Un total de 43 editorials independents que publiquen en català i d’arreu dels Països Catalans, dues llibreries bisbalenques, set biblioteques, una tarda dedicada a Víctor Català, 180 metres lineals d’aparador de llibres i més d’una trentena d’activitats programades configuren la setena edició de la fira del llibre Indilletres.
Novament se celebra el primer cap de setmana de desembre a la Bisbal d’Empordà: aquest dissabte 30 de novembre i diumenge 1 de desembre, amb una activitat prèvia el divendres al vespre, al teatre Mundial.
El tret diferencial, un dels segells distintius de la fira de llibres Indilletres, és la variada programació cultural pròpia i per això a la programació no hi faltaran debats, conferències, tertúlies, recitals de poesia, titelles, teatre, una mostra-taller de glosa, concerts, el lliurament del VI Premi Llucieta Canyà de crítica literària publicada i moltes presentacions de llibres (més d’una vintena). La fira de llibres bisbalenca s’ubicarà a l’espai del Pavelló Firal de la Bisbal, complementant-se amb el Teatre Mundial i la Biblioteca Lluïsa Duran, que acollirà totes les presentacions de llibres.
El VI Premi Llucieta Canyà, el premi a la crítica literària
La presentació d’aquesta edició de la Fira anirà a càrrec del dramaturg Joan Lluís Bozzo. Tot seguit es lliurarà el VI Premi Llucieta Canyà de crítica literària publicada. El jurat d’aquest premi està format per membres de l’Associació Indilletres. Conscients que en tot l’àmbit lingüístic dels Països Catalans no hi havia un guardó destinat a premiar una crítica sobre una obra publicada, el 2018 l’Associació Indilletres va decidir convocar el Premi Llucieta Canyà de crítica literària: el premi està dotat en 500 euros.
L’any passat va guanyar-lo Gemma Medina per l’article “Saber dir la vivor”, publicat a La Lectora, revista digital de crítica literària, sobre la novel·la Et vaig donar els ulls i vas mirar les tenebres d’Irene Solà. Joan Burdeus el va guanyar el 2023; Marina Porras, l’any 2022; Eva Vàzquez, l’any 2021; i el 2020, primera edició del guardó, va obtenir-lo Pere Antoni Pons. Indilletres defensa que una bona crítica literària pot ajudar a millorar la feina dels autors i de les editorials, pot enfortir la literatura en català i pot donar eines tant als llibreters com als lectors i, per tant, pot contribuir a millorar l’ecosistema cultural.
La participació de 43 editorials i 2 llibreries
Adesiara Editorial, Adia Edicions, Albertí Editor, BiraBiro Editorial, Cuscusian*s, Edicions Cal·lígraf, Edicions de 1984, Edicions de la Ela Geminada, Edicions del Cràter, Edicions del Pirata, Edicions la Segona Perifèria, Edicions Poncianes, Edicions Sidillà, Edicions Tremendes, Editorial Clandestina, Editorial Cossetània, Editorial Gavarres, Editorial Karwan, Editorial Les Hores, Editorial Trípode, El Cep i la Nansa Edicions, Excellence Editorial, Godall Edicions, LaBreu Edicions, Lapislàtzuli Editorial, Lletra Impresa Edicions, Llibres del Delicte, Llibres del Segle, Lluny del Ramat Edicions, Mai Més Edicions, Neret Edicions, Ònix Editors, Pol·len Edicions, Saldonar, Símbol Editors, Tantàgora, Triangular Edicions, Tushita Edicions, Úrsula llibres, Verdaguer Edicions, Vibop Edicions i Voliana Edicions són les 43 editorials que els propers 30 de novembre i 1 de desembre participaran a la setena edició de la fira Indilletres. L’any passat hi van participar el mateix nombre d’editorials. Si bé la demanda continua augmentant, senyal inequívoc de la bona salut de la fira de llibres bisbalenca, l’organització defensa que s’ha tocat sostre, ateses les dimensions físiques de la fira. Enguany, doncs, hi tornarà a haver un aparador de llibres de 180 metres al Pavelló Firal de la Bisbal. També hi participaran 2 llibreries de la Bisbal: la Llibreria Puput i la Llibreria La Siglantana. Es pot consultar més informació amb detall de cada expositor a través del web de la fira, a l’apartat corresponent.
Una tarda de dissabte dedicada a Víctor Català
La tarda i part del vespre del dissabte oferirà un total de tres activitats dedicades a la figura de Víctor Català. La primera proposta arrencarà a les 5 i anirà a càrrec d’Enric Casasses, que ja ha participat en altres edicions. Recitarà “Lo cant dels mesos” de Víctor Català. Era l’any 1901 quan es va publicar aquest primer llibre de l’escriptora que aplega una catorzena de poemes inspirats en el sentiment de la naturalesa, escrits durant el dol per la mort de la seva àvia.
A les 6 es farà el debat “Les fonts de Víctor Català”. Quines són les fonts, els referents, el substrat, la història o l’imaginari empordanès d’on Víctor Català va pouar per escriure? La doctora en filologia catalana i investigadora en literatura contemporània Mita Casacuberta i el poeta i traductor Enric Casasses conversaran entorn de les fonts d’on Víctor Català va furgar per escriure la seva obra en un debat moderat per la filòloga Agnès Prats.
Per acabar el monogràfic, a les 7 del vespre, arribarà el torn d’un altre habitual d’Indilletres: Carles Sanjosé (Sanjosex). El músic i arquitecte bisbalenc farà una explicació i un petit tastet del “Cançoner de l’Empordà”, compilat per Lluís Albert, nebot de Víctor Català, amb dues cançons amb lletra de l’escriptora i la participació de l’escriptor Adrià Pujol.