Justícia instal·la una placa a la tomba de dos maquis morts per la Guàrdia Civil a Espolla

Espolla.- El Departament de Justícia, a través de la Direcció General de Memòria Democràtica, instal·larà al cementiri d’Espolla una placa a la tomba on estan enterrats els maquis Celes i Quique, que van ser morts per la Guàrdia Civil l’any 1949.

Es tracta d’un plafó de la Xarxa d’Espais de Memòria, que té com a objectiu la dignificació de fosses i tombes en cementiris on hi ha cossos de víctimes i lluitadors antifranquistes. La intervenció s’ha fet en coordinació amb el Memorial Democràtic i ha comptat amb la col·laboració de l’Ajuntament d’Espolla i de l’Associació Cultural la Fraternal Espollenca.
La placa s’instal·larà aquest dissabte a la tarda, sense públic, a causa de la COVID-19. La Direcció General de Memòria Democràtica preveu fer un acte de descoberta de la placa més endavant, quan les restriccions sanitàries ho permetin.

Una emboscada a Espolla
En acabar la Guerra Civil i, sobretot, des de la fi de la Segona Guerra Mundial, alguns grups de guerrillers anarquistes, que tenien les bases a l’exili (a França) o a les zones urbanes de l’interior, van continuar lluitant contra el franquisme. Les seves accions tenien com a objectiu desestabilitzar el règim de Franco i esperonar una mobilització popular que fes caure la dictadura. Coneguts popularment com a maquis, van formar una autèntica resistència armada a la dictadura.
Josep Lluís Facerias (1920-1957), conegut com a Face, va formar un dels grups de maquis més actius, i va organitzar diverses accions armades, de propaganda i de recuperació econòmica.
El 26 d’agost de 1949, el grup de Facerias va patir una emboscada de la Guàrdia Civil al Pla de Collans, a Espolla, prop de la frontera francesa. Hi va haver un intercanvi de trets i van morir-hi dos dels maquis, Celedonio García Casino, Celes, de 27 anys, i Enrique Martínez Marín, Quique, de 22 anys. Tots dos eren membres de les Joventuts Llibertàries dels barris de Gràcia i del Carmel de Barcelona.
L’any 1952, el germà de Quique va gravar les inicials dels dos maquis a la seva tomba. Des de llavors, han tingut lloc diverses accions commemoratives que han convertit el cementiri d’Espolla en un espai de memòria.

La Xarxa d’Espais de Memòria
La Xarxa d’Espais de Memòria Democràtica de Catalunya agrupa un conjunt d’indrets que constitueixen el patrimoni memorial, tangible i intangible, representatiu de la lluita i els conflictes per aconseguir els drets i les llibertats democràtiques, des de la proclamació de la Segona República fins a la transició democràtica, i que articulen una voluntat comuna perquè es recuperin, es conservin i difonguin. Inclou centres expositius de referència, patrimoni recuperat in situ (trinxeres, búnquers, espais de dol, fosses comunes, etc.), camins de memòria (rutes de l’exili, camí de la llibertat, etc.), llocs i espais de resistència, arxius i centres de documentació i monuments memorials.

Tags: Alt Empordà, assassinat, cementiri, Espolla, franquisme, Guàrdia Civil, historia, justícia, maquis, memòria històrica, reconeixement, segle XX

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Fill out this field
Fill out this field
Introduïu una adreça electrònica vàlida.

Notícia anterior
Remodelació integral de la zona de jocs infantils del Parc de l’U d’Octubre de 2017 de Forallac
Notícia següent
Costa Brava Hotels de Luxe fa una aportació de 3.000 euros al Centre de distribució d’aliments

Vols estar informat?

Subscriu-te i rebràs les notícies de l’Empordà gratuïtament al teu correu.

Fill out this field
Introduïu una adreça electrònica vàlida.

Catalunya News

Segueix-nos

Instagram

També us pot interessar

Idiomes