Joan Mateu exposa la seva proposta de pintura i escultura al Castell de Benedormiens de Castell d’Aro del 13 d’agost al 25 de setembre

Castell-Platja d’Aro.- Joan Mateu (Salt, 1976) exposa una quarantena de peces de pintura i escultura al Castell de Benedormiens de Castell d’Aro, del 13 d’agost al 25 de setembre d’enguany, amb el títol de “Mare Internum”.

La inauguració és dissabte vinent 13 d’agost (20 hores) amb la presència de l’artista i presentació del catàleg commemoratiu editat pel consistori. La mostra es podrà visitar, de dilluns a divendres (de 18 a 21 hores) i els caps de setmana i festius (d’11 a 13 hores i de 18 a 21 hores), amb accés lliure i gratuït. Organitzada per la regidoria de Cultura de l’Ajuntament de Castell d’Aro, Platja d’Aro i S’Agaró; l’exposició és la quarta de l’any al castell; i la setena del cicle anual de 2022 d’arts plàstiques al municipi. Simultàniament, es poden visitar a Platja d’Aro les mostres “Mirades d’una Col·lecció, Fons Municipal d’Art” (fins a l’11 de setembre); i “Sense fi”, d’escultura de gran format de Torrent Pagès al Parc dels Estanys (fins a febrer de 2023).
Joan Mateu –pintor, dibuixant, gravador i músic ocasional– va néixer en una família d’aquarel·listes i la seva passió per la pintura es va anar forjant durant al seva adolescència. L’any 1999 es va instal·lar a Barcelona per estudiar a La Llotja. El 2002 va fer la seva primera exposició individual, tret de sortida de la seva carrera artística que transcorre amb regularitat a galeries i fires d’arreu d’Europa i dels Estats Units. Dels nombrosos reconeixements obtinguts destaquen el 10è Premi Ricard Camí (2007) i dos premis especials a Arte Laguna de Venècia (2011). Amb els anys ha construït un imaginari particular amb un discurs en què la relació entre natura i arquitectura hi tenen un pes específic, i també la incorporació de la figura humana. En les darreres èpoques, la seva obra té deixos de realisme màgic, tràgic i reflexiu al mateix temps.
A l’entorn del títol de la mostra actual l’autor n’explica el següent en una conversa amb Ricard Planas, editor de la revista Bonart i crític d’art: “Coneixem el mar mediterrani majoritàriament com a Mare Nostrum però antigament també es parlava del Mare Internum, pel fet d’estar tancat. Aquest terme definia perfectament la meva interpretació, intima i personal del mediterrani, i concretament de la Costa Brava”. Sobre el seu interès sobre les roques, el temps i el mar, protagonistes de moltes de les obres explica: “Les roques, solemnes i majestuoses, han estat, i són, testimonis de la història; el pes de la memòria. Quan s’observen amb detall, hi podem llegir el rastre del temps. La violència del seu origen i l’erosió causades per la fricció de l’aigua i les inclemències del temps deixen en elles l’empremta d’un univers de matisos (…) Així com les roques, estàtiques, impassibles, transmeten la sensació de temps aturat, el mar, en moviment constant, ens fa evident el pas del temps. Aquesta confrontació temporal crea tensió. Un xoc constant entre dues forces imponents. Aquesta lluita, i la riquesa de matisos d’aquests dos elements, han despertat el meu interès per entendre i reproduir la seva complexitat”.
L’Ajuntament ha dissenyat un calendari expositiu per a 2022 amb nou propostes en tres espais. Al Castell de Benedormiens de Castell d’Aro després de l’actual de Joan Mateu; acollirà una col·lectiva d’Artistes Locals (1 d’octubre-27 de novembre); i prèviament hi ha exposat Lourdes Fisa, Olga Andrino, i una part de la retrospectiva del Fons Municipal d’Art. El Parc dels Estanys de Platja d’Aro acull dues mostres d’escultura de gran format: l’actual de Torrent Pagès, i precedida per la de Josep Coll. Les sales d’art de la Masia Bas de Platja d’Aro també acollien fins a primers d’agost una part de la mostra “Mirades d’una Col·lecció”; i prèviament ho va fer de la primera itinerància de la mostra fotogràfica de la Diputació de Girona, “Pablito, una visió propera”; i a la tardor ho farà amb les obres guanyadores i finalistes del 9è Concurs internacional de fotografia Educant La Mirada.

Tags: art contemporani, Castell-Platja d’Aro, cultura, escultura, exposició temporal, inauguració, pintura, societat

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Fill out this field
Fill out this field
Introduïu una adreça electrònica vàlida.

Notícia anterior
L’Ajuntament de Palafrugell treballarà en la confecció d’un protocol d’actuació en cas de punxades en els espais d’oci nocturn del municipi
Notícia següent
Mesures restrictives per acabar amb les cues dels diumenges a Santa Cristina d’Aro

Vols estar informat?

Subscriu-te i rebràs les notícies de l’Empordà gratuïtament al teu correu.

Fill out this field
Introduïu una adreça electrònica vàlida.

Catalunya News

Segueix-nos

Instagram

També us pot interessar

Idiomes