• Skip to primary navigation
  • Skip to content
  • Skip to primary sidebar
  • Skip to footer
Revista del
Baix Empordà
Empordà
Gastronòmic
  • Actualitat
    • Societat
    • Cultura
    • Salut
    • Patrimoni
    • Medi ambient
    • Gavarres
    • Esports
    • A peu pel Baix Empordà
    • A la vila del Peix Fregit
    • Serveis
  • Gastronomia
    • El rebost d’en Llenas
  • Agenda
  • La revista
  • Hemeroteca
  • Llibres
  • Qui som
  • Contacte

La crisi de preus de la llet i la manca de relleu s’emporten el 43% de les granges gironines durant l’última dècada

5 de Desembre de 2022

El president de Llet Nostra, Jordi Riembau, a la granja Matas de Cruïlles

Cruïlles, Monells i Sant Sadurní de l’Heura (ACN).- La crisi de preus de la llet i la manca de relleu generacional s’han endut el 43% de les granges gironines durant l’última dècada.

Segons dades de la Generalitat, de les 357 que hi havia a la demarcació a principis del 2012, ara s’ha passat a 203. Les xifres no només inclouen les explotacions que venen llet, sinó també les que en fan derivats (com iogurts, flams o mató). A més, les granges que perviuen cada vegada més tendeixen cap a un model de macroexplotacions. Això fa que, tot i que n’hi hagi menys, la producció global de llet no decaigui. Des de la cooperativa Llet Nostra lamenten que als problemes que s’arrosseguen ara s’hi han sumat les conseqüències de la guerra d’Ucraïna, que estan accelerant tancaments de granges.
Segons dades del Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, l’últim any (de març del 2021 a març del 2022) han tancat sis granges. D’aquestes, ho han fet una a l’Alt Empordà, una a la Cerdanya, una a la Garrotxa i tres al Pla de l’Estany. Actualment, queden 36 explotacions lleteres a l’Alt Empordà, 25 al Baix Empordà, 33 a la Cerdanya, 22 a la Garrotxa, 34 al Gironès, 31 a la Selva, 15 al Pla de l’Estany i 7 al Ripollès.
El president de Llet Nostra, Jordi Riembau, explica que la crisi derivada de la guerra a Ucraïna ha accelerat tancaments de granges de llet “previstos d’aquí quatre o cinc anys” per falta de relleu generacional. “Feia anys que treballàvem amb marges mínims i amb l’augment del preu de l’energia, els que estaven a punt de jubilar-se han preferit plegar ja“, detalla. En aquesta línia, Riembau denuncia que “no es respecten els costos de producció” de la llet perquè, segons detalla, hi ha grans superfícies que la venen “a preus que estan molt per sota del que val produir-la i ho utilitzen com a reclam“, ocasionant així una competència deslleial al sector que provoca una caiguda del preu de la llet.
Per la seva banda, el secretari d’Alimentació del Departament d’Acció Climàtica, Carmel Mòdol, coincideix a dir que el producte “s’ha banalitzat“, però afirma que el preu de la llet “ha pujat des de principi d’any“. En concret, detalla, el productor ha passat de cobrar uns 30 cèntims el litre de llet, a uns poc més de 50 cèntims. “Hi estaven perdent diners; ara han incorporat l’increment dels costos energètics“, assegura Mòdol, que afegeix que “a mesura que evoluciona el cost, també ho fa el preu de la llet” i que això “feia molt temps que no passava“.

Més macroexplotacions
L’eliminació de l’ajuda europea coneguda com a “sistema de quotes làctiques” el 2015, va provocar que el sector lleter deixés de tenir un mercat regulat i ha anat propiciant, a poc a poc, l’aparició de macroexplotacions. “Les ajudes actuals no compensa les regles del mercat“, explica Mòdol, que detalla que d’aquesta manera, “el ramader que té pocs animals i, per tant, un cost de producció més alt, plega“.
En canvi, les explotacions grosses sobreviuen. Les estadístiques mostren que “no s’han perdut litres de llet perquè han desaparegut explotacions, però la resta han incorporat més vaques“. Una situació que el secretari d’Alimentació assegura que provoca “intranquil·litat” perquè, entre d’altres, “despobla el territori“. “Llet en tindrem, però no tindrem el territori ocupat i gestionar com déu mana“. Per això, assegura, es treballa amb “polítiques per afavorir la llet” com propiciar les agrupacions ramaderes.
Precisament aquest és un dels punts forts de Llet Nostra, que té afiliades només granges petites i mitjanes. La cooperativa permet als afiliats mantenir les granges al territori i “genera llocs de treball directes i indirectes“. A més, segons assegura Riembau, segueixen “una economia circular” i ho justifica amb un exemple: “La femta de les vaques l’utilitzem per fertilitzar els camps on conreem el seu menjar“.
Agrupar-se els permet també fixar un preu de llet més alt, però amb un topall per no allunyar-se massa de la competència. Un litre de Llet Nostra val 1,25 euros a diferència de les que la venen per sota de l’euro. “Podem apujar una mica el preu, però tampoc enfilar-nos gaire perquè no en vendríem“, assegura Riembau. Per poder subsistir, una de les apostes de la cooperativa és la de produir productes derivats com flams, iogurts o mató. I de fet, aquesta és una de les recomanacions que fa el Departament d’Acció Climàtica “per poder generar valor afegit“. “Si estàs només amb la llet, ets molt vulnerable perquè la fan cada dia i l’has de treure de pressa perquè té un temps de caducitat curt“, afirma Mòdol.

A l’estiu, la producció cau un 25%
Pel que fa a l’augment de temperatures i a la sequera, el president de Llet Nostra detalla que a l’Empordà fa temps que ho pateixen. “Sempre tenim baixada de producció els mesos de juliol, agost i setembre, pel clima de Mediterrani“, afirma. Riembau detalla que a l’estiu la producció els cau un 25% respecte als mesos més forts que són abril i maig.
A més, la crisi també ha suposat una pèrdua de litres de llet perquè “per assumir els costos, les granges han hagut de sacrificar animals abans de temps que passen a l’escorxador i suposen un altre ingrés“. Pel que fa a les granges que han tancat definitivament, “han venut els animals en edat idònia de producció a altres granges i la resta, a la indústria càrnia“. Tanmateix, segona detalla Riembau, enguany “han tingut més dificultat per recol·locar les vaques perquè ningú estava disposat a fer inversió“.

Llet Nostra
Llet Nostra està formada per dues cooperatives: Ramaders del Baix Empordà (40 granges) i Cadí de la Seu d’Urgell (80 granges). “Tenim quatre nuclis de producció de llet“, detalla Riembau. Aquests són el Baix Empordà, el Pla de l’Estany, la Selva i el Gironès com a conjunt i, finalment, la plana de Lleida.
Des de la cooperativa asseguren que tenen “sort” perquè “hi ha llista d’espera” per entrar a formar-ne part. Només n’admeten de nous “quan hi ha necessitat de llet“. I és que, segons explica el president, no poden produir gaire excedents perquè no sabrien de què fer-ne. “Cada vaca produeix uns 30 litres de llet al dia i s’ha de consumir perquè no es conserva gaire temps“, detalla el ramader.
Actualment, produeixen al voltant d’entre 40 i 45 milions de litres de llet l’any. Ho fan amb explotacions petites i mitjanes de fins a un màxim de 250 vaques. “Donem feina al territori on ara falta molta gent i emetem menys gas meta i purins perquè hi ha pocs caps de bestiar“. En aquesta cursa per ser més sostenibles, Llet Nostra està fent un estudi amb l’Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentàries (IRTA) per aplicar accions com generar electricitat a partir de plaques fotovoltaiques, canviar l’alimentació de les vaques perquè emetin menys o tractar la femta amb fosses cobertes i millorant-ne l’aplicació al camp.

Arxivat com a: Baix Empordà, Comerç, Medi ambient, Societat Etiquetat com a: Baix Empordà, Comarques gironines, costos energètics, crisi, explotacions agràries, granges, Llet Nostra, producció, productes làctics, ramaderia, relleu generacional, societat, tancament

Reader Interactions

Deixa un comentari Cancel·la les respostes

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Barra lateral primària

Revista del Baix Empordà i Empordà Gastronòmic és una publicació trimestral d’àmbit comarcal de difusió dels valors culturals i històrics del Baix Empordà: el seu patrimoni arquitectònic tan ric –especialment l’iber i el medieval–, els seus paisatges tan admirats –el mar i la muntanya–, així com també els seus personatge i oficis, l’art i la literatura, l’educació, el medi ambient o les tradicions.

#josocemporda
#joemplantoalemporda

Vols estar informat?

Subscriu-te i rebràs les notícies de l'Empordà gratuïtament al teu correu

Segueix-nos

  • Facebook
  • Instagram
  • Twitter

Catalunya News

Vols estar informat?

Subscriu-te i rebràs les notícies de l'Empordà gratuïtament al teu correu

Footer

Facebook

Facebook Pagelike Widget

Instagram

Magnífica aixecada de #castells aquest matí dura Magnífica aixecada de #castells aquest matí durant la celebració de #castellum 4ª Fira de l'Oli de #fontanilles, amb les actuacions de les colles @marrecs, @collacastellerafigueres i @minyons.sc
#castellers #castellumfontanilles #fires #firadeloli #olidelemporda #baixemporda #costabrava #cultura #patrimoni
Revista del Baix Empordà celebra el seu 20è aniv Revista del Baix Empordà celebra el seu 20è aniversari! I per celebrar-ho com cal, a partir de la setmana que ve ja podreu trobar a tots els quioscos i llibreries del #baixemporda els nous números de @rbaixemporda i Empordà Gastronòmic, "Espies a la Costa Brava" i "Xefles". Moltes gràcies per acompanyar-nos tots aquests anys!
#premsacomarcal #20anys #aniversari #revistes #cultura #historia #patrimoni #natura #espies #costabrava #espiesalacostabrava #gastronomia #cuinacatalana #cuinatradicional #xefles
#8demarç #diainternacionaldona #dones #igualtat #8demarç #diainternacionaldona #dones #igualtat
"Natura i territori: Una qüestió d'ous", de @ram "Natura i territori: Una qüestió d'ous", de @ramotgarcia (President del @grupnaturasterna) amb fotografies de @rosamatesanz. Podeu llegir l'article complet al número 79 de la @rbaixemporda, "Infants d'ahir i d'avui", ja a la venda a tots els quioscos i llibreries del #baixemporda juntament amb el número 25 d'Empordà Gastronòmic, "Sopes i brous" #natura #naturasterna #ocells #ocellscatalans #fauna #faunacatalana #costabrava #valldaro #premsacomarcal
"La mirada pòstuma, fotografia post mortem de fon "La mirada pòstuma, fotografia post mortem de fons i col·leccions empordaneses", de @gabrielmartinroig. Podeu llegir l'article complet al número 79 de la @rbaixemporda, "Infants d'ahir i d'avui", ja a la venda a tots els quioscos i llibreries del #baixemporda juntament amb el número 25 d'Empordà Gastronòmic, "Sopes i brous"
#cultura #historia #fotografia #fotosantigues #fotografiapostmortem #postmortem #emporda #claudevolta #arxius #premsacomarcal
"La Bisbal celebra els 700 anys del mercat", de Jo "La Bisbal celebra els 700 anys del mercat", de Jordi Frigola (Escriptor i historiador). Podeu llegir l'article complet al número 79 de la @rbaixemporda, "Infants d'ahir i d'avui", ja a la venda a tots els quioscos i llibreries del #baixemporda juntament amb el número 25 d'Empordà Gastronòmic, "Sopes i brous"
#labisbaldempordà #mercats #cultura #historia #aniversari #700anys #comerç #km0 #imatgesantigues #fotosantigues #costabrava #premsacomarcal
Canana a l'americana", d'Abraham Simon-Ferré (Act Canana a l'americana", d'Abraham Simon-Ferré (Activista de la cuina tradicional). Trobareu aquesta i moltes altres receptes al número 25 d'Empordà Gastronòmic, "Sopes i brous", ja a la venda a tots els quioscos i llibreries del #baixemporda juntament amb el número 79 de @rbaixemporda, "Infants d'ahir i d'avui" #empordagastronomic #gastronomia #cuinamarinera #cananes #receptes #lacuinadelpeix #km0 #cuinacatalana #cuinatradicional #costabrava #premsacomarcal
"El Collet de Sant Antoni, la nostra petita Pompei "El Collet de Sant Antoni, la nostra petita Pompeia", d'Evarist Puig (escriptor). Podeu llegir l'article complet al número 79 de la @rbaixemporda, "Infants d'ahir i d'avui", ja a la venda a tots els quioscos i llibreries del #baixemporda juntament amb el número 25 d'Empordà Gastronòmic, "Sopes i brous" #santantonidecalonge #calongeisantantoni #patrimoni #historia #arqueologia #mónromà #culturaromana #costabrava #premsacomarcal #raconsemporda #raconscostabrava #queboniceslempordà #paisatgesdecataluya
"La família @boca_dolca", de Jazima Caballero. Po "La família @boca_dolca", de Jazima Caballero. Podeu llegir l'article complet al número 25 d'Empordà Gastronòmic, "Sopes i brous", ja a la venda a tots els quioscos i llibreries del #baixemporda juntament amb el número 79 de @rbaixemporda, "Infants d'ahir i d'avui" #calongeisantantoni #santantonidecalonge #gastronomia
#bocadolça #emporda #costabrava #restaurants #menjardecollons #premsacomarcal
Santa Cristina de Corçà és una de les cinc esgl Santa Cristina de Corçà és una de les cinc esglésies romàniques de l'@ajuntamentcorca juntament amb Sant Genís de Casavells, Sant Martí de Cassà de Pelràs, Sant Joan de Matajudaica i Sant Julià de Corçà. Les trobareu a l'article "Les esglésies romàniques de Corçà", de Pau Roig, al número 79 de la @rbaixemporda, "Infants d'ahir i d'avui", ja a la venda a tots els quioscos i llibreries del #baixemporda juntament amb el número 25 d'Empordà Gastronòmic, "Sopes i brous" #corça #casavells
#cassàdepelràs #matajudaica #patrimoni #artromanic #romàniccatalà #cultura #historia #espaismedievals #costabrava #premsacomarcal
"El @cellermaseugeni de Calonge, 400 anys d'histò "El @cellermaseugeni de Calonge, 400 anys d'història", de Pau Roig. Trobareu l'entrevista sencera amb Martí Darnaculleta al número 25 d'Empordà Gastronòmic, "Sopes i brous", ja a la venda a tots els quioscos i llibreries del #baixemporda juntament amb el número 79 de @rbaixemporda, "Infants d'ahir i d'avui" #calonge #calongeisantantoni #videcalonge #vinsempordanesos #videpagès #gastronomia #enoturisme #vinyes #cellers #doemporda #costabrava #premsacomarcal
Monument de benvinguda als visitants que el batlle Monument de benvinguda als visitants que el batlle de Calonge Patrici Clara va fer col·locar a l'entrada del poble l'any 1923, amb un armariet amb llibres. És una de les imatges que il·lustren l'article "Calonge, Poble de Llibres. La primera booktown de Catalunya", de Víctor Pou (Professor de l'IESE Business School i de la UIC). El trobareu al número 79 de la @rbaixemporda, "Infants d'ahir i d'avui", ja a la venda a tots els quioscos i llibreries del #baixemporda juntament amb el número 25 d'Empordà Gastronòmic, "Sopes i brous" #calonge #calongepobledellibres #calongeisantantoni #pobledellibres
#booktown #llibres #cultura #llibreries #costabrava #premsacomarcal
Sopa de rap amb les seves mandonguilles, de @quimc Sopa de rap amb les seves mandonguilles, de @quimcasellas.casamar (xef del restaurant @casamarllafranc a @visitapalafrugell). Trobareu aquesta i moltes altres receptes al número 25 d'Empordà Gastronòmic, "Sopes i brous", ja a la venda a tots els quioscos i llibreries del #baixemporda juntament amb el número 79 de @rbaixemporda, "Infants d'ahir i d'avui" #gastronomia #cuinacatalana #cuinamarinera #cuinaempordanet #sopesibrous #sopadepeix #rap #receptes #menjardecollons #llafranc #costabrava #premsacomarcal #empordagastronomic
Nen sostenint un cèrcol de metall amb el qual es Nen sostenint un cèrcol de metall amb el qual es podia jugar a la rutlla. Imatge de l'any 1918 de l'Arxiu Comarcal del Baix Empordà (col·lecció Emili Casas) que il·lustra l'article "Jocs i joguines", de Jordi Frigola i Arpa (Historiador i escriptor). El podeu llegir al número 79 de la @rbaixemporda, "Infants d'ahir i d'avui", ja a la venda a tots els quioscos i llibreries del #baixemporda juntament amb el número 25 d'Empordà Gastronòmic, "Sopes i brous" #jocs #jocsinfantils #seglexx #1918 #infants #labisbaldempordà #fotosantigues #arxius #costabrava #premsacomarcal
Caldo de camagrocs amb farcell de col farcida de c Caldo de camagrocs amb farcell de col farcida de carn i clova, de @tomasbrull (xef de @lacalataverna a @visitpalamos). Podeu trobar aquesta i moltes altres receptes al número 25 d’Empordà Gastronòmic, “Sopes i brous”, ja a la venda a tots els quioscos i llibreries del #baixemporda juntament amb el número 79 de @rbaixemporda, “Infants d’ahir i d’avui” #gastronomia #cuinacatalana #cuinaempordanesa #cuinaempordanet #receptes #empordagastronomic #boletsdecatalunya #camagrocs #sopesibrous #costabrava #premsacomarcal
"L’Hogar Alemán de S’Agaró, una aproximació "L’Hogar Alemán de S’Agaró, una aproximació econòmica en temps de Postguerra”, de @francesc.bosch.torrent (Historiador i escriptor). Podeu llegir l’article complet al número 79 de la @rbaixemporda, “Infants d’ahir i d’avui”, ja a la venda a tots els quioscos i llibreries del #baixemporda juntament amb el número 25 d’Empordà Gastronòmic, “Sopes i brous” #historia #cultura #patrimoni #seglexx #nazisme #franquisme #sagaro #santfeliudeguixols #anys40 #costabrava #rafaelmasó
"Amanida de col macerada amb cítrics, arbequina i "Amanida de col macerada amb cítrics, arbequina i flors amb verat semi curat”, de @iolandabustos (xef biodinàmica, especialista en flora comestible). Trobareu aquesta i moltes altres receptes al número 25 d’Empordà Gastronòmic, “Sopes i brous”, ja a la venda a tots els quioscos i llibreries del #baixemporda juntament amb el número 79 de @rbaixemporda, “Infants d’ahir i d’avui” #empordagastronomic #gastronomia #cuinacatalana #cuinaambflors #cuinatradicional #receptes #floracatalana #costabrava #premsacomarcal
Mossèn "Gumersindo" Vilagran va crear una escola Mossèn "Gumersindo" Vilagran va crear una escola mixta a Bell·lloc, va ajudar a restaurar diversos jaciments prehistòrics... Imatge de l'@arxiu_santacristina que il·lustra l'article "La infància a Romanyà de la Selva al segle XX", de @gloriajaraalberti. El trobareu al número 79 de la @rbaixemporda, "Infants d'ahir i d'avui", ja a la venda a tots els quioscos i llibreries del #baixemporda juntament amb el número 25 d'Empordà Gastronòmic, "Sopes i brous" #romanyadelaselva #santacristinadaro #educació #ensenyament #cultura #historia #infants #infancia #patrimoni #seglexx #costabrava #premsacomarcal
Carme Àvila i @carmeferres, promotores del fumet Carme Àvila i @carmeferres, promotores del fumet de peix "La Mar de Dones". Podeu llegir l'entrevista de Jazmina Caballero amb @teresaferres64, una de les fundadores de la cooperativa @lamardedones, al número 25 d'Empordà Gastronòmic, "Sopes i brous", ja a la venda a tots els quioscos i llibreries del #baixemporda juntament amb el número 79 de @rbaixemporda, "Infants d'ahir i d'avui" #sopesibrous #fumet #peix #pesca #pescadors #gastronomia #cuinamarinera #cuinatradicional #km0 #palamos #costabrava
"Josep Dalmau i Carles, fill de Sant Cebrià dels "Josep Dalmau i Carles, fill de Sant Cebrià dels Alls", de @narcissubirana. Podeu llegir l'article complet al número 79 de la @rbaixemporda, "Infants d'ahir i d'avui", ja a la venda a tots els quioscos i llibreries del #baixemporda juntament amb el número 25 d'Empordà Gastronòmic, "Sopes i brous" #santcebriàdelsalls
#Gavarres #educació #ensenyament #infants #cultura #historia #seglexx #costabrava #premsacomarcal

Twitter

A Twitter List by jordimolins

Revista del Baix Empordà i Empordà Gastronòmic
Tel. 646554923 · redaccio@revistabaixemporda.cat · www.revistabaixemporda.cat · www.empordagastronomic.cat
BAIX EMPORDÀ

Utilitzem galetes (cookies) per poder oferir la millor experiència al nostre web. Si hi continua navegant assumim que hi està d'acord.AcceptarPolítica de privadesa