La inauguració de la nova exposició temporal “Il·lustrant la història” del Museu d’Història de Sant Feliu de Guíxols va tenir lloc el dimecres 30 d’octubre a la capella de l’Antic Hospital, on es podrà visitar fins al 5 de gener de 2025.
L’acte va ser presentat per la directora del Museu d’Història, Sílvia Alemany, pel tècnic del Museu d’Història, Xavi Roca, i pel primer tinent d’alcalde, Josep Melcior Muñoz. Alguns dels artistes presents, també, van voler participar en la presentació de l’acte.
“Il·lustrant la història” mostra la precisió de l’arqueologia amb la creativitat de les representacions visuals per explorar els orígens de la ciutat des d’una nova perspectiva, oferint una finestra al passat que el Museu ha ajudat a preservar al llarg de més d’un segle de la seva trajectòria.
A l’exposició s’hi poden trobar diverses elaboracions de Jordi Sagrera, Néstor Sanchiz, Francesc Riart, Gerard Bussot, Marc Franquesa i Narcís Franquesa.
La mostra de Jordi Sagrera i Aradilla (Girona, 1965) està enfocada al poblat ibèric i la ciutat del segles XIV i XVIII. Sagrera és doctor en història. Des del 1994 és responsable del laboratori d’arqueologia de la Universitat de Girona. Ha dirigit nombroses intervencions arqueològiques d’època ibèrica, romana i medieval (Amer, Peralada, Sant Pere de Roda, els centres històrics de Girona, Peralada i Besalú, etc.). Investigador en projectes de recerca, arqueòleg municipal de Besalú i assessor en patrimoni històric per l’Ajuntament de Girona. Il·lustrador especialitzat en temes històrics i arqueològics. Té obra en publicacions de recerca i divulgació.
Néstor Sanchiz presenta prehistòria, evolució de la badia i el jaciment romà del Monestir. Nascut a Sant Feliu de Guíxols l’any 1937, Sanchiz és pintor, modelador naval, artesà del suro, dibuixant, arqueòleg aficionat. Inventor d’un nou sistema de fer vaixells dintre d’ampolles, té el diploma d’honor i la medalla d’or com a millor modelador naval de l’Estat espanyol, i també el diploma d’honor europeu.
Francesc Riart s’ha enfocat a treballar i investigar els personatges de diferents èpoques. Riart és dibuixant, documentalista d’arqueologia i història, especialista en temes civils, militars, religiosos i arquitectònics, expert en vestuari històric i militar.
A l’exposició de Gerard Bussot s’hi pot observar la ciutat als segles XIX i XX, façana de mar. Bussot nascut, també, a Sant Feliu de Guíxols, 1957, és autor de diversos llibres i articles d’història centrats en Sant Feliu i la Vall d’Aro.
Marc Franquesa ha decidit centrar-se amb els personatges vinculats al ferrocarril.
Finalment, el ganxó Narcís Franquesa i Clos mostra els vaixells del segle XVIII. Franquesa és llicenciat en filosofia i ciències de l’educació per la UNED. Als anys vuitanta va ser un dels membres fundadors del grup Experimental Ninots, productora de dibuixos animats. Com a ninotaire ha publicat acudits i il·lustracions en diferents revistes d’àmbit local i comarcal, i ha participat en diferents exposicions col·lectives.