Figueres presenta un pressupost de 63,5 MEUR per al 2021 i en destinarà 8,4 a inversions

Figueres (ACN).- Figueres ha presentat aquest divendres els comptes per al 2021, que per primera vegada en molts anys arriben a “termini” i abans de l’entrada del nou any.

El pressupost, que es portaran al ple del dimecres que ve, s’enfila fins al 63,5 MEUR, 3,9 milions més que el del 2020. L’alcaldessa, Agnès Lladó, ha remarcat que radiografien l’objectiu de l’equip de govern de fer front a la situació social i econòmica generada per la covid-19 sense oblidar la dinamització de l’economia.

Més despesa social
En aquest sentit, els comptes preveuen una increment de la despesa social en un 15,44% i també un increment destinat a la reactivació econòmica i el foment de l’ocupació, en un 4,77%. Lladó ha dit que l’Ajuntament ha hagut de fer front a un augment del 60% de famílies que mai abans havien estat en una situació de vulnerabilitat i que ara han necessitat ajuts en aliments. “Hem de tenir la cobertura suficient per a qualsevol família que ho pugui necessitar“, ha insistit. També es preveu la contractació de més personal: quatre agents de la Guàrdia Urbana, tres delineants, un tècnic de salut, un de riscos laborals, tres tècnics informàtics i personal de l’àrea d’esports i turisme.

Menys festes i esdeveniments
Per contra, baixaran les despeses d’alcaldia (2,09%), comunicació (6,17%) i festes populars i celebracions (17,3%). En relació aquest àmbit, Lladó ha recalcat que això es deu al fet que la pandèmia no permet fer determinats esdeveniments ni que es produeixin aglomeracions. Amb previsió que la situació s’allargui, també s’ha disminuït el pressupost destinat a l’Acústica, que serà de 220.000. Lladó ha remarcat, però, que en cas que es poguessin celebrar com habitualment, “els diners hi seran“.
L’equip de govern (ERC, PSC, Guanyem Figueres i Canviem Figueres) també mantindrà l’aposta per seguretat iniciada als comptes de l’any passat, amb la consolidació de l’augment de 800.000 euros en aquest àmbit i la contractació de quatre agents. “La seguretat segueix sent una prioritat“, ha afegit.

Un préstec i més inversions
En relació a les inversions, els comptes per a l’any que ve preveuen destinar-hi 8,47 milions d’euros. D’aquests, 6,9 es finançaran a través d’un préstec i la resta a través de subvencions i la venda de la Casa Nouvilas per valor de prop d’1,2 MEUR, que l’ajuntament ja contemplava al pressupost del 2020. Lladó ha dit que s’ha iniciat l’expedient de venda, tot i que no ha concretat si tenen o no algun comprador. També ha dit que la pandèmia va endarrerir els tràmits que calia fer per treure-ho a concurs públic i que la prioritat aquests mesos ha estat atendre l’emergència social.
Entre els principals projectes previstos, hi ha 300.000 euros per a l’escola Carme Guasch amb l’objectiu de redactar el projecte executiu durant el segon semestre de l’any que ve, 768.400 per a les obres de la segona fase de la Casa Natal de Dalí o 1,5 MEUR per al nou pavelló. El concurs per construir-lo va quedar desert i el consistori està buscant la fórmula per tirar-ho endavant.

La venda de la Casa Nouvilas i el pavelló
Mentrestant, ha reservat els diners previstos als comptes del 2020 i preveu també destinar-hi els diners que s’obtinguin de la venda de la Casa Nouvilas. En aquest sentit, Lladó ha dit que això permetrà que no s’hipotequi cap inversió perquè els diners previstos per al pavelló sumen més de 3 MEUR i “és impossible que durant el 2021 puguem certificar obra per aquest import“.

Millora de l’espai públic
També preveuen 300.000 euros per a la millora de l’enllumenat públic, 345.000 per asfaltatge i voreres, 478.000 per reposició de clavegueram i 250.000 més per reposicions d’aigua. A més, es contemplen 760.000 euros per adequacions de l’espai públic i 400.000 més per al manteniment i millora d’equipaments esportius.
El capítol d’inversions també inclou 200.000 euros per escoles i centres educatius, una millora de la senyalització d’aparcaments (60.000 euros), la supressió de barreres arquitectòniques (50.000 euros) i la primera fase del magatzem de serveis urbans (292.000 euros). Tanquen aquest capítol, inversions destinades a instal·lacions fotovoltaiques (271.000 euros), els pressupostos participatius (200.000 euros), instal·lacions elèctriques (165.000 euros), l’adquisició de terrenys (120.000), benestar animal (40.000) i equipaments culturals (45.000 euros). En conjunt, les inversions suposen un increment de 2,7 MEUR respecte del pressupost del 2020.

Tags: Ajuntament de Figueres, Alt Empordà, Figueres, inversions, millores, política, pressupostos, serveis, societat

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Fill out this field
Fill out this field
Introduïu una adreça electrònica vàlida.

Notícia anterior
Balanç satisfactori de “La Bisbal en tots els sentits”, la campanya de promoció turística de Visit La Bisbal
Notícia següent
La Diputació de Girona, al costat dels joves esportistes de la demarcació

Vols estar informat?

Subscriu-te i rebràs les notícies de l’Empordà gratuïtament al teu correu.

Fill out this field
Introduïu una adreça electrònica vàlida.

Catalunya News

Segueix-nos

Instagram

També us pot interessar

Idiomes