L’Ajuntament de Calonge i Sant Antoni organitza enguany la X Cantada d’Havaneres i Boleros de Sant Antoni, un esdeveniment cultural que ja s’ha consolidat com un clàssic dels estius al municipi.
Com ja és habitual des de la seva tercera edició, la cantada ofereix una doble cita, amb dos concerts diferents el divendres 19 de juliol i el dissabte 20 de juliol a les deu de la nit a la platja de Sant Antoni, a l’alçada de l’Espigó de l’Amistat. Aquests concerts seran gratuïts i hi haurà un miler de cadires a la platja.
El 19 de juliol serà el torn dels grups Peix Fregit, Americanus i Arjau, mentre que el 20 de juliol es podrà gaudir de les actuacions de Port Bo, Son de l’Havana i Neus Mar. Més enllà dels grups que encapçalen el cartell, la proposta musical estarà farcida de sorpreses, col·laboracions i convidats amb motiu del desè aniversari del certamen. És el cas d’Antoni Mas, Xiqui Ramon, Bergantí i Les Veus Infantils de l’Escola Vedruna de Palamós, el divendres; i Josep Lluís Blázquez, Carles Casanovas en solitari i la Coral Petites Veus del Col·legi Vedruna de Palafrugell cantant amb Neus Mar per estrenar oficialment el seu nou disc, el dissabte.
L’acte estarà presentat totes dues nits pel director artístic de la cantada, Francesc Sánchez Carcassés, i també es podrà veure en directe a Televisió Costa Brava, tant divendres com dissabte, i a la Xarxa de Televisions Locals, en el cas del concert de dissabte.
Peix Fregit
Un dels grans grups clàssics d’havaneres, constituït el 1972 sota la direcció del mestre Josep Bastons. Al llarg de la seva història ha comptat amb alguns dels noms propis més destacats del gènere. La formació actual està integrada per Pere Molina (veu i guitarra), Norbert Torrecillas (veu i acordió) i Jordi Tormo (veu).
Americanus
Grup de cant a quatre veus amb dues guitarres i un contrabaix que busca l’emoció i la participació del públic, amb amor per la cançó de taverna, humor, i passió. Són Montse Creus, Xavier Roger, Marc Mas i David Soteras.
Arjau
Els palafrugellencs busquen des del 1997, tornar als inicis de l’havanera a Calella, amb poques veus, d’una manera més propera i acompanyats només per una guitarra. A Jordi Grau (veu) i Jordi Rubau (veu i guitarra) se’ls ha sumat els darrers anys una tercera veu, Josep Maria Batlle.
Port Bo
Potser el grup més emblemàtic i conegut del món de l’havanera, des que va néixer el 1966 vinculat a la cantada de Calella de Palafrugell. El 2022 Lluís Bofill (segona veu i guitarra) i Xavi Jonama (veu baixa) van prendre el relleu als històrics Carles Casanovas i Mineu Ferrer i es van sumar a Pep Nadal per completar el trio actual.
Son de l’Havana
Músics amb molts anys d’experiència dins del món de la música en general i amants del gènere de l’havanera, van crear aquesta formació que sempre busca nous arranjaments i harmonies, sense perdre l’essència del cant de taverna. Són Josep Lluis Blázquez (veu), Llorenç Fernández (guitarra i veu), Oriol Roca (veus i contrabaix), i José Maria Olaya (acordió). En aquesta ocasió també s’hi afegirà Santiago Sánchez Cifuentes.
Neus Mar
Neus Mar s’endinsa en un món tradicionalment de veus masculines aportant una visió diferent però mantenint l’essència del gènere. Música cubana, boleros, havaneres clàssiques i actuals, en català i en castellà, unint la tradició amb un estil renovador i personal.