La construcció d’habitatges nous a les comarques gironines cau un 18% per la inflació i l’encariment dels materials

Girona (ACN).- La construcció d’habitatges nous a les comarques gironines ha caigut un 18% arran de la inflació i l’encariment dels materials.

Segons posa en relleu un estudi de l’Associació de Promotors de Catalunya (APCE), entre gener i setembre a la demarcació s’han començat a aixecar 1.241 habitatges. L’any passat, per contra, van ser 1.514. Sobretot, quan més s’ha notat la frenada ha estat durant el tercer trimestre, perquè davant la incertesa molts promotors han optat per esperar-se abans d’engegar obres. El sector creu, però, que la situació ja remunta i confia que el 2022 es tancarà amb xifres similars a l’any passat. Els promotors admeten que l’obra nova s’encarirà, però també creuen que les compravendes continuaran a l’alça.
Les incerteses derivades de l’encariment dels materials i la inflació desbocada d’aquests últims mesos s’han deixat nota a la construcció gironina. Segons recullen les dades de l’APCE, l’obra nova s’ha frenat a la demarcació i hi ha hagut promotors que han optat per esperar-se i han decidit endarrerir els edificis que tenien planificats.
Entre gener i setembre d’aquest any, s’han començar a construir 1.241 nous habitatges arreu de les comarques gironines. Una xifra que, si es compara amb el mateix període del 2021, queda fins a un 18% per sota ( aleshores, van ser 1.514).
Sobretot, quan més s’ha notat aquesta frenada ha estat durant el tercer trimestre. Si entre juliol i setembre de l’any passat arreu del territori es va engegar l’obra de 518 nous habitatges, aquest 2022 la xifra ha caigut fins als 300. I si es posa el focus en Girona, la diferència és notable. Perquè durant el tercer trimestre a la ciutat tan sols s’han començat a aixecar quatre nous habitatges. L’any passat, per les mateixes dates, havien estat 47.
El director general de l’APCE, Marc Torrent, admet que “l’impacte significatiu de l’increment de costos” ha provocat que s’hagin posposat obres, perquè els promotors han decidit esperar-se per recalcular l’impacte que els suposarà la inflació. Torrent, però, també concreta que això no s’ha traduït en renúncies, sinó en endarreriments. “Preveiem que durant aquest quart trimestre l’activitat es recuperi i que, de fet, el 2022 es tanqui en xifres similars a l’any passat“, explica.
Sigui com sigui, però, inevitablement l’encariment de materials repercutirà en el preu final. “A l’hora de calcular els costos, hi ha un percentatge important que se l’emporta el sòl, el valor del terreny“, concreta el director general. “Però també hi ha tot aquell altre que correspon a les partides de construcció; i en la mesura que aquestes s’apugin, el promotor haurà de fer els seus comptes“, hi afegeix Torrent. Sobretot, precisa, aquelles que se’n veuran més afectades són les que tenen “un component energètic més important” (com per exemple, la ceràmica).

“Per sota de la demanda”
Per analitzar les perspectives del sector, aquest dimarts l’APCE, l’Ajuntament de Girona i CaixaBank han celebrat la jornada ‘Girona: reptes i perspectives del sector immobiliari’. Durant la trobada, també s’ha posat en relleu el bon moment que viuen les compravendes d’habitatge a la demarcació (tant d’obra nova com de segona mà).
Durant el primer semestre d’aquest 2022, arreu de la demarcació s’han venut 1.193 habitatges nous i 5.896 de segona mà. Comparat amb el mateix període de l’any passat això, suposa, respectivament, un increment del 34% i del 25%. “És una de les xifres més elevades dels últims anys“, concreta l’APCE.
Segons Marc Torrent, aquest increment de compravendes s’explica per dues causes. Per una banda, aquells qui ja havien comprat un pis i que ara, arran de la Covid, han decidit buscar-ne un de millor (per exemple, amb més terrassa o jardí comunitari; o directament, canviar-lo per una casa). “És el que es coneix com a habitatge de reposició“, explica el director general. I per l’altra, perquè també a conseqüència de la pandèmia, ha repuntat la venda de segones residències (tant a la costa com a muntanya).
L’APCE preveu que, durant els propers mesos, continuarà aquesta tònica i les compravendes seguiran a l’alça. “Continuem tenint un mercat amb una oferta molt per sota de les necessitats de la demanda; a l’hora d’analitzar com evolucionarà el mercat, aquest és un pilar bàsic i, per tant, es fa difícil entreveure que la situació actual canviï“, subratlla Marc Torrent.
El director general de l’APCE també creu que, tot que hi hagi un encariment “raonable” derivat de la inflació, i que s’hagin apujat els tipus d’interès, això no frenarà noves operacions. “És veritat que l’euríbor s’ha apujat, però també hem de tenir en compte que ens movem amb uns tipus d’interès històricament baixos; allò que era excepcional és que estiguessin al 0%“, explica. “Si ara se situen propers al 3%, aquests nivells segueixen essent raonables i assequibles per constituir una hipoteca i comprar un habitatge“, conclou.

Tags: balanç, Comarques gironines, construcció, encariment, estadística, habitatges, inflació, obres, promotors, societat, urbanisme

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Fill out this field
Fill out this field
Introduïu una adreça electrònica vàlida.

Notícia anterior
La DOP Oli de l’Empordà preveu una caiguda d’entre un 30 i un 40% de la collita a causa de la sequera
Notícia següent
Begur presenta el seu programa d’activitats de Nadal

Vols estar informat?

Subscriu-te i rebràs les notícies de l’Empordà gratuïtament al teu correu.

Fill out this field
Introduïu una adreça electrònica vàlida.

Catalunya News

Segueix-nos

Instagram

També us pot interessar

Idiomes