Girona encapçala de nou el descens de l’atur al juliol i baixa dels 40.000 desocupats per primer cop des de la pandèmia

Girona (ACN).- Les comarques gironines han tornat a encapçalar el descens de l’atur a Catalunya durant el juliol. A la demarcació, al llarg del mes la taxa de desocupats s’ha reduït en un 10,7% i hi ha hagut 4.428 persones que han trobat feina.

Percentualment, és la reducció més baixa arreu del país. L’arribada de l’estiu i de les vacances s’ha deixat notar, perquè tot i les incerteses per la variant delta, el sector serveis (que agrupa turisme i hostaleria) és el que més redueix atur. A més, aquest juliol, per primer cop d’ençà de l’esclat de la pandèmia, la xifra d’aturats a la demarcació se situa per sota dels 40.000. En concret, a comarques gironines ara hi ha 36.952 persones que busquen feina (un 13% menys en comparació amb el juliol del 2020).
Les dades d’atur del juliol a comarques gironines trenquen una barrera psicològica. Perquè per primera vegada des del coronavirus, la xifra de desocupats a la demarcació baixa per sota dels 40.000. No passava des de l’abril de l’any passat, quan l’estat d’alarma i el confinament van impactar de ple damunt el mercat laboral (i van fer disparar tant l’atur com els ERTO).
A la demarcació, durant el juliol la taxa de desocupats s’ha reduït en un 10,7%. Percentualment, i com ja va passar al juny, aquest és el descens més gran que s’ha registrat arreu de Catalunya (on, de mitjana, l’atur ha baixat un 8,42%).
Aquesta nova davallada de l’atur se suma a les que el territori ha vingut registrant des del març. És, per tant, el cinquè mes consecutiu en què la taxa de desocupats va a la baixa.
En concret, durant el mes de juliol hi ha hagut 4.428 gironins que han trobat feina i han sortit de les llistes. I gairebé tres de cada quatre –en concret, el 73%- ho han fet al sector serveis (dins el qual hi ha l’hostaleria i el turisme). En concret, aquí l’atur s’ha reduït en 3.234 persones. Un reflex que s’ha entrat de ple en temporada d’estiu i que, malgrat les incerteses derivades per la variant delta, que han trastocat els viatges internacionals, el sector ha generat ocupació.
La reducció d’atur no només s’ha donat als serveis. També s’estén a la resta de sectors, tot i que en aquests casos, en menor de mesura. Durant el juliol, la indústria gironina ha reduït 282 desocupats; la construcció, 235, i l’agricultura, 134. Finalment, hi ha 543 gironins que no tenien cap feina anteriorment, i que també n’han trobada una.

Un 13% menys que ara fa un any
Les comarques gironines tanquen el juliol amb 36.952 desocupats. Per trobar-ne una de similar, s’hauria de remuntar enrere en l’estadística fins al novembre del 2019 (quan a la demarcació hi havia 36.809 aturats).
En comparació amb el juliol del 2020, quan ja s’havia fet la primera desescalada, les xifres també milloren. Perquè ara mateix la demarcació té un 13,07% menys d’aturats que ara fa dotze mesos (en concret, 5.554 persones desocupades menys).
Dels 36.952 desocupats, la majoria es concentren al sector serveis (26.036). Al terciari el segueix la indústria (amb 3.907 desocupats), la construcció (3.468) i l’agricultura (1.179). Per últim, a comarques gironines hi ha 2.362 aturats a qui no els consten feines anteriors.

Més contractes i afiliats
El descens de l’atur a les comarques gironines, de retruc, també es tradueix amb més contractes i afiliats a la Seguretat Social. Durant el juliol, a la demarcació s’han signat 34.294 contractes, cosa que suposa un increment de fins al 4,25% en relació amb el mes anterior. Un percentatge que se situa al 6,99% si es compara amb l’any passat (perquè en relació al juliol del 2020, s’han signat 2.242 contractes més).
De tot aquest global, novament, el sector que concentra més contractes és el dels serveis (fins a 26.635). Ara bé, també s’ha de destacar que més de vuit de cada deu contractes que s’han rubricat durant el mes de juliol (29.158, un 85%) són temporals.
D’altra banda, la demarcació tanca el juliol amb 15.223 treballadors afiliats més, cosa que suposa un increment del 4,49% al llarg del mes. Ara, a comarques gironines hi ha 354.113 afiliats a la Seguretat Social (un 6,48% més si es comparen amb els que hi havia a juliol del 2020).
Per últim, l’estadística també inclou un apartat específic sobre l’impacte de la Covid-19 que recull els ERTO per demarcacions. A comarques gironines, segons aquestes dades, el juliol s’ha tancat amb 1.610 expedients actius que afecten 4.933 treballadors. És un descens significatiu, sobretot pel que fa a treballadors afectats, en relació amb el mes de juny (quan aleshores hi havia 2.521 ERTO actius que afectaven 8.973 treballadors).

Tags: atur, balanç, Comarques gironines, descens, estadística, ocupació, seguretat social, serveis, societat, treball

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Fill out this field
Fill out this field
Introduïu una adreça electrònica vàlida.

Notícia anterior
Neus Mar i Nito Figueras presenten “Heroïnes” al festival F’Estiu de Calonge i Sant Antoni
Notícia següent
Presó sense fiança per al camioner begut que va provocar l’accident mortal a la Jonquera

Vols estar informat?

Subscriu-te i rebràs les notícies de l’Empordà gratuïtament al teu correu.

Fill out this field
Introduïu una adreça electrònica vàlida.

Catalunya News

Segueix-nos

Instagram

També us pot interessar

Idiomes