Front comú del Govern i els pescadors per garantir el futur de la flota catalana i acabar amb la sobrepesca

Roses.- El Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural dona suport a l’aturada dels pescadors contra la limitació de les captures.

La protesta, convocada per a aquest divendres, denuncia que la restricció posarà en perill la supervivència de la meitat de les 218 embarcacions d’arrossegament de la flota pesquera de Catalunya. La restricció, l’estableix un reglament comunitari contra la sobrepesca que imposa una reducció del 40% de les captures en un marge de només 5 anys, a comptar des de l’any 2020 fins a l’any 2025.
La consellera Teresa Jordà s’ha sumat a la protesta aquest dijous a la tarda, després d’una reunió amb el president de la Federació Nacional Catalana de Confraries de Pescadors i Patró major de la Confraria de Pescadors de Roses, Antoni Abad, i diversos patrons a la llotja de Roses, com a mostra de compromís per a la continuïtat de la pesca mediterrània.

Catalunya i el País Valencià sumen el 70% de la flota d’arrossegament
El 70% de les embarcacions d’arrossegament al Mediterrani corresponen a Catalunya i el País Valencià. És per això que la Generalitat de Catalunya i la Valenciana s’han aliat amb el sector per defensar un canvi del reglament. Tant ambdues administracions com els pescadors comparteixen l’objectiu comunitari, que és fer créixer i estabilitzar la població de peix. No obstant això, discrepen sobre els terminis. Tots dos executius, d’acord amb els pescadors, defensen que la consecució d’aquesta fita quedi fixada per a l’any 2030. Ho fan amb el suport d’un estudi científic de l’Institut Català de Recerca per a la Governança del Mar (ICATMAR) que posa en dubte l’efectivitat del reglament europeu per a la reducció de la sobrepesca. En aquest sentit, Catalunya, el País Valencià i els pescadors, a més de l’allargament del termini fins a l’any 2030, defensen mesures alternatives a la dràstica reducció de les captures, entre les quals la creació de noves reserves marines i reduir les captures de peixos petits.

2 mesos sense resposta del Govern espanyol
La Generalitat de Catalunya i la Valenciana s’han adreçat per carta, conjuntament, al Govern espanyol per traslladar-li la inquietud d’ambdues administracions i del sector pesquer i les propostes per impedir la reducció de les flotes i recuperar la població de peix. Malgrat la petició d’una reunió d’urgència, dos mesos després, el Ministeri d’Agricultura, Pesca, i Alimentació encara no ha respost la missiva (torbareu la carta adjunta al final d’aquest document).
Mentrestant, l’aplicació espanyola de la normacomunitària encara ha agreujat més les conseqüències negatives per a la flota pesquera del Mediterrani

La Generalitat i els pescadors, compormesos contra la sobrepesca
Per aconseguir els objectius europeus contra la sobrepesca, aquest febrer, les confraries de pescadors catalanes i les seves federacions, d’acord amb estudis científics encarregats per la Generalitat, han proposat la protecció de totes les espècies capturades amb l’art d’arrossegament en 18 àrees del litoral català. En conjunt, aquestes àrees sumen més de 400 quilòmetres quadrats. Es tractaria de zones de veda permanentment tancades per a la pesca d’arrossegament, i també per al palangre i la resta d’arts de pesca de fondària. És una fórmula que afavoreix tant la recuperació d’espècies com la supervivència del sector.

Pop, gamba i rap
La pesca d’arrossegament consisteix en un sac de xarxa remolcat des d’una o dues barques. D’aquest manera, el peix que es troba en el recorregut és capturat dins el sac. La flota d’arrossegament captura pop roquer, gamba rosada, llenguado, llagostí, moll, lluç, galera i rap.
En els últims 20 anys, s’ha perdut la meitat de la flota pesquera catalana, que ha passat de 1.382 a 726 embarcacions. D’aquestes, 218 són barques d’arrossegament.

Suport de l’Ajuntament de Roses a la jornada de vaga del sector pesquer
L’alcaldessa de Roses, Montse Mindan, ha participat aquest dijous a la tarda en la reunió que ha tingut lloc al moll comercial de Roses amb la consellera d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, Teresa Jordà; el director general de Pesca i Afers Marítims, Sergi Tudela; el president de la Federació Nacional Catalana de Confraries de Pescadors i patró major de la Confraria de de Roses, Toni Abad; i representants del sector pesquer.
Al llarg de la trobada els representants del sector han plantejat el seu desacord amb l’aplicació del Pla Multianual de Pesca Demersal a càrrec de la Unió Europea, que suposa la dràstica reducció de les jornades de pesca, així com la resta de reivindicacions que han portat la Federació Nacional Catalana de Confraries de Pescadors ha convocar una aturada del sector pesquer de l’arrossegament català per demà, divendres 4 de juny.
Davant aquesta jornada d’aturada, tots els grups municipals que integren Ajuntament de Roses fan palès el seu suport a les reivindicacions manifestades pels pescadors, així com la seva preocupació per les dificultats a les quals s’enfronta aquesta activitat econòmica, cabdal per a la població rosinca.
La reducció gradual de les jornades de pesca constatades pel sector des de l’aplicació del Reglament Europeu de gestió de la pesca d’arrossegament, aprovat l’any 2019, i l’alerta de perill de la viabilitat socioeconòmica i de continuïtat d’aquesta activitat, posen de manifest la necessitat de conciliar i armonitzar les mesures de protecció del recurs pesquer amb la viabilitat i subsistència del sector.
Per això, durant la trobada d’aquesta tarda, l’alcaldessa de Roses ha manifestat la necessitat urgent de què les propostes dels pescadors siguin tingudes en compte per l’Estat i per la Unió Europea, i ha constatat el suport ple de l’Ajuntament de Roses a la petició de reforma del Reglament Europeu i a l’elaboració del Pla de gestió general per al conjunt de la flota mediterrània requerit pels pescadors catalans.

Tags: Alt Empordà, arrossegament, crisi, Departament d’Agricultura, economia, europa, govern espanyol, limitació, medi ambient, mediterrani, pesca, pescadors, Roses, societat, vaga

1 comentari. Leave new

  • La manca de mesures i controls i la cobdicia al llarg de decades han convertit el Mediterrani en el mar més contaminat i sobre explotat del planeta. Ara calen mesures urgents i contundents si o si, no es pot seguir cedint als interessos econòmics i acavar convertint el Mediterrani en un mar mort ple de plàstics, nitrats, bacteris, etc. Calen grans reserves marines, reduir i reconvertir la flota de arrossegament en pesca artesanal. No es pot seguir subvencionant la destrucció del medi marí

    Respon

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Fill out this field
Fill out this field
Introduïu una adreça electrònica vàlida.

Notícia anterior
Detenen un jove de Palafrugell que enviava paquets de marihuana a través d’empreses de missatgeria
Notícia següent
Roses floreix amb catifes, decoracions, gastronomia i còctels florals

Vols estar informat?

Subscriu-te i rebràs les notícies de l’Empordà gratuïtament al teu correu.

Fill out this field
Introduïu una adreça electrònica vàlida.

Catalunya News

Segueix-nos

Instagram

També us pot interessar

Idiomes