Guanyadors dels XIV Premis de Recerca Joan Torró i Cabratosa del Museu de la Mediterrània

Torroella de Montgrí.- El passat divendres 26 de gener, s’anunciaven els guanyadors de la XIV edició dels Premis de Recerca Joan Torró i Cabratosa en un acte celebrat a l’auditori del Museu de la Mediterrània.

Els guanyadors són Dolors Agüera Agüera, en la modalitat de Ciències Socials, amb el projecte “Un racó de paradís. Els primers xalets d’estiueig a l’Estartit a la primera meitat del segle XX” i Fèlix Amat Orriols, en la modalitat de Medi Ambient, amb el projecte “Demografia i ús de l’hàbitat de la sargantana cendrosa a les dunes de Pals i interacció amb altres lacèrtids”.
L’acte també ha servit per presentar el volum 14 de la col·lecció “Recerca i Territori”. En aquest cas es publicaven els treballs dels guanyadors de la passada edició: un estudi sobre l’estat els boscos de gorgònies a les illes Medes, de Gerard Mas, Eduard Serrano i Rafel Coma, i un extens treball sobre el segle XVII a Torroella de Montgrí fet per Xavier Solà.

Els projectes premiats de la XIV edició
El XIV Premi de Recerca Joan Torró i Cabratosa en la modalitat de Ciències Socials “Un racó de paradís. Els primers xalets d’estiueig a l’Estartit a la primera meitat del segle XX” és un projecte de Dolors Agüera que proposa fer un estudi dels primers xalets que es van edificar a l’Estartit a principis del segle XX, molt abans de l’arribada del que s’ha anomenat turisme de masses.
Per altra banda, el XIV Premi de Recerca Joan Torró i Cabratosa en la modalitat de Medi ambient “Demografia i ús de l’hàbitat de la sargantana cendrosa a les dunes de Pals i interacció amb altres lacèrtids” és el projecte amb el que Fèlix Amat proposa fer un estudi de la sargantana cendrosa, una espècie protegida considerada com a vulnerable i de la que en tenim una població important a les dunes de la platja de Pals.
Els dos premiats portaran a terme el seu treball el 2024 i serà presentat el 2025.

Joan Torró i Cabratosa
Joan Torró i Cabratosa va néixer a Torroella de Montgrí el 14 d’abril de 1958. Ja de nen, era un apassionat per les ciències naturals i molt especialment per la geologia. Quan encara estudiava batxillerat, es vinculà al grup iniciador del Museu del Montgrí i del Baix Ter i col·laborà en la recerca arqueològica al Montgrí i en camps de treball arqueològic a França. Després d’estudiar medecina, va esdevenir el metge del Servei de Bombers de la Generalitat a la demarcació de Girona. Va contribuir decisivament a la creació de la secció de ciències naturals del Museu. Va establir el plànol de les cavitats del Montgrí i segurament era una de les persones que millor coneixia el Montgrí. Malauradament, va morir en un accident d’helicòpter quan participava en una operació dels bombers el 6 d’abril de 1989.

Tags: ciència, cultura patrimoni, espais naturals, guanyadors, historia, medi ambient, Museu de la Mediterrània, Premis, recerca, societat, Torroella de Montgrí

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Fill out this field
Fill out this field
Introduïu una adreça electrònica vàlida.

Notícia anterior
El president Aragonès visita el projecte “Calonge, poble de llibres”
Notícia següent
El Govern descarta decretar l’entrada en emergència al sistema Ter-Llobregat aquesta setmana

Vols estar informat?

Subscriu-te i rebràs les notícies de l’Empordà gratuïtament al teu correu.

Fill out this field
Introduïu una adreça electrònica vàlida.

Catalunya News

Segueix-nos

Instagram

També us pot interessar

Idiomes