Gran èxit de la conferència sobre la necròpolis medieval i moderna d’Ullà

Ullà.- Una trentena de persones es van aplegar ahir dijous a la capella de Sant Andreu d’Ullà, que era l’antiga parròquia, per conèixer  de primera mà la descoberta i excavació de part de la necròpolis parroquial medieval i moderna del municipi.

Els ponents, Marc Bouzas i Neus Colomer, arqueòlegs responsables de l’excavació, van explicar que durant l’actuació, que es fa fer a l’entorn de la rasa oberta dins de les orbes de millora del Pla de Barris a principis del 2019, es van trobar 9 tombes amb 11 individus. A més, de la terra extreta de la rasa van identificar ossos de 18 morts, si bé alguns podrien ser dels individus de les tombes. Els arqueòlegs van voler recordar i agrair la implicació de l’exregidor municipal Francesc Xavier Díaz en impulsar l’excavació. “Venia cada dia a veure’ns”, va recordar Bouzas. I va afegir: “és l’única excavació que s’ha fet mai al nucli d’Ullà”.
De les nou tombes, que els arqueòlegs van situar entre els segles X i XVIII, van destacar la que estava feta a la roca mare. Van explicar que estava feta per albergar dos cadàvers i en ella van trobar l’esquelet d’un home i, a sota, un segon, que era d’una dona. “És l’únic cas que hem trobat a Girona”, va manifestar Colomer, que va afegir que també van trobar ossos d’un tercer, que era un nen. A més, hi havia petxines, que era una pràctica dels segles XII i XIII. Colomer també va recordar que tots els cadàvers estaven orientats a l’est, a excepció d’un, encara que ho va justificar per la manca d’espai. També es van trobar lloses de pissarra, que s’utilitzaven als segles IX i X per posar sobre els morts.
Arran de l’estudi antropològic dels ossos, Colomer va explicar que no van trobar persones joves. D’entre 20 i 35 anys, la majoria eren dones, mentre que de 35 a 50, eren homes. No apareix cap de més de 50 anys. Tot i això, l’arqueòloga va voler deixar clar que “la part excavada és petita”. A més, va voler destacar la presència d’un cadàver que feia 180 centímetres, cosa gens normal per l’època.
La conferència, organitzada pel Museu de la Mediterrània de Torroella de Montgrí amb la col·laboració de l’Ajuntament, formava part del IV Cicle de Conferències d’Arqueologia “Desenterrant l’Empordà”. La troballa es va fer el 2019, durant les obres de millora del nucli antic, a la zona de la plaça de Sant Andreu, dins de l’execució del projecte del Pla de Barris.
L’alcalde, Josep López, destaca la implicació del Museu de la Mediterrània per posar en valor els municipis del Baix Ter. “És un projecte molt engrescador i interessant per potenciar tot els pobles del Baix Ter”, explica l’alcalde. En aquest sentit, López recorda com el Museu ja va organitzar l’estiu de l’any passat una visita guiada pel nucli antic dins del cicle de sortides pel Baix Ter de cares a donar a conèixer els pobles que integren aquest àmbit geogràfic. Durant la ruta es van aprofitar els plafons informatius de la historia i el patrimoni local, que va instal·lar l’any 2020 l’Ajuntament dins del projecte Pla de Barris.

Tags: arqueologia, Baix Ter, conferència, cultura patrimoni, espais medievals, excavacions arqueològiques, historia, necròpolis, societat, Ullà
Notícia anterior
L’Ajuntament de Palafrugell fa diverses actuacions en punts de recollida d’escombraries per prevenir l’abandonament de residus
Notícia següent
El Govern demana a la Comissió Europea que reconegui l’esforç de la flota pesquera catalana en l’aplicació de mesures per dur a terme una pesca sostenible

Vols estar informat?

Subscriu-te i rebràs les notícies de l’Empordà gratuïtament al teu correu.

Fill out this field
Introduïu una adreça electrònica vàlida.

Catalunya News

Segueix-nos

Instagram

També us pot interessar

Idiomes