Hectàrees de pomeres arrasades al Baix Empordà com a conseqüència del temporal

Un camp de pomeres d’Ultramort, encara inundat el 26 de gener del 2020. Foto: Marina López
Ultramort (ACN) .- Els fructicultors comencen a comprovar les conseqüències del temporal Gloria als camps del Baix Empordà. El Ter es va desbordar a l’alçada de Foixà i va arrasar hectàrees dels camps més propers al riu, sobretot a la zona de Verges, Ultramort, Ullà o Torroella de Montgrí.

“Els camps s’inunden habitualment però mai ens haguéssim imaginat que el riu canviaria el seu curs i ens passaria pel mig dels nostres camps”, ha explicat Joan Maria Pareta, fructicultor de Giropoma Costa Brava i membre d’Unió de Pagesos. La virulència de la riuada va arrancar completament alguns camps i es va endur les pomeres Ter avall. Altres plantacions, encara avui, estan inundades: “No sabem com reaccionaran les plantes, veurem com serà la floració”.
Els fructicultors recorren els camps de pomeres del Baix Ter. Alguns ho van poder començar a fer divendres però d’altres, com els d’Ullà, tot just han pogut arribar a les plantacions aquest diumenge. La Indicació Geogràfica Protegida (IGP) Poma de Girona està recopilant informació sobre l’abast dels danys causats pel temporal i, sobretot, pel desbordament del riu Ter més avall de Foixà.
Pareta exposa que, en aquest punt, la mota va cedir i va fer que el riu “canviés el seu curs” i passés pel mig dels camps més propers al Ter a la zona d’Ultramort. Aquí, hi ha algunes hectàrees totalment arrasades i on no hi queda ja ni una sola pomera. Altres tenen els arbres vinclats: “Encara no sabem si han sobreviscut o no”. A més, també hi ha hagut camps inundats durant dies. Aquest diumenge, l’aigua encara omplia algunes superfícies de pomeres.
El fructicultor Joan Maria Pareta en un dels camps totalment arrasats pel temporal, el 26 de gener del 2020. Foto: Marina López

“Sabíem que havia de ploure molt i els nostres camps s’inunden sovint, però mai havíem vist baixar aigua amb tanta virulència”, ha afirmat Joan Maria Pareta. A banda dels arbres que caldrà replantar, els fructicultors també alerten que a les estructures i a les mateixes pomeres s’hi han acumulat gran quantitat de troncs i restes que caldrà treure totalment.
En aquest punt on el Ter es va desbordar, hi ha un camp experimental amb les varietat més innovadores de Giropoma Costa Brava. Aquí, les estructures i les xarxes anticalamarsa han resistit l’embat de l’aigua però també caldrà revisar, al llarg de tot el recorregut, les canalitzacions de reg. “Nosaltres ens esforçarem al màxim per recuperar-nos, però les administracions i l’asseguradora també s’han de posar les piles”, subratlla Pareta.
“Tothom, qui més qui menys, té algun tros de camp que se li ha emportat la riuada, amb alguna pomera que ha quedat arrencada, haurem de refer els camps”, ha afirmat el fructicultor que ja avança que la valoració de la IGP revelarà que hi ha “danys quantiosos” perquè hi ha afectacions “molt greus”.
La IGP també abasta algunes pomeres de l’Alt Empordà que també han quedat afectades, en aquest cas pel creixement del riu Fluvià. “Aquí tothom assegura les seves instal·lacions i el dany en molts llocs és total, haurem de demanar el màxim a l’asseguradora”, ha indicat.
Pareta, com a membre d’UP, també afirma que ha estat una inundació diferent a les que havien viscut fins ara, perquè el riu baixava amb molta força, i ho atribueix al desembassament d’aigua de Susqueda que dijous a la nit va fer arribar molts metres cúbics per segon d’aigua al Baix Ter. “El riu s’ha desbordat amb una fúria i una empenta que no és normal, que donin explicacions i que expliquin per què ho van fer així”, ha demanat el fructicultor a l’Agència Catalana de l’Aigua i a la Generalitat.

Tags: afectació, camps, desbordar, fructicultors, hectàrres, poma de girona, temporal, Ter, Unió de Pagesos (UP)

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Fill out this field
Fill out this field
Introduïu una adreça electrònica vàlida.

Notícia anterior
L’actor baixempordanès Enric Auquer guanya el Premi Goya a millor actor revelació
Notícia següent
Torroella de Montgrí calcula que caldran mínim 2 MEUR per arreglar els desperfectes del temporal

Vols estar informat?

Subscriu-te i rebràs les notícies de l’Empordà gratuïtament al teu correu.

Fill out this field
Introduïu una adreça electrònica vàlida.

Catalunya News

Segueix-nos

Instagram

També us pot interessar

Idiomes