Figueres critica que els deu multireincidents més actius a la ciutat acumulin fins a 190 antecedents i denúncies

Figueres (ACN)

L’Ajuntament de Figueres critica que els deu multireincidents més actius a la ciutat acumulin fins a 190 antecedents i denúncies per delictes menys greus.

L’alcalde Jordi Masquef lamenta “la sensació d’impunitat que genera detenir-los i que tornin a circular pel carrer poques hores després d’haver passat a disposició judicial“. En contraposició, Figueres celebra haver aconseguit frenar l’augment dels delictes i posicionar-se com un dels municipis gironins on menys creixen. En concret, entre gener i juny els delictes a la ciutat han augmentat un 3,6% (per sota de la mitjana del 10,4% a les principals ciutats gironines). “Hi ha un canvi de tendència, després de la crescuda constant des del 2022, però encara hi ha feina per fer“, diu Masquef.
En roda de premsa aquest dijous al matí, l’Ajuntament de Figueres ha exposat la problemàtica a què fa front la ciutat amb l’acumulació de fins a 190 antecedents i denúncies per delictes menys greus per part dels deu multireincidents principals. L’alcalde de Figueres, Jordi Masquef, ha lamentat “la sensació d’impunitat i la impotència que genera detenir-los i que tornin a circular pel carrer poques hores després d’haver passat a disposició judicial“. “Podríem obrir un debat sobre què caldria fer amb aquestes persones“, ha llençat.
Pel que fa a les detencions, han augmentat considerablement el darrer any. En concret, entre gener i setembre se n’han efectuat 216. Una xifra que supera en un 31,7% les detencions del 2023, quan se’n van fer 164. I també les dels anys anteriors amb 187 detencions registrades el 2022 i 133 el 2021. I des de l’Ajuntament es preveu tancar l’any havent doblat la xifra de l’any anterior.

Canvi de tendència
L’Ajuntament de Figueres celebra haver aconseguit frenar l’augment dels delictes i posicionar-se com un dels municipis gironins on menys creixen. En concret, segons dades del Ministeri de l’Interior, s’ha passat dels 1.958 delictes registrats l’any passat entre gener i juny, als 2.028 actual. Unes xifres que representen una crescuda del 3,6% (per sota de la mitjana d’augment de delictes a les principals ciutats gironines que és del 10,4%).
Creiem que hi ha un canvi de tendència i que Figueres frena l’augment de delictes a la ciutat amb crescuda constant des del 2022“, ha dit Masquef, que ha recordat que “el primer trimestre d’aquell any es va registrar un augment del 39%“. Una xifra que dista considerablement de l’augment del 3,6% actual. Tanmateix, el batlle té clar que “no són xifres per treure pit perquè encara hi ha feina per fer“.
Des de l’Ajuntament s’ha volgut atribuir aquest canvi de tendència “principalment, al canvi a la cúpula de la Guàrdia Urbana, sota el comandament del sotsinspector Lluís Lupiàñez“. El sotsinspector, que també ha assistit a la roda de balanç de la criminalitat a Figueres, ha dit durant la seva intervenció que “la Guàrdia Urbana és un cos viu que treballa per adaptar-se cada dia a la situació que hi hagi al carrer“.

Més delictes resolts
Des de principis d’any, la Guàrdia Urbana i els Mossos d’Esquadra han resolt un 15% més de delictes comesos a Figueres que el 2023. I, en total, s’han resolt el 53% de tots els delictes registrats. També hi ha hagut més operatius contra el cultiu i el tràfic de droga. En dades, si el 2022 i el 2023, es van detectar a Figueres 56 i 53 delictes contra la salut pública, des de principis d’any n’hi ha hagut 66.
En col·laboració amb tots els cossos policials, aquest 2024 ha augmentat el desmantellament de plantacions de marihuana en habitatges, horts i locals, així com les inspeccions setmanals en bars conflictius de la ciutat en els que s’ha detectat tràfic de droga.
D’entre els delictes que es cometen a la ciutat, l’Ajuntament ha volgut destacar la caiguda dels de patrimoni. Aquest 2024, entre gener i setembre se n’han comès 2.769, dels quals 974 ja estan resolts. Aquesta és una xifra que dista dels 3.001 registrats pels cossos policials el 2022 o dels 3.245 de 2023.
D’aquests delictes, els multireincidents a la ciutat han comès el 2022, el 2023 i el 2024 (de gener a setembre): 1.052, 1.102, 1.097 furts, respectivament. Un total de 103, 91, 114 robatoris amb violència o intimidació; 300, 312, 145 robatoris amb força i 352, 326, 283 robatoris amb força en interior de vehicle. A més, també han estat responsables de 88, 56, 57 ocupacions, respectivament per anys i de 54, 75, 85 robatoris o furts de vehicle.

Un cos policial amb més múscul
Per continuar treballant per reduir els delictes a la ciutat, Figueres vol dotar la Guàrdia Urbana de pistoles taser, gas pebre i detectors de metall. La petició en forma de moció de Junts x Figueres es formalitzarà al ple d’aquest dijous i té la voluntat que s’inclogui al pressupost del 2025. La moció també contempla la confecció d’un protocol que en reguli l’ús i la realització dels cursos de formació per als agents que puguin fer servir els dispositius.
A més, també hi ha la voluntat d’ampliar el cos de la Guàrdia Urbana amb la incorporació de més agents –a part dels onze que s’han contractat aquest any–, així com es preveu posar en marxa càmeres lectores de matrícula i de videovigilància urbana i renovar l’ordenança de civisme.

Tags: Ajuntament de Figueres, balanç, delinqüència, denúncies, Guàrdia Urbana de Figueres, policia local, reincidència, serveis, societat, successos

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Fill out this field
Fill out this field
Introduïu una adreça electrònica vàlida.

Notícia anterior
Ferran Adrià i una exposició sobre la gastronomia catalana, protagonistes a Berlin
Notícia següent
Nou cicle d’activitats sobre la salut de les dones i la ciclicitat femenina a Palafrugell

Vols estar informat?

Subscriu-te i rebràs les notícies de l’Empordà gratuïtament al teu correu.

Fill out this field
Introduïu una adreça electrònica vàlida.

Catalunya News

Segueix-nos

Instagram

També us pot interessar

Idiomes