juntes. La regidora de d’equipaments culturals, Mariona Seguranyes, ha anunciat que per celebrar l’efemèride l’exposició es podrà visitar de manera gratuïta durant tot el cap de setmana. A més, s’ha restituït una placa de marbre en honor a l’artista que va fer Artur Novoa.
L’11 de maig del 1904 en una modesta habitació del número 6 del carrer Monturiol de Figueres va néixer Salvador Dalí. 120 anys després, la ciutat vol retre homenatge a l’efemèride i aquest dissabte obrirà les portes a una nova exposició convidada a la casa natal amb dibuixos originals de l’artista.
Es tracta de vuit peces –sis dibuixos i dos cartells de fires que també són obra seva però que estan impresos– que se centren en l’etapa d’adolescència i joventut del pintor i que giren entorn de la seva relació amb Figueres i l’Empordà. També de la relació que va tenir amb diversos amics i personalitats de l’època i la seva família.

 

La mostra incorpora un dels pocs retrats que hi ha dels Dalí Domènech al complet. Un dibuix on la mare, Felipa Domènech, adquireix un gran protagonisme i on apareix el propi Dalí caracteritzat amb un barret de pintor. Entre les obres, també hi ha una portada –finalment, descartada– de l’Empordà Federal i un “putrefacte”.
Es tracta de peces cedides per col·leccions particulars i que, tot i que s’havien exposat per separat, mai abans havien format part d’una mostra conjunta. L’exposició es podrà visitar fins al 12 de setembre a l’espai ‘Obres Convidades’ que hi ha just a l’entrada de l’edifici. Durant aquest cap de setmana, a més, es podrà visitar de forma gratuïta i independent a la visita de la casa natal.
D’altra banda, coincidint amb aquesta data, s’ha restaurat i restituït la placa de marbre que hi havia a la façana de l’edifici i que es va retirar durant les obres de rehabilitació. Es tracta d’una peça que Figueres va encarregar a l’escultor Artur Novoa pels actes d’homenatge a Dalí del 12 d’agost del 1961, després que expressés la voluntat de fer el Museu Dalí a la ciutat. La placa lluirà de forma permanent a l’interior de l’edifici, just a l’entrada.

Més de 20.000 visitants
La commemoració arriba també just quan se celebren sis mesos de l’obertura de la casa natal. Seguranyes ha dit que estan molt satisfets amb el ritme de visitants i els retorns que genera la visita. En aquest sentit, ha explicat que tenen una mitjana de cent persones al dia i que en aquest mig any ja hi ha passat 22.000 visitants.

Tags: Alt Empordà, art contemporani, commemoració, cultura, exposició temporal, Figueres, historia, pintura, Salvador Dalí, societat
Notícia anterior
Nova edició de la Mostra del Disc Antic de Palamós
Notícia següent
Acció Climàtica recupera el cabal ambiental del Ter de 2.000 litres per segon per mantenir-lo al nivell actual

Vols estar informat?

Subscriu-te i rebràs les notícies de l’Empordà gratuïtament al teu correu.

Fill out this field
Introduïu una adreça electrònica vàlida.

Catalunya News

Segueix-nos

Instagram

També us pot interessar

Idiomes